Το 2019 έφτασε ουρανοκατέβατος στον τόπο μας ο κ. Μιχάλης Μιτζικός, με τον συνδυασμό Ενωτική (ο Θεός να την κάνει) Αυτοδιοικητική Κίνηση Ν. Πηλίου. Έπειτα από 4 χρόνια, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της πιο απαξιωτικής, της χειρότερης διοίκησης, που γνωρίσαμε στον Καλλικρατικό, αλλά και στους πρώην Καποδιστριακούς δήμους!

Έπειτα από 4 χρόνια απραξίας, τους έπιασε η ζέση, (μέσα στη ζέστη) τους τελευταίους 4 μήνες, να στρώνουν δίκτυα δρόμων – “χαλιά” από μαύρη άσφαλτο, ενώ τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης έχουν αφεθεί στα μαύρα χάλια τους. Τα εκπληκτικά “έργα” του κ. Μιτζικού, άνευ προδιαγραφών, για τα οποία με κομπορρημοσύνη φωτογραφήθηκε πολλάκις, κατέληξαν μπάζα, εκατομμύρια ευρώ πεταμένα. Μάλλον εμείς οι πολίτες του Νοτίου Πηλίου ζούμε σε κάποιον άλλο τόπο, διαβάζοντας τον απολογισμό της απερχόμενης δημοτικής αρχής, με έργα “ουσίας” στην τετραετία. Χρειάζεται πολύ θράσος, να παρουσιάζεις την οδοποιία-τσιγαρόχαρτο ως έργο, που έγινε με διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αλλά τελικά… ουδείς άσφαλτος σχεδόν δεν έμεινε, χώρια το ότι εκκρεμεί μηνυτήρια αναφορά για τον τρόπο υλοποίησης των “έργων”, ως “προμήθεια ασφάλτου”, χωρίς καμία τεχνική προδιαγραφή και επίβλεψη.

Για το δε “νοικοκύρεμα” του Δήμου, υποθέτω θα αναφέρεται σε αυτά που του καταλογίζει Αθηναϊκός Τύπος, για την τεράστια απάτη με τα λατομεία, αλλά και τις δουλειές με απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους (νοικοκύρηδες).

Αλλά και για την καθημερινότητα κατοίκων και τουριστών, ακούσαμε για καθαριότητα και ευπρεπισμό, φωτισμό. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η εικόνα του τόπου μας, με ξέχειλους κάδους σκουπιδιών, φωτισμό εκτός λειτουργίας, αποκομιδή “πράσινων” και “μπλε” κάδων στην ίδια σκουπιδιάρα, θα μείνει ανεξίτηλη στα μάτια και τις φωτογραφίες των τουριστών μας! Προσευχηθήκαμε (και ευτυχώς εισακουστήκαμε) να μην μας τύχει φωτιά το καλοκαίρι και διαπιστώσουμε τον άριστο “συντονισμό” και ενημέρωση της πολιτικής προστασίας του Δήμου, όπως έγινε στις πλημμύρες, αλλά και στην ανυπαρξία υποστήριξης και οργάνωσης του εθελοντισμού και ανακούφισης των πληγέντων.

Ο απερχόμενος δήμαρχος, ως γνήσιος πολιτικάντης του παλιού καιρού, έχει μία έφεση να εξαπατά τους δημότες. Ας δούμε 4 παραδείγματα των ανακόλουθων και ετεροχρονισμένων (εκτός δικαιοδοσίας και “παραθύρου” αντίδρασης) “δράσεων” του κ. Μιτζικού:

Ανεμογεννήτριες στο Νότιο Πήλιο: Ο κ. Μιτζικός έπαιξε έναν αμφιλεγόμενο ρόλο, από την πρώτη στιγμή. Βλέποντας τη λαϊκή οργή, τα “γύρισε” και δήλωνε (σε συνεντεύξεις, ράδιο κλπ) ότι “δεν έχει προχωρήσει τίποτα από τη διαδικασία για τις Α/Γ”, όταν ήδη η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) είχε δώσει άδειες για τις πρώτες Α/Γ, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει και περιβαλλοντολογικές εγκρίσεις. Ο κ. Μιτζικός διαψεύστηκε πανηγυρικώς από τη Διαύγεια-ΡΑΕ, το ήξερε και “αγόραζε χρόνο”.

