Τί απαντά ο Δήμος Βόλου

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» καταγγέλλει την αιφνιδιαστική όπως την αποκαλεί εισήγηση της Δημοτικής Αρχής στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο (Δευτέρα 13/4) για τη μείωση του ενοικίου του Ξενία από την DOMOTEL κατά 20%, για την τριετία 2019-2021. Θέτει παράλληλα ερωτήματα για προκλητικά ευνοϊκή στάση προς την εταιρεία, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη» τον τρόπο συγκρότησης της έκθεσης για τη μείωση, αλλά και το χρόνο συζήτησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η στάση της Δημοτικής Αρχής να προωθήσει περαιτέρω μείωση του ποσού ενοικίου του Ξενία από την εταιρεία DOMOTEL και μάλιστα σε μια επώδυνη οικονομικά και κοινωνικά συγκυρία δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα:

1. Η εισήγηση για μείωση του ποσού ενοικίου από τα 312.000 στα 252.000 (μείωση 20%), για την τριετία 2019-2021, βασίζεται σε εκτίμηση ειδικού της DOMOTEL και όχι σε έκθεση ειδικού από το Μητρώο Εκτιμητών του Δήμου. Κατά πόσο αυτό υπηρετεί το συμφέρον του Δήμου και κατ’ επέκτασιν της τοπικής κοινωνίας; Η έκθεση υπαλλήλου της εταιρείας ποιανού συμφέρον αποτυπώνει;

2. Η μείωση στο ποσό από τα 420.000 στα 312.000 είχε γίνει με δικαστική απόφαση και αφορούσε τα πιο επώδυνα έτη της μνημονιακής περιόδου, τώρα με ποια αιτιολόγηση προωθείται περαιτέρω μείωση στο ενοίκιο και μάλιστα αναδρομικά από το 2019 και μέχρι και το 2021; Γιατί η δημοτική αρχή αντί να υπερασπιστεί το συμφέρον του Δήμου επικαλούμενη την απόφαση της Δικαιοσύνης, υιοθετεί και προωθεί μόνης της τη μείωση;

3. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος έχει δώσει τη δυνατότητα για την επέκταση του Ξενία στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής, αλλά η θέση μας είναι ότι υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτό. Εν λευκώ, χωρίς να υπάρχει η μελέτη ανάπλασης του πάρκου και του γύρω χώρου, η επέκταση θα ναι καταχρηστική και επιζήμια για το συμφέρον της πόλης. Η μείωση του ενοικίου συνιστά μια ακόμα διευκόλυνση στην εταιρία και δημιουργεί ερωτηματικά για την επιλεκτική και διαρκώς ευνοϊκή στάση της Δημοτικής Αρχής.

4. Το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει δια περιφοράς (μέσω e-mail), γεγονός που υποβαθμίζει τη διαδικασία και εμποδίζει να διευκρινιστούν τα αρκετά επιμέρους ζητήματα. Ήδη άλλοι Δήμοι έχουν εξασφαλίσει την εξ αποστάσεως λειτουργία των ΔΣ μέσω τηλεδιάσκεψης με σεβασμό στη διαδικασία.
Στη δική μας περίπτωση, γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα τίθεται προς συζήτηση σε αυτήν τη διαδικασία και όχι σε επόμενη, ώστε να αναπτύξει η ΔΑ την επιχειρηματολογίας της και να απαντήσει σε ερωτήσεις; Γιατί αποτρέπει τους δημότες από την παρακολούθηση της διαδικασίας; Προς τι η βιασύνη;

Είναι προκλητικό και σκανδαλώδες την ίδια ώρα που η Δημοτική Αρχή αρνείται σιωπηρά να συζητήσει τις προτάσεις μας για την ελάφρυνση/στήριξη μικροεπιχειρήσεων και δημοτών με μειώσεις τελών και-μεταξύ άλλων-την απαλλαγή ενοικίων για κάποιους μήνες στα δημοτικά ακίνητα, να φέρνει μείωση ενοικίου σε μια μεγάλη επιχείρηση, στοιχειοθετώντας την με εισήγηση της ίδιας της επιχείρησης, και να αναπροσαρμόζει τον προϋπολογισμό χάριν εορταστικού φωτισμού αξίας 329.000 ευρώ σε μια ρευστή οικονομικά περίοδο, δεσμεύοντας το Δήμο για τα επόμενα χρόνια.

Εν τέλει, αυτοί που αλαζονικά «δεν βλέπει» η Δημοτική Αρχή δεν είναι οι πολιτικοί της αντίπαλοι, αλλά οι ίδιοι οι δημότες και το συμφέρον της πόλης.»

