Για αύξηση της θνητότητας λόγω ρύπανση κάνουν λόγω οι ερευνητές

Η συσχέτιση της ατµοσφαιρικής ρύπανσης µε την πανδηµία του κορωνοϊού είναι µία ακόµα ενδιαφέρουσα µελέτη που έχει κάνει η οµάδα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στη διάθεση της «R». Οπως αναφέρεται στα συµπεράσµατα της µελέτης, έχει αποδειχθεί ότι το επίπεδο της ατµοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούµενα σωµατίδια επηρεάζει τη διασπορά του SARS-CoV-2 και τη σοβαρότητα των επιπτώσεων του υγειονοµικού κινδύνου.
Eιδικότερα, στις πόλεις που παρουσιάζουν υψηλή ατµοσφαιρική ρύπανση η διασπορά παρουσιάζει ραγδαία αύξηση. Αντιθέτως, η αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, της θερµοκρασίας και της υγρασίας συσχετίζονται αρνητικά µε την επιβίωση του κορωνοϊού.
Η οµάδα του ΑΠΘ επισηµαίνει ότι το ιδιαίτερα αυξηµένο ποσοστό θνησιµότητας (79,01%) εξαιτίας των σωµατιδίων ΡΜ2, που διαπιστώθηκε σε γαλλική µελέτη, έγκειται στο γεγονός ότι τα σωµατίδια µικρότερα των 5 mm µπορούν να φτάσουν στις κυψελίδες των πνευµόνων, όπου βρίσκονται οι υποδοχείς ΑCE2 για τον SARS-CοV-2, και να εναποθέσουν εκεί το ιικό φορτίο στην περίπ τωση που τα σωµατίδια του ιού έχουν προσροφηθεί στα αιωρούµενα σωµατίδια ρύπανσης. «Η έκθεση στην ατµοσφαιρική ρύπανση µπορεί να αυξήσει την ευπάθεια στον κορωνοϊό, οδηγώντας σε επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία», σχολιάζει ο κ. Σαρηγιάννης και προσθέτει ότι µε βάση πρόσφατες µετρήσεις σωµατιδιακής ρύπανσης που συντόνισε η οµάδα του στο ΑΠΘ σε εννέα ευρωπαϊκές πόλεις (εκ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράµµατος «ICARUS», η συγκέντρωση ΡΜ2.5 αυξάνεται µεσοσταθµικά κατά 9 mg/m3 ανάµεσα στο καλοκαίρι και τον χειµώνα. “Αυτή η αύξηση θα µπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση κατά 70%-90% της θνητότητας από την COVID-19 στις ευπαθείς οµάδες πληθυσµού, εάν συγκρίνουµε τους καλοκαιρινούς µήνες µε την ψυχρή περίοδο του έτους”.
Η περίπτωση του Βόλου
Η μελέτη του ΑΠΘ είναι ανησυχητική για την περιοχή μας μετά και την δημοσιοποίηση της μελέτης της ομάδας Σαχαρίδη – Γουργουλιάνη, αναφορικά με την πορεία της εξέλιξης του κορωνοϊού στη πόλη του Βόλου για τους επόμενους μήνες, μολονότι η πόλη του Βόλου έχει υψηλά ποσοστό υγρασίας. Θυμίζουμε ότι η μελέτη του Π.Θ έδειξε υπέρβαση 200%- με βάση τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – και 20,12% με βάση τα όρια που θέτει η Ελληνική Νομοθεσία-παρουσίασαν τα επικίνδυνα μικροσωματίδια στην πόλη του Βόλου κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ερευνητικής ομάδας που ανέλαβε την μελέτη.
Συνολικά τα pm2,5 παρουσίασαν υπερβάσεις για 178 ημέρες, που αντιστοιχούν στο 48,63% του χρόνου. Η έρευνα περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir με επιστημονικούς υπεύθυνους τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιο Κ.Δ. Σαχαρίδη του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενημερώνει για τα εξής:
1) Ο μέσος όρος των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου έως 2,5 μικρόμετρα (PM2.5) για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 ως και 29/02/2020 ανήλθε σε 30,03 μg/m3, με ετήσιο όριο βάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα 10 μg/m3 και με ετήσιο όριο βάση της ελληνικής νομοθεσίας τα 25 μg/m3.
Αυτό μεταφράζεται σε μια υπέρβαση 200,3% σε ότι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και 20,12% σε ότι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει η ελληνική νομοθεσία. Στο παρακάτω διάγραμμα για το έτος 2017 (πιο πρόσφατο δημοσιευμένο στατιστικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) παρουσιάζονται οι μέσες τιμές τωναιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου έως 2,5 μικρόμετρα για κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως επίσης και οι αποκλίσεις αυτών από τα ετήσια όρια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και του παγκόσμιου οργανισμού υγείας.
με πληροφορίες από τη Real News