Τουριστική επένδυση στο τέως οικόπεδο “Ναυτικών Σχολών” του ΤΑΙΠΕΔ, ανάμεσα Καλά Νερά και Γατζέα: Ο κ. Μιτζικός προέβη σε παλικαρισμούς, ξηλώνοντας τις ταμπέλες του επενδυτή, δηλώνοντας ότι δεν του ανήκει το οικόπεδο (που είχε αποκτήσει από το ΤΑΙΠΕΔ) και απαγορεύοντας την υδροδότηση του έργου, αντί να διαπραγματευτεί για το καλύτερο και συμφερότερο αποτέλεσμα για τον τόπο. Τις επόμενες εβδομάδες ο επενδυτής ξεκίνησε τις εργασίες, οι οποίες είναι ήδη σε τελικό στάδιο.

Τερματικό LNG στο Βόλο: Η ΡΑΕ έδωσε μία διορία για διαβούλευση και γνώμες από τους όμορους δήμους. Ο κ. Μιτζικός έφερε, εκτός ημερησίας, το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ένα μήνα μετά το πέρας της διορίας της ΡΑΕ, για τα μάτια του κόσμου!

Απογραφή 2021: Η πλημμελής οργάνωση και ο κάκιστος συντονισμός, από μεριάς της απερχόμενης δημοτικής αρχής, οδήγησαν στο να μην απογραφούν εκατοντάδες κάτοικοι του Νοτίου Πηλίου, με συνέπεια ο μόνιμος πληθυσμός μας πλέον να πέσει στους 8274 κατοίκους, πολύ κάτω από το όριο των 10000, εμπίπτοντας έτσι στη χαμηλή κατηγορία χρηματοδότησης και προγραμμάτων. Ο κ. Μιτζικός, μόλις αντιλήφθηκε ότι αυτό οδηγεί και σε μείωση των μισθών (του), προέβη σε εξώδικο προς τη Στατιστική αρχή, εκ των υστέρων!

Αυτά και πολλά ακόμη δείχνουν πόσο ανακόλουθος στις υποσχέσεις του και φαύλος είναι ο κ. Μιτζικός. Η λίστα περιλαμβάνει τις δηλώσεις για τον Βιολογικό, την τουριστική εκμετάλλευση του Αλατά, τη δημιουργία Λιμενικού Γραφείου, την Ανακύκλωση και Κομπόστ και πολλά άλλα. Για να μην πούμε για την πλήρη απαξίωση των Τοπικών Συμβουλίων.

Αλλά ω ποία καλύτερη απόδειξη των κενών λόγων, της απραξίας και των φρούδων υποσχέσεων της απερχόμενης αναποτελεσματικής δημοτικής αρχής, από το να πάρουμε με τη σειρά τα σημεία του προγράμματός τους, όπως δημοσιεύτηκαν το 2019, και να δούμε τι από αυτά προχώρησε.

Προτεραιότητά μας είναι η αντικατάσταση των απαρχαιωμένων δικτύων αμιαντοσωλήνων ύδρευσης, σε όλες τις Δημοτικές ενότητες και η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του παραλιακού μετώπου από την Κάτω Γατζέα έως την Άφησσο με τον βιολογικό καθαρισμό του Βόλου.
η ίδρυση γραφείου υποστήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων και η καθιέρωση του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας με την δημιουργία πρότυπης σχέσης – συνεργασίας με τους αγρότες για την εξασφαλισμένη απορρόφηση μεγάλου μέρους των προϊόντων τους
Ο τουρισμός… θα στηριχθεί μέσα από την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πολιτιστικός, ιστορικός, αθλητικός, φυσιολατρικός, κλπ)… με την συμμετοχή σε εκθέσεις στον Ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό και την καθιέρωση σήματος ποιότητας
Προτεραιότητά μας η οικονομική διαφάνεια, σε οποιαδήποτε προμήθεια ή έργο του Δήμου

Η κοινωνική προστασία και η φροντίδα ευπαθών ομάδων…ι η δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών, η δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου και φαρμακείου, η βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων ΑΜΕΑ στις παραλίες του Δήμου… η οργάνωση χώρων ΚΑΠΗ… η αναβάθμιση του εξοπλισμού οχημάτων καθαριότητας, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη
οι νέοι θα αποκτήσουν επιτέλους ένα κλειστό γυμναστήριο
δημιουργία γραφείου πολιτικής προστασίας και, κατά τόπους, ομάδων πυρόσβεσης πλήρως εξοπλισμένων ενώ θα γίνει προσπάθεια για την επιβράβευση με Γαλάζιες Σημαίες σε όλες τις παραλίες του Δήμου μας

η δημιουργία Δημοτικού Ωδείου… Οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα στηριχθούν με κάθε δυνατό τρόπο

Άρδευση : Αξιοποίηση – καλλιέργεια πηγών, συντήρηση υδραυλάκων δεξαμενών, κατασκευή κλειστού κυκλώματος άρδευσης.

