Από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα στο Αχιλλοπούλειο
“Όλα βαίνουν καλώς” κατά τον υπουργό Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη. στο Νοσοκομείο του Βόλου! Αυτός ήταν ο βασικός άξονας της τοποθέτησής του κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Κ.Ο. του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου, την οποία έκανε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας.
Στη διάρκεια της συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Β. Μεταξάς ανέδειξε τα σοβαρά κενά και τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο. Όπως τόνισε:
“Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ακόμα και για τη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων και κλινικών, πρώτης γραμμής μάλιστα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στον Νομό Μαγνησίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπηρετεί μόνο ένας γιατρός. Μάλιστα μέσα στον επόμενο μήνα, αν δεν ληφθούν μέτρα, όπως λένε και οι ίδιοι οι γιατροί, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να σταματήσει τη λειτουργία του.
Στο Χειρουργικό θα μείνουν τρεις μόνιμοι γιατροί, καθώς ο ένας έχει δηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί..
Στο Τμήμα Χημειοθεραπείας παραμένει η προηγούμενη απαράδεκτη κατάσταση με τη μία γιατρό, την ώρα που σε προηγούμενη ερώτηση είχατε δεσμευτεί ότι θα λύνατε το πρόβλημα αυτό.
Στο μαγειρείο του νοσοκομείου οι μάγειρες δουλεύουν χωρίς ρεπό 7 μέρες τη βδομάδα σε συνθήκες εξόντωσης. Την ίδια στιγμή στις 30-9 λήγει η σύμβαση των υπόλοιπων εργαζομένων με κίνδυνο να σταματήσει η σίτιση των ασθενών.
Τα στοιχεία όσο και να τα ωραιοποιείτε, είναι ανελέητα. Η δική σας διοίκηση (με την έννοια ότι την έχετε διορίσει εσείς) με έγγραφα έχει ζητήσει συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων στο νοσοκομείο. Σας ζητάει το 2022, 106 άτομα προσωπικό και το 2023, 113 άτομα προσωπικό. Και εσείς απαντάτε με 25 θέσεις. Την ίδια στιγμή τα δύο τελευταία έτη έχουν αποχωρήσει 59 άτομα από το Νοσοκομείο του Βόλου. Δηλαδή ομολογείτε ότι θα αυξήσετε ακόμα περισσότερο τα σοβαρά κενά.”
Στη βάση αυτή ήταν εξοργιστικές οι αναφορές του υπουργού που ανέφερε ότι όλα λειτουργούν σωστά, αναφέροντας το Τμήμα Χημειοθεραπείας και τα υπόλοιπα τμήματα, για να του απαντήσει ο Β. Μεταξάς:
“Και τι κάνετε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που είναι μέσα; Εξόντωση! Ξέρετε τι θα πει εξόντωση; Μία είναι γιατρός στο τμήμα χημειοθεραπείας με 402 συνεδρίες χημειοθεραπείας, 2063 ασθενείς στα εξωτερικά και 33 νέες περιπτώσεις φακέλων κάθε μήνα! Είναι οι μάγειρες που δουλεύουν επτά μέρες τη βδομάδα. Εδώ το εξαήμερο το τεντώσατε. Επτά μέρες δουλεύουν χωρίς ρεπό σε ένα τμήμα που δουλεύει 365 μέρες το χρόνο, γιατί αφορά τη σίτιση των ασθενών και σε λίγο θα τους ζητάτε να κοιμούνται και μέσα. Εκτός αν το κάνετε με σκοπό και θέλετε να φέρετε κάποιον αετονύχη εργολάβο, σαν κι αυτόν που έστειλε με γαστρεντερίτιδα τα μισά σχολεία της Φθιώτιδας! Είναι οι νοσηλευτές, οι τραυματιοφορείς, οι γιατροί σε όλα τα τμήματα. Εξόντωση!”
