ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

«Η κυβέρνηση επέλεξε το αυταρχικό εκπαιδευτικό μοντέλο, το οποίο είναι αποτυχημένο» δήλωσε ο τέως υπουργός Παιδείας και συγγραφέας κ. Κώστας Γαβρόγλου που παρευρέθηκε χθες σε παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Τα κοινά της Παιδείας – Σκέψεις για το παρελθόν και το μέλλον του κυβερνητικού εγχειρήματος της Αριστεράς», τον οποίο ο ίδιος επιμελήθηκε.

Οι συγγραφείς του τόμου συμμετείχαν στις πολύπλευρες διεργασίες στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδιαίτερες εμπειρίες των συγγραφέων των επιμέρους κεφαλαίων συναντούν τη συλλογική εμπειρία της συγγραφικής ομάδας, αναδεικνύοντας το σκεπτικό των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν, τις δυσκολίες που συνάντησε η εφαρμογή τους, ενώ φωτίζονται ταυτόχρονα οι αδυναμίες και τα αδιέξοδα που όρισε η ευρύτερη πολιτική και κομματική κουλτούρα.
Η χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Νέας Ιωνίας.
Ομιλητές ήταν ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Τάκης Πολίτης, με θέμα «Μία προσπάθεια αποτίμησης της εκπαιδευτικής πολιτικής της περιόδου 2015-2019», ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Πετράκος, με θέμα «Η στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση: μια ματιά από την περιφέρεια», ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με θέμα «Η Ορθοδοξία το 2040: Προκλήσεις και προοπτικές».
Ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ δήλωσε πως «με τους συνεργάτες μας στο υπουργείο Παιδείας αποφασίσαμε να καταθέσουμε γραπτά κυρίως τον αναστοχασμό μας γύρω από την εμπειρία, δηλαδή το σκεπτικό των εμβληματικών μας μεταρρυθμίσεων, των παραλείψεων και των εμποδίων που αντιμετωπίσαμε με την τρόικα. Καταγράψαμε σε ένα ενιαίο σύνολο μεταρρυθμίσεις, όπως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, οι παρεμβάσεις στη Γ’ τάξη Λυκείου, οι συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ».
Ερωτηθείς για πράγματα που θα ήθελε να γίνουν και δεν έγιναν, όσο ήταν υπουργός, τόνισε τα εξής: «Δεν μπορείς να κάνεις μεταρρύθμιση χωρίς χρήματα. Και στη κυβερνητική μας θητεία βρισκόμασταν με την πλάτη στον τοίχο λόγω των δανειστών. Παρόλα αυτά καταφέραμε να προκηρύξουμε τις 15.000 θέσεις εκπαιδευτικών στον δημόσιο τομέα. Αυτό που δεν καταφέραμε ανάμεσα σε άλλα πολλά, ήταν να έχουμε ένα ενιαίο σχέδιο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο για τη φοιτητική μέριμνα, όπου χρειάζονται συναινέσεις».
Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο γιγαντώθηκε επί δικής του θητείας ως υπουργός Παιδείας λέγοντας πως
«Ως αποτέλεσμα της νέας αρχιτεκτονικής που υλοποιήσαμε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι από τα πιο δυναμικά στη χώρα, όντας το τρίτο μεγαλύτερο. Η διοίκηση με το ερευνητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό τα κατάφεραν να έχουν περισσότερα ερευνητικά προγράμματα. Σήμερα το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται στο 5% των καλύτερων ΑΕΙ παγκοσμίως».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην παιδεία ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε πως υπάρχουν δύο λογικές που συγκρούονται. «Από τη μια ήταν η δικιά μας λογική της συμπερίληψης και του διαλόγου και από την άλλη η αυταρχική λογική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Η αυταρχικότητα είναι ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που είναι αποτυχημένο, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου και ΑΕΙ και στη σύγκρουση με τους συνδικαλιστές».
Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία από πλευράς κυβέρνησης, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε πως «οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς κατάφεραν και έσωσαν την παρτίδα με τη εφαρμογή των συστημάτων τηλεκπαίδευσης παρότι δεν είχαν οδηγίες και στήριξη από το υπουργείο Παιδείας. Αντιθέτως η κυβέρνηση ασχολήθηκε με τη Sisco και τα όσα αναφέρει η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων».

ΠΗΓΗ: Θεσσαλία