του Χρήστου Παπαρούνα
Ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Βελεστίνου και Δέλτα Πηνειού συστάθηκε το 2003 για περιβαλλοντικούς λόγους, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, με ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις.
Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου εκπροσωπείται στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, μέχρι σήμερα, όπως και άλλοι παρακάρλιοι δήμοι, έχοντας άμεση πρόσβαση, ενημέρωση και λήψη αποφάσεων, σχετικά με τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα (προγράμματα life) ήπιων παρεμβάσεων και λαμβάνοντας άμεσες αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της λίμνης Κάρλας (πρόσληψη προσωπικού φύλαξης και επιστημονικού προσωπικού στελέχωσης του Φορέα).
Όταν, το 2020, τέθηκε σε διαβούλευση ο Νόμος 4685/2020, εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρήγα Φεραίου και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, μέσω του εκπροσώπου μας, κ. Τριαντάφυλλου Παπαϊωάννου, ζητώντας αλλαγές στο συγκεκριμένο νόμο, ώστε να εκπροσωπείται ο Δήμος Ρήγα Φεραίου άμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και να έχει άμεση πρόσβαση στις αποφάσεις διαχείρισης της λίμνης Κάρλας.
Στη συγκεκριμένη διαβούλευση τις αντιρρήσεις της εξέφρασε και η τότε Πρόεδρος του Φορέα, κα. Κάγκαλου.
Στις 25/02/2022 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ 894, βάζοντας ‘’ταφόπλακα’’ στην άμεση ενημέρωση, στην άμεση λήψη αποφάσεων και γενικά στη μη εκπροσώπηση από ανθρώπους που αγαπάμε τον τόπο μας.
Και γιατί αυτό;
Γιατί όλοι οι Φορείς προστατευόμενων περιοχών ενσωματώνονται στον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).
Ο συγκεκριμένος Οργανισμός έχει έδρα την Αθήνα και δεν υπάρχει καμία συμμετοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Κρίμα, πολύ κρίμα.
Για αυτό ζητάμε την κατάργηση του συγκεκριμένου Νόμου και την επαναφορά στην προγενέστερη κατάσταση.
- Αντιδημάρχου Οικονομικών Δήμου Ρήγα Φεραίου