Σε σχέση με το περιστατικό στη Ζαγορά και τη διακομιδή τραυματία με αγροτικό εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρου, που αναφέρθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης, αντααπάντησε:
“Τώρα αναγκαστήκατε να αναφερθείτε στο περιστατικό στη Ζαγορά. Καταλαβαίνω γιατί. Γιατί βγήκατε αμέσως μετά το σοβαρό αυτό περιστατικό και είπατε ότι όλα πήγαν καλά. Όμως είπατε τη μισή αλήθεια εδώ. Το δεύτερο ασθενοφόρο το οποίο είναι ειδικά διαμορφωμένο για να μπορεί να πηγαίνει σε στενά -γιατί τέτοια ασθενοφόρα χρειάζονται στα χωριά- ήταν δύο χρόνια σε επισκευή. Και με το που έσκασε το περιστατικό που είχε την τραγική κατάληξη όπως είπατε και εσείς, μέσα σε λίγες μέρες επισκευάστηκε. Αλήθεια δύο χρόνια δεν μπορούσε να επισκευαστεί;”
Στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας ομολόγησε ότι τα κενά καλύπτονται με μετακινήσεις προσωπικού, ζήτημα στο οποίο στάθηκε ο Β. Μεταξάς:
“Κύριε Υπουργέ, τι απαντήσατε; Ότι τα όποια σοβαρά κενά και ελλείψεις καλύπτονται δημιουργώντας κενά άλλου. Γιατί όταν στο ΤΕΠ λέτε ότι λειτουργούν όλα εντάξει, επειδή υπάρχουν κάποιοι παθολόγοι σε ένα άλλο τμήμα και μπορούν αυτοί να πάνε κάτω σε επείγον περιστατικό, αυτό κάνετε. Με το χειρουργικό αυτό θα γίνει: Είναι τρεις χειρουργοί μόνιμοι και αν γίνει κάτι έκτακτο την ώρα που είναι ο χειρούργος μέσα τι θα κάνει; Θα βάλει στο ζύγι ποιον: Τον ασθενή που τον έχει ανοιγμένο ή αυτόν που μπορεί να βρίσκεται στα επείγοντα; Αυτό κάνετε.”
Και συνέχισε λέγοντας:
“O στόχος σας όμως και ο κυνικός τρόπος με τον οποίο μιλάτε ορισμένες φορές, είναι να περάσετε τη λογική ότι αυτή είναι η κανονικότητα. “Μέχρις εδώ”, “τόσο όσο” θα παρέχει υγεία το κράτος και από εκεί και πέρα ο καθένας ανάλογα με την τσέπη του.
Και από πίσω έρχεστε με σχέδιο για περισσότερη ιδιωτικοποίηση, περισσότερη εμπορευματοποίηση. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχετε προχωρήσει στις εξής σοβαρές παρεμβάσεις: Αυξήσεις έως 357% σε τουλάχιστον 400 φάρμακα, φέρνετε το νομοσχέδιο για τη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και το κερασάκι: τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο και σε ιδιώτες να καλύπτουν τα κενά στο ΕΣΥ, με το οποίο ουσιαστικά τι κάνετε; Διαμορφώνετε τις προϋποθέσεις να κάνετε τους ίδιους τους γιατρούς να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως πελάτες και να αλιεύουν πελατεία στο δημόσιο σύστημα υγείας.”
Για να καταλήξει με τα εξής:
“Σας το λέμε ξεκάθαρα. Θα δώσουμε μάχη για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας των λαϊκών οικογενειών, για την υπεράσπιση των εργαζομένων και στο Νοσοκομείο του Βόλου –το είπατε και σε προηγούμενη ερώτηση, μάχη είναι- και το καταλαβαίνουν και όσοι μας παρακολουθούν, όσοι μας βλέπουν και από τις απαντήσεις που δίνετε. Και καταλαβαίνουν ότι μονόδρομος είναι η οργάνωση και ο αγώνας για να σας πιέσουν, για να δώσετε λύσεις σε ζητήματα που είναι ζωής ή θανάτου για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και της Μαγνησίας.”