Η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» με ανακοίνωσή της αναφορικά με την αγορά 205 τάμπλετ από το Δήμο Βόλου στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης, ασκεί κριτική στη Δημοτική Αρχή, για κατώτερο των αναγκών αριθμό των τάμπλετ που προμηθεύεται, καθυστερήσεις & λαϊκισμό επικαλούμενη έγγραφο του Δήμου προς τους Διευθυντές των σχολείων που τους ζητά να μην προχωρήσουν σε δαπάνες σχετικές με την τηλεκπαίδευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά από περίπου οκτώ μήνες από την σχετική ΠΝΠ για την πραγματοποίηση δαπανών από τους Δήμους λόγω πανδημίας, την εμπειρία του πρώτου κύματος την περασμένη άνοιξη και τρείς εβδομάδες τηλεκπαίδευσης, η Δημοτική Αρχή προχωρά στην αγορά ενός μικρού αριθμού τάμπλετ (205) που δεν προσεγγίζει στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες των οικονομικά αδύναμων συνδημοτών μας.

Επισημαίνουμε ότι τα τάμπλετ προορίζονται για παιδιά οικογενειών που ζουν σε ακραία φτώχεια, δηλαδή για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα γύρω στις 2.500 ευρώ. Παρότι είναι σταγόνα στον ωκεανό, η ψήφος μας ήταν θετική ένεκα συνθηκών. Όμως αυτό δεν αρκεί.

Την ίδια στιγμή η Δημ. Αρχή με έγγραφό της απαγορεύει στους Διευθυντές των σχολείων να πραγματοποιήσουν λειτουργικές δαπάνες σχετικά με την αγορά εξοπλισμού Η/Υ (μικροφώνων, καμερών κτλ), που είναι αναγκαίος για την τηλεκπαίδευση, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη που αφορά τον σκοπό αυτόν.

Για ακόμα μία φορά οι ίδιοι αποδομούν το αφήγημά τους περί ενός δήθεν γιγάντιου αποθεματικού που δημιούργησαν, ενώ παράλληλα φαίνονται τα αποτελέσματα των επιλογών τους. Αντί να προχωρήσουν στην αγορά τάμπλετ στο πρώτο lockdown, όπως έπραξαν άλλοι Δήμοι και τους είχαμε προτείνει, επέλεξαν να κάνουν δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για εορταστικό φωτισμό και στολισμό.

Ακόμα και αυτές τις στιγμές η αγωνία της Δημ.Αρχής να καλύψει την απραξία και την αδιαφορία της να προγραμματίσει δαπάνες για τις έκτακτες ανάγκες την οδηγεί στην τακτική της επικοινωνιακής διαχείρισης: προχωρά με απ’ ευθείας ανάθεση, στην αγορά 205 τάμπλετ κόστους 26.000 ευρώ, τα οποία εξοικονομεί από δαπάνες για την αγορά αντίστοιχων μηχανημάτων για τα σχολεία. Αυτό αποτελεί την επιτομή του λαϊκισμού».