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής:

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Συνεχίζει, χωρίς ίχνος συναίσθησης  της πραγματικότητας, να γράφει παιδικά παραμυθάκια ο μικρός Ιάσονας, προσπαθώντας να «κλέψει» λίγη από τη δημοσιότητα του κορωνοϊού. Νέο παραμυθάκι του, με δράκο το «ΞΕΝΙΑ», τη μείωση μισθώματος που επιχειρεί να εμφανίσει ως δήθεν σκάνδαλο

Επειδή πολλά τέρατα κυκλοφορούν τούτες τις μέρες της πανδημίας για ενημέρωση των συμπολιτών μας τους οποίους, και μόνο βλέπουμε, σημειώνουμε.

Το αρχικό μίσθωμα που συμφωνήθηκε για το ΞΕΝΙΑ Βόλου, από 8.7.2005, ήταν ύψους 420.000,00 ευρώ ετησίως. Με αλλεπάλληλης δικαστικές προσφυγές (150/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου και  αριθμό 143/2017 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας) η εταιρία που το εκμεταλλεύεται με την επωνυμία «DOMOTEL ΞΕΝΙΑ ΒΟΛΟΥ» πέτυχε να καθορίσει το ετήσιο μίσθωμα στο ποσό των 312.000,00 ευρώ για το χρονικό διάστημα από 7.1.2013 μέχρι την 7.1.2019.

Μετά από αίτημα της «DOMOTEL» και με την αριθμ. πρωτ. 12897/17-2-2020 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου ορίζεται ότι από τις 8/1/2019 και μετά δεν υπάρχει καθορισμός καταβλητέου μισθώματος ούτε με νεότερη συμφωνία ούτε με δικαστική απόφαση  και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως καταβλητέο μίσθωμα ούτε το ποσό των 420.000 ευρώ, που είχε καταληκτική ημερομηνία την 13η/1/2012, αφού δεν υλοποιήθηκε η β΄φάση του επενδυτικού προγράμματος, ούτε το ποσό των 312.000 ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση είχε καταληκτική ημερομηνία την 7η/1/2019.

Ετσι επειδή ο Νόμος το επιτρέπει και η ηθική και η λογική το επιτάσσουν και με δεδομένα α) την μη μεταβολή του πολεοδομικού καθεστώτος της περιοχής για την προβλεπόμενη από την από 13/η/1/2012 σύμβαση  παραχώρησης υλοποίηση του επενδυτικούς προγράμματος, β) τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, γ) την τρέχουσα πρωτοφανή εμπειρία της πανδημίας και δ) την εκτιμητική έκθεση της μισθωτικής αξίας του μισθίου από πιστοποιημένο, από το Ελληνικό Δημόσιο, εκτιμητή, που την όρισε στο ποσό των  διακοσίων πενήντα δύο χιλιάδων  και εκατόν ογδόντα (252.180) ευρώ ετησίως, ζητήσαμε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εγκρίνει έκπτωση της τάξεως του 20% και να καθοριστεί το καταβλητέο μίσθωμα για τα έτη 2019, 2020 και 2021, στο ποσό των 252.180 ευρώ ετησίως.

Οι πολίτες του Βόλου γνωρίζουν καλύτερα όλων τον απόλυτο σεβασμό στη χρηστή και διαφανή διαχείριση των χρημάτων τους από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Οι «μίζες» που πιθανώς έχει υπόψη του, από το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον που προέρχεται ο μικρός Ιάσονας, αποτελούν πρακτικές άλλων εποχών, ξεπερασμένων και καταδικασμένων στην συνείδηση του κόσμου.

Επί των ημερών μας ο Βόλος θα προχωρεί μπροστά και δεν θα επιτρέψουμε σε τύπους σαν τους «Μαζί» να τον επαναφέρουν στα σκοτινά χρόνια της ανυπαρξίας, του τέλματος και της υπανάπτυξης. Το δικό μας Βόλο, του κάθε Βολιώτη και της κάθε Βολιώτισσας, θα τον βλέπει και θα τον καμαρώνει όλη η Ελλάδα, όλη η Ευρώπη. Και θα τον βλέπει γιατί δεν θα μείνει στο φυσικό και πολιτικό ανάστημα του Ιάσονα του 1.62 (και με τακουνάκι)…

Η ανταπάντηση της παράταξης “Μαζί για το Βόλο:

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Δήμαρχος επέλεξε να απαντήσει στα όσα του καταλόγισε η ανακοίνωσή μας αναφορικά με την προκλητική και σκανδαλώδη μείωση κατά 20% του ενοικίου του «Ξενία», με τον γνωστό του τρόπο, αξιοποιώντας για πολλοστή φορά τη βολική τακτική της…αντιπολίτευσης στο «σκοτεινό» παρελθόν της πόλης, ενώ οδεύει στον 7 χρόνο δημαρχίας και έχει την μοναδική ευθύνη για ότι γίνεται και θα γίνει στο Δήμο. Στο πλαίσιο του παραληρηματικού του λόγου απέφυγε επιμελώς να απαντήσει επί της ουσίας, ενώ παρέθεσε ελλιπή στοιχεία και αρκετές…σιωπές.

