Τραγική χαρακτηρίζει η ΛΑΣ Σκιάθου, την κατάσταση που επικρατεί στο παλιό ΧΥΤΑ, αφού όπως αναφέρει “υπάρχουν συσσωρευμένα σκουπίδια, στρώματα, πλαστικά και άλλα.

Μάλιστα, αντί να μεταφερθούν τα απορρίμματα εκεί που πρέπει, μας καταγγέλθηκε από κατοίκους της περιοχής ότι γίνεται ακόμα και καύση τους και έπειτα σκεπάζονται από τα οχήματα του δήμου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η καύση σκουπιδιών, ανεξάρτητα από το νομικό πλαίσιο, δημιουργεί ρύπους πολλαπλώς επιζήμιους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η πρακτική αυτή , όπως καταγγέλλεται, δεν είναι είναι πρωτοφανής αφού για χρόνια, και με προηγούμενες δημοτικές αρχές γινόταν καύση σκουπιδιών”.

Μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
Η ΛΑΣ Σκιάθου κατέθεσε πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Όπως αναφέρει:

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα νησιά, ούτε ήταν, ούτε είναι -ειδικά σήμερα- προνόμιο.
Το νέο κύμα ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων ηλεκτρισμού που παραλαμβάνουν τα νοικοκυριά, ήρθαν για να μείνουν.
Το όποιο εισόδημα εξασφαλίζουν στα νησιά οι εργαζόμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, όπως και οι αγρότες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, εξανεμίζεται από το βουνό των υποχρεώσεων που δημιουργεί ακατάπαυστα η αντιλαϊκή πολιτική.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με πακτωλό ενισχύσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητά τους στο δρόμο της «πράσινης μετάβασης».
Οι δυσκολίες για τους νησιώτες, ακόμα και να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, θα παραμείνουν ανυπέρβλητες μπροστά στις θυσίες που θα υποστούν σε όλα τα επίπεδα την επόμενη περίοδο. Η νέα φάση της καπιταλιστικής «πράσινης ανάπτυξης» σαρώνει εργασιακά δικαιώματα, μετατρέπει τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, της Παιδείας σε πανάκριβα εμπορεύματα, εκτινάσσει το κόστος διαβίωσης με αποτέλεσμα να στερούνται περισσότερες οικογένειες βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτές οι θυσίες, μετατρέπονται σε αμύθητα κέρδη για λίγους.
Δεν χωρά πια καμιά δικαιολογία για να μην επαναφέρει η κυβέρνηση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, που κατάργησαν με το Τρίτο Μνημόνιο (2015) τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ.
Τα επιχειρήματά τους για τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι έωλα, υποκριτικά και απόλυτα ψευδή, γιατί όταν πρόκειται να ενισχύσουν επιχειρηματικούς ομίλους τα «ξεχειλώνουν», αλλά όταν πρέπει να καλύψουν λαϊκές ανάγκες «στενεύουν» ασφυκτικά.
Διεκδικούμε την κατάργηση του ΦΠΑ συνολικά στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και τηλεπικοινωνιών, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου απαιτεί την επαναφορά ΤΩΡΑ των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μόνιμα σε όλα ανεξαιρέτως τα νησιά. Είναι καθολική απαίτηση των κατοίκων των Σποράδων, που πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, ως ένα ελάχιστο μέτρο-αντιστάθμισμα από τις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή μας στα νησιά.