Ύδρευση : Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης (αμιαντοσωλήνες), καθαρισμός δεξαμενών – πηγών, επισκευή – αναδομή παραδοσιακών κρηνών.

Χείμαρροι : Καθαρισμός ρεμάτων, διευθέτηση χειμάρρων.

Γενικά : Αντιπλημμυρική προστασία παραλιακού μετώπου (Κάτω Γατζέα, Καλά Νερά, Κορόπη). Κατασκευή περιφερειακού Μηλεών. Συντήρηση σχολικών κτιρίων – αξιοποίηση παλιών σχολείων – σχολαρχείων, αξιοποίηση – εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας. Πρότυπες παιδικές χαρές σε όλες τις τοπικές κοινότητες Μηλεών. Τουριστικό περίπτερο – Κέντρο Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης επισκεπτών. Δικτύωση μουσείων. Συντήρηση παλαιών εκκλησιών και ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικού, περιπατητικού, κλπ). Ολοκλήρωση εσωτερικής οδοποιίας ενότητος Μηλεών, σύνδεση με Χάνια. Αξιοποίηση εγκαταστάσεων Παραγωγικής και Εμπορικής Μελών Α.Ε. Συντήρηση καλντεριμιών, ανάδειξη ως τουριστικού προορισμού της σπηλιάς του Κενταύρου.

Όλοι οι νοήμονες δημότες γνωρίζουν καλά κατά πόσο υλοποιήθηκε οτιδήποτε από τα παραπάνω.
Αντιθέτως, τα πλούσια κονδύλια και χρηματοδοτήσεις, στη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης δημοτικής αρχής, διασπαθίστηκαν και εξαφανίστηκαν σε διάφορες “μελανές οπές”.

Οι δημότες μπορούν να ανατρέξουν και στις ανά δημοτική ενότητα φρούδες υποσχέσεις του κ. Μιζτικού από το 2019, υπάρχουν ακόμα αναρτημένες στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες.

Τι να πρωτοπούμε και να θαυμάσουμε! Ας δούμε μερικά χτυπητά παραδείγματα:

Στην Αργαλαστή το παλιό δίκτυο ύδρευσης παραμένει, η ανάπλαση του κέντρου ακόμα ανακοινώνεται, κλειστό αθλητικό κέντρο δεν είδαμε, ούτε κυκλικό κόμβο, το αποχετευτικό παραμένει εκτός μελέτης, το παλιό Εργοστάσιο και το Παρθεναγωγείο παραμένουν ως είχαν, ο Βρεφονηπιακός δεν έγινε, τα καλντερίμια στη μοίρα τους, μπάρες στο δρόμο για Πάου-Κάλαμο δεν μπήκαν, μπροστά από τα Σχολεία περνούν με ταχύτητα οχήματα, το Σφίντειο δεν έγινε ΚΑΠΗ, τσιμέντο στο ρείθρο προς Καμάρα δεν είδαμε.

Στην Ξινόβρυση δεν υλοποιήθηκε απολύτως τίποτε! Το έργο δικτύου ύδρευσης (αλλαγή αμιαντοσωλήνων), που είχε ενταχθεί (με Μετόχι και Καλλιθέα) από το 2018, δημοπρατήθηκε το 2020, αλλά στη συνέχεια απεντάχθηκε!

Στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας διαβάσαμε για κατασκευή αρδευτικού δικτύου, Νομιμοποίηση παραλιακού μετώπου και λιμανιού, Ανάπλαση παραλίας Κάτω Γατζέας, Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων ύδρευσης, Κατασκευή δρόμου προς συνοικία Σταθμός, Σηματοδότηση οδών και πολλά άλλα.

Εννοείται δεν έγινε τίποτα. Ο παράλληλος της Κ. Γατζέας παραμένει τυφλός, καμία εφαρμογή σχεδίου πόλης δεν έγινε. Οι αμιαντοσωλήνες στον Άγιο Γεώργιο παραμένουν και κανένας δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την υδρομάστευση των πηγών, με αποτέλεσμα, ειδικά η περιοχή της Κ. Γατζέας να υδρεύεται όλο το χρόνο από γεώτρηση (προκαλώντας οικονομική αιμορραγία του δήμου προς ΔΕΗ, από την συνεχή χρήση αντλιών χειμώνα-καλοκαίρι), ενώ την ίδια ώρα ένα μεγάλο μέρος των κρυστάλλινων νερών των πηγών χάνεται.