Ας απαντήσει τους δημότες επί της ουσίας στα παρακάτω:

1. Η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου υποστηρίζει ότι πρέπει να εφαρμοστεί η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, που προβλέπει επιστροφή στο παλιό μίσθωμα και εκ νέου διαπραγμάτευση. Τα περί ισχύς του παλιού μισθώματος αναγνωρίζει και η ίδια η ΔΑ με ανακοίνωσή της, όπου υποστηρίζουν ότι «ζητήσαμε…να εγκρίνει έκπτωση του 20%…». Πως διαμορφώθηκε το ποσό της έκπτωσης; Έγινε διαπραγμάτευση ή πλήρης αποδοχή του αιτήματος της έκθεσης της εταιρείας;

2. Η εκτιμητική έκθεση της αξίας του ενοικίου έγινε από πιστοποιημένο εκτιμητή, που την όρισε στα 252.180 ευρώ ετησίως. Σωστό, όλοι οι εκτιμητές πρέπει να είναι πιστοποιημένοι από το Ελληνικό Δημόσιο. Ας απαντήσουν, όμως, ο εκτιμητής διαμόρφωσε την έκθεση για λογαριασμό της εταιρείας ή του Δήμου; Ποιος τον μίσθωσε; Ο εκτιμητής θέτει θέμα αναδρομικής μείωσης του ενοικίου για το έτος 2019, λόγω πανδημίας(!) ;

3. Η μείωση κατά 20% του ενοικίου γίνεται στο πλαίσιο των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της πανδημίας. Αφού η ΔΑ είναι «δίπλα στον επιχειρηματία και στον πολίτη από το 2014», όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, γιατί δεν έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παράλληλα με το θέμα, ένα πλαίσιο μέτρων για μειώσεις τελών και ενοικίων για τους μικροεπιχειρηματίες και τους δημότες; Έχει μεγαλύτερη αξία μια επιχείρηση με ξενοδοχεία σ’ όλη την Ελλάδα, απ’ ότι οι τοπικοί έμποροι και επιχειρηματίες;

4. Στην Οικονομική Επιτροπή πριν από ένα μήνα είχαμε τονίσει την ανάγκη ύπαρξης αναλυτικής καταγραφής της εξέλιξης των χρεών και της εξυπηρέτησης των προηγούμενων ρυθμίσεων των οφειλετών του Δήμου, διότι φαινόταν η συνεχής αύξησής του για κάποιους, όπως το «Ξενία», ενώ είχαμε καταγγείλει ότι έχει ευθύνη η ΔΑ που άφησε να ξεφύγει η κατάσταση και τα χρέη να πλησιάζουν τα 3 εκ. €. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα περί χρηστής διαχείρισης των χρημάτων του Δήμου και ας ενημερώσουν τους δημότες ποιο ήταν το χρέος της «DOMOTEL Ξενία» προς το Δήμο το 2014, ποιο το 2019 και ποιο το ποσό που διευθετήθηκε ένα μήνα πριν, μετά από εισήγηση της ΔΑ.

Άλλο είναι μια διευθέτηση χάριν λειτουργίας μιας επιχείρησης και προστασίας των εργαζομένων της, λόγω μιας άσχημης συγκυρίας, και άλλο οι συνεχείς ευνοϊκές διευκολύνσεις σε βάρος του συμφέροντος του Δήμου, έστω κι αν γίνονται νόμιμα, καθώς το νόμιμο δεν σημαίνει πάντα ότι είναι και ηθικό…

ΥΓ. Αναφέρθηκαν σε «μίζες». Προς τι η ευθιξία; Ας απαντήσουν στους δημότες ποιοι είναι οι μιζαδόροι και να τους πάνε στη Δικαιοσύνη. Τι κάνουν από το 2014; Μήπως τους συγκαλύπτουν 6 χρόνια;»

Προηγούμενο άρθροΤρίκαλα: Γάμος στο προαύλιο του δημαρχείου & με…απόσταση
Επόμενο άρθροΝέες κατηγορίες δικαιούχων των 800 ευρώ