Οι επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων και της συνακόλουθης εκτεταμένης παραμονής των μαθητών στο σπίτι, όσον αφορά στην ψυχική ευεξία και στην έκθεσή τους σε ενδεχόμενες επιθετικές συμπεριφορές, μελετάται σε 28 χώρες σε 4 ηπείρους υπό τον συντονισμό του Student Wellbeing and Prevention of Violence Research Centre (SWAPv) του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας.

Τα ελληνικά δεδομένα θα προέλθουν από τα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας την Χριστίνα Ρούση, Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής σε συνεργασία με την Ελένη Διδασκάλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ίδιο τμήμα και την Ελένη Ανδρέου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Η έρευνα έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και το σχετικό υλικό έχει ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Αφορά στους μαθητές και στις μαθήτριες Στ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για την συμμετοχή των μαθητών είναι απαραίτητη η γονεϊκή συναίνεση. Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έρευνα, μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://research-all.org/covid-19-lock-down-questionnaire-for-students.php και να συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά.

Θα κληθούν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν εμπειρίες έκθεσης σε επιθετικότητα (συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού), καθώς και σε ερωτήσεις που αφορούν στην ψυχική τους ευημερία και ανθεκτικότητα, στην αυτοαντίληψή τους και κάποιες γενικότερες ερωτήσεις που αφορούν στο πώς βίωσαν την περίοδο της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι.

Για πληροφορίες ή και για να αποσταλεί ο σύνδεσμος της έρευνας ηλεκτρονικά, οι γονείς μπορούν να αποστέλλουν σχετικό αίτημα στο research.roussi@gmail.com .

Στην διαδικτυακή διεύθυνση https://research-all.org/Greece.php βρίσκονται διαθέσιμες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, τόσο για την έρευνα αυτή όσο και για άλλα θέματα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της covid-19 ενδεχομένως να έχουν φέρει στην επιφάνεια δύσκολα συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος, η απόγνωση και η θλίψη τα οποία ίσως να νιώθουν ότι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν οι μαθητές μόνοι. Παρατίθενται τηλεφωνικές γραμμές στήριξης στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν: α) Η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας 10-306, β) η Ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 116-111 και γ) σε περίπτωση κινδύνου η εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056.