Στα Καλά Νερά, επί 4 χρόνια υπήρξε πλήρης απαξίωση του βιολογικού καθαρισμού, ένα έργο πλήρως ενταγμένο, προς χάριν κάποιον τοπικών συμφερόντων, καθώς και μη μέριμνα για την περαιτέρω εξάπλωσή του προς Μπούφα-Άφυσσο και Κ. Γατζέα. Έφτασε σε σημείο η Αντιπεριφερειάρχης το 2021 να απειλήσει με απένταξη και απώλεια του έργου και να ξεσηκωθούν οι επιχειρηματίες της περιοχής! Ο δε κ. Μιτζικός τύρβαζε περί σύνδεσης με βιολογικό Βόλου, σε διαζύγιο με την πραγματικότητα.

Στον Λαύκο  δεν είδαμε τίποτα από αναπλάσεις, στον Άγιο Αθανάσιο ούτε ο δρόμος δεν υπήρξε, καμία προβολή των μουσείων, Πολιτιστικό Κέντρο δεν είδαμε, ύδρευση και γεώτρηση μηδέν, ομοίως για κρήνες.

Στη μαρτυρική Μηλίνα δεν είδαμε τίποτα από πάρκινγκ, περιφερειακή σύνδεση, αλιευτικό καταφύγιο, συντήρηση παραλιακής ζώνης, αξιοποίηση κτιρίου και τουριστική προβολή.

Στο Προμύρι δεν έγινε η οδοποιία Μουρτιά-Πατριχώρι-Πάλτση, όπως και οι περισσότεροι δρόμοι προς παραλιακούς οικισμούς, καμία δράση για τηλεοπτικές συχνότητες και κάλυψη, νερό δεν είδαν στη Ροδιά, ούτε περιφερειακό Κατηγιώργη, η γλίστρα σε Μουρτιά-Θεοτόκου έμεινε όπως ήταν, τίποτα για το σχέδιο πόλεως, ούτε για το μονοπάτι προς Μικρό.

Το Τρίκερι διψάει ακόμα για νερό και αλλαγή του δικτύου ύδρευσης. Δεν έγινε απολύτως τίποτα, ούτε καμία ανάπλαση στα σχολικών χώρων. Στην Αγία Κυριακή περιμένουμε την ανάπλαση, στο νησί τον αγωγό σύνδεσης ύδρευσης με το χερσαίο τμήμα.

Και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, στην ανάγνωση του προγράμματός του, του 2019.

“Επιβεβαίωση” αυτής της εξαιρετικής “αποτελ-εσματικότητας” του “Ενωτικού” συνδυασμού είναι οι παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών του, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Αλλά επίσης, διατρέχοντας το ψηφοδέλτιο του 2019, προκύπτει ότι ούτε οι μισοί δεν συμπεριλαμβάνονται στους υποψήφιους για το 2023, ένδειξη της εμπιστοσύνης και του καλού κλίματος! Χώρια που πολλά από τα ονόματα υποψηφίων για το 2023 έχουν ηθικό (ή και νομικό) κώλυμα, καθότι αυτοί ή συγγενείς τους επιβραβεύτηκαν με (απευθείας) αναθέσεις και εργολαβίες.

Και έχουν το θράσος να επαναλαμβάνουν αυτές τις υποσχέσεις, για το 2023. Ποιος νοήμων μπορεί να πειστεί πως, ό,τι δεν έκαναν επί 4 χρόνια, θα το καταφέρουν τώρα; Πως όλη αυτή η λάσπη, η κακοδιαχείριση, η μη αξιοκρατία, θα εκλείψει, με τους ίδιους στην εξουσία;

Δεν αξίζουν σε αυτόν τον τόπο, ούτε αυτοί οι ξενόφερτοι “σωτήρες”, ούτε τα ντόπια γιουσουφάκια τους.

Είμαστε εδώ, καταγόμαστε από εδώ, ζούμε εδώ, ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας και την κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

Θέλουμε μία ΝΕΑ ΑΡΧΗ για τον ΤΟΠΟ ΜΑΣ!

Προηγούμενο άρθροΔήμος Αλοννήσου: Βίντεο- παρουσίαση για τα 50 μεγάλα έργα και τις χρηματοδοτήσεις 40,5 εκατομμυρίων ευρώ
Επόμενο άρθροΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΧΑΛΕΒΑ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ!!