Ανησυχία για τη μείωση του ρυθμού εμβολιασμών – Ψηλά η μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη και αύξηση κρουσμάτων – Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δημάρχους και Περιφερειάρχες.
Σε συστράτευση όλων των θεσμικών φορέων της χώρας καλεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού πριν από το φθινόπωρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε με το Αρχιεπίσκοπο την προηγούμενη εβδομάδα, από τον οποίο ζήτησε την συμβολή του κλήρου, σήμερα στις 12:30 θα έχει σύσκεψη με τα προεδρεία των Περιφερειαρχών και της ΚΕΔΕ. Επίσης, παρόντες στη συνάντηση θα είναι οι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Παράλληλα, θα τονίσει τους κινδύνους που υπάρχουν για τους ανεμβολίαστους, αλλά και το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdown χωρίς μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα. “Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Καθημερινή της Κυριακής.
Στο Μαξίμου θα ανέμεναν σε αυτή την εθνική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ισχυρού τείχους ανοσίας απέναντι στην πανδημία να έχουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν, εκείνο που εισπράττουν είναι μια συνεχής κριτική τη στιγμή που η χώρα περνάει την χειρότερη υγειονομική κρίση. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για “σαμποτάζ” και για “ανεύθυνη στάση”, υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, τα οποία όμως όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν έχει καταφέρει να πάρει.
Ανησυχία για Αττική και Κρήτη
Ο εντοπισμός της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με μια μικρή μείωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα ραντεβού που κλείνονται για τον εμβολιασμό έχει προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση. “Το προηγούμενο διάστημα, είχαμε φτάσει σε έναν υψηλό αριθμό 115.000 – 120.000 εμβολιασμών την ημέρα και τώρα είμαστε κάτω από 90.000. Αντιλαμβανόμαστε, δηλαδή, ότι υπάρχει μία δυνατότητα για περίπου επιπλέον 25.000 με 30.000 εμβολιασμούς την ημέρα, που μπορούν να γίνονται” τόνισε ο Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΙ.
Οι λοιμωξιολόγοι, με τους οποίους θα έχει το πρωί την καθιερωμένη σύσκεψη ο πρωθυπουργός, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος πανδημίας που όλα δείχνουν πως είναι προ των πυλών. Από την άλλη πλευρά, το Μαξίμου δυσκολεύει την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων, τόσο στην εργασία όσο και στα ταξίδια και στη διασκέδαση, με συνεχή rapid και μοριακά τεστ.
Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 160% και κατά 200% στην Αττική
Σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 160% και κατά 200% στην Αττική, οι ειδικοί εκτιμούν πως το γεγονός αυτό οφείλεται στους συγχρωτισμούς που παρατηρούνται στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα χωρίς μέτρα προστασίας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στους κινδύνους που θα υπάρξουν από ένα τέταρτο κύμα πανδημίας. “Και ανθρώπινες ζωές θα χαθούν και το σύστημα Υγείας θα πιεστεί και τοπικά lockdown θα αναγκαστούμε να κάνουμε και ζημιά στην οικονομία θα πάθουμε”.
Έρχονται περιορισμοί και για την ηπειρωτική χώρα
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό στους ανεμβολίαστους βάζοντας περιορισμούς στις μετακινήσεις με ΚΤΕΛ και τρένα στην ηπειρωτική χώρα. Ένα μέτρο που έχουν εισηγηθεί ήδη οι ειδικοί αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί, καθώς στο Μαξίμου αναμένουν να δουν την συμμετοχή που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.
Στην περίπτωση που η εικόνα δεν αλλάξει, τότε θεωρείται βέβαιο πως θα απαιτείται από τους ανεμβολίαστους rapid ή pcr τεστ εάν θελήσουν να μετακινηθούν προς την περιφέρεια. Μία κίνηση που αναμένεται να αυξήσει το κόστος από τη στιγμή που ο έλεγχος ταχείας ανίχνευσης στοιχίζει 20 ευρώ και 60 ευρώ το μοριακό.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως οι πολίτες σπεύδουν στα σημεία που ο ΕΟΔΥ κάνει δωρεάν ελέγχους, όπως συνέβη στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, όπου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουν τις μετακινήσεις, αλλά θα δώσουν και ένα κίνητρο σε όσους ακόμη το σκέφτονται να εμβολιαστούν. Παράλληλα, υπενθυμίζουν πως τα μέτρα αυτά ισχύουν και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας και δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
