Η συγχώνευση των εταιρειών του Έλληνα εφοπλιστή με αυτές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο

Αιφνιδιάζοντας το σύνολο της διεθνούς ναυτιλιακής -και όχι μόνο- αγοράς, η Capital Product Partners L.P. συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη ανακοίνωσε ότι συγχωνεύει το στόλο τάνκερ της εταιρείας με την Diamond S Shipping του Wilbur Ross, υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο, μέσω μιας συναλλαγής που αποτιμάται στα 1,65 δισ. δολάρια. Εκ των πραγμάτων πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές συμφωνίες των τελευταίων ετών, που έρχεται να ταράξει τα νερά της ναυτιλίας παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, η  Capital Product Partners L.P. ανακοίνωσε ότι προχωρά στη συνένωση μέρους του στόλου των δεξαμενόπλοιών της, που αριθμεί συνολικά 25 πλοία, με τον στόλο της Diamond S Holdings L.P., δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο, αφού θα αριθμεί 68 δεξαμενόπλοια υψηλών προδιαγραφών.  

Όπως έγινε γνωστό, η CPLP θα διαθέσει 22 τάνκερς τύπου MR και τρία  Suezmax σε μία νέα εταιρεία, η οποία με την σειρά της θα συγχωνευτεί με την Diamond S Shipping, ενώ παράλληλα θα διανείμει τις κοινές μετοχές της νέας εταιρείας σε όλους τους μετόχους της CPLP. Οι μέτοχοι της CPLP θα λάβουν premium περίπου 11% της καθαρής αξίας του στόλου, δεδομένου ότι η συγχώνευση αυτή επιτρέπει στην Diamond S να εισαχθεί άμεσα στο NYSE. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το premium αυτό είναι από τα υψηλότερα που έχουν πληρωθεί σε εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία.

Η DSS Holdings L.P. με την οποία έχει έρθει σε συμφωνία η Capital Product είναι μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τάνκερς, καθώς διαχειρίζεται συνολικά 33 δεξαμενόπλοια τύπου Medium Range και 12 πετρελαιοφόρα τύπου Suezmax. Ας σημειωθεί ότι η Diamond S είναι εταιρεία συμφερόντων του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross και άλλων πρωτοκλασάτων Αμερικάνων επενδυτών και τελεί υπο την διαχείριση της εταιρείας του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, WR Ross & Co. Είναι επομένως μία συμφωνία που εκτός από την σπουδαιότητά της αυτή καθαυτή, αναδεικνύει συγχρόνως με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο την εκτίμηση και την αναγνώριση, της οποίας απολαμβάνει ο Ευάγγελος Μαρινάκης και οι εταιρείες του στις παγκόσμιες χρηματαγορές και φυσικά στην ναυτιλία.

Η Capital Product Partners, που κλείνει πάνω από μια δεκαετία από την εισαγωγή της στο NASDAQ, τυγχάνει της πλήρους αναγνώρισης στις αμερικάνικες χρηματαγορές, δεδομένου ότι, παρ’ όλη την μεταβλητότητα των ναυτιλιακών αγορών, πληρώνει ανελλιπώς μερίσματα από την εισαγωγή της και διαθέτει έναν από τους πιο ισχυρούς ισολογισμούς στην αγορά.

Η Diamond S Shipping, μετά την συνένωση με τον στόλο των τανκερς της CPLP,  αναμένεται να είναι ηγέτιδα εταιρεία στις αγορές δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης, επωφελούμενη από το ισορροπημένο και μεγάλης κλίμακας χαρτοφυλάκιο πλοίων, που θα αποτελείται από 68 δεξαμενόπλοια υψηλών προδιαγραφών με μέσο όρο ηλικίας μικρότερο των 8 ετών. Η νέα εταιρεία αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το Δ.Σ. της εταιρείας θα αποτελείται από 7 μέλη, τρία από τα οποία θα ορίζονται από την WR Ross & Co και δύο από την Capital.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Capital Product Partners θα αναδυθεί ως μία εταιρεία διαχείρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ξηρού φορτίου με μέσο όρο ηλικίας τα 6,6 έτη. Όλα τα πλοία της θα είναι υπό μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρονοναύλωση με την υπολειπόμενη διάρκειας ναύλωσης να ανέρχεται σε 5,3 έτη, ενισχύοντας, ως αποτέλεσμα, την προβλεψιμότητα των ταμειακών ροών για τους μετόχους της. Η Capital Product θα συνεχίσει επίσης να διατηρεί ισχυρό ισολογισμό και θα προσανατολιστεί στην ανάπτυξη με εξαγορά πλοίων με χρονοναυλώσεις διαρκείας.

Ο κ. Craig Stevenson, διευθύνων σύμβουλος της DSS Holdings, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Ο οργανισμός μας είναι στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσει με την CPLP μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως. Η συναλλαγή αυτή θα λάβει χώρα σε μια πολύ καλή στιγμή στον κύκλο της αγοράς τανκερς και θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους και υψηλότερης ποιότητας στόλους, καθώς και μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες ναυτιλιακές εταιρίες στην αγορά. Ανυπομονούμε να εκμεταλλευτούμε την εξέχουσα εμπειρία και τη φήμη της CPLP, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας»

Από την μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP, Jerry Καλογηράτος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για αυτή την συγχώνευση με την Diamond S. Η συναλλαγή αυτή αντιπροσωπεύει ένα στρατηγικό βήμα για την δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους μας και μας δίνει την ευκαιρία να ενώσουμε τον στόλο των τάνκερ μας με την Diamond S Shipping, η οποία διαθέτει άριστομάνατζμεντ με εξαιρετική πορεία στον χώρο της ναυτιλίαhttps://www.protothema.gr/economy/article/842545/mega-deal-marinaki-me-wilbur-ross/

Προηγούμενο άρθροΝέα απάντηση Σημίτη: Επικίνδυνο ο δημόσιος βίος να σύρεται στο βούρκο
Επόμενο άρθροΞέσπασε σε λυγμούς η κόρη της καθαρίστριας