Σημαντικές διατάξεις για τον ορθολογικό τουριστικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη της περιφέρειας, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας έδωσε έμφαση στην θεσμοθέτηση του Τοπικού/Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, μιας καινοτομίας που ο ίδιος έχει στηρίξει στις Βόρειες Σποράδες από την αρχή της θητείας του. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει την λειτουργία του θεσμού, να τον γενικεύσει και να τον καταστήσει βασικό εργαλείο για τον στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο.
Όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, η δημιουργία τέτοιων τοπικών παρατηρητηρίων καθίσταται εφικτή μέσα από την σύνδεση τους με δυο άλλους θεσμούς: τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, οι οποίοι θα έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τους οικείους ΟΤΑ, αφού εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές ανάγκες, τα προβλήματα και τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης των περιοχών τους. Έτσι η διαχείριση και προώθηση τουριστικών προορισμών θα ασκείται μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή των Αναπτυξιακών Α.Ε των ίδιων των ΟΤΑ που διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία αλλά και ευελιξία στο project management.
Αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα τη Μαγνησία, ο βουλευτής ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στο θέμα «αναγνωρισιμότητα της ταυτότητας τουριστικών περιοχών» όπως είναι οι Βόρειες Σποράδες και το Πήλιο. «Πρόκειται πραγματικά για Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς στους οποίους το εργαλείο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω ανάπτυξη τους», είπε και πρόσθεσε ότι σωστά το υπουργείο περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο πρόνοιες για την στήριξη των οικείων Ο.Τ.Α σε θέματα προβολής και προώθησης των προορισμών τους στις διεθνείς τουριστικές αγορές. Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει γίνει η συλλογή και επεξεργασία των σχετικών δεδομένων από τα αντίστοιχα Παρατηρητήρια Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής υπογράμμισε τη σημασία της οργάνωσης προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης προσωπικού στον τουρισμό, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια του υπουργείου και ιδιαίτερα της αρμόδιας υφυπουργού κ. Σοφίας Ζαχαράκη που πρόσφατα έδωσε την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επιδοτούμενης μετεκπαίδευσης 1.250 εργαζόμενοι και πρόσκαιρα άνεργοι του τουριστικού κλάδου σε 18 περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στη Μαγνησία.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε δυο θέματα της επικαιρότητας που αφορούν τον τουρισμό και παράλληλα σχετίζονται με τις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως η παράταση και αποπληρωμή των παρόχων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» που καθίσταται αναγκαία λόγω του 4ου κύματος του κορωνοϊού, αλλά και η έναρξη εφαρμογής του μέτρου που αφορά την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο δεύτερο, σημείωσε ότι είναι πλέον απαραίτητο έως και τις 10 Ιανουαρίου 2022, τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες, να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ PCR εντός 72 ωρών ή σε rapid test εντός 24 ωρών πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για παιδιά από 5 ετών και πάνω.
Πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, για ένα έκτακτο και προσωρινό μέτρο που λαμβάνεται από τη κυβέρνηση εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, μιας παραλλαγής για την οποία δεν έχουμε ακόμα όλα τα δεδομένα και οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. «Αυτός είναι και ο μόνος λόγος αυστηροποίησης των προϋποθέσεων εισόδου για τους ταξιδιώτες κι όχι βέβαια η παρεμπόδιση του χειμερινού τουρισμού», είπε και κάλεσε όλους να συμβάλουν, ιδιαίτερα εν όψει των γιορτών, στην ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και ειδικά του νέου αυτού στελέχους, προστατεύοντας έτσι όχι μόνο το τουριστικό προϊόν αλλά κυρίως τη δημόσια υγεία στη χώρα μας.