Χθες ήταν μια ιδαίτερη ημέρα για τον αδελφό μου και την οικογένειά του, που ζουν μόνιμα στην Κοπενχάγη. Χθες διαδήλωσε μαζί με 600 μαθητές από τα εναλλακτικά σχολεία (Steiner Waldorf Schools) μπροστά από το Κοινοβούλιο της Δανίας.

Ηταν μια διαδήλωση… θετική!

Μια διαδήλωση που είχε σαν στόχο να ευχαριστήσει την
Κυβέρνηση για έναν νόμο που πέρασε. Μια διαδήλωση στην οποία υπήρχαν πανό με την λέξη ΤΑΚ (Ευχαριστώ). Μια διαδήλωση που κράτησε 20 λεπτά, από τη 13:15 έως τη 13:35 και τα 600 παιδιά, που ήρθαν από όλη τη χώρα, σχημάτισαν μια χορωδία και είπαν 3 τραγούδια, ένα εκ των οποίων το πολύ όμορφο Here Comes The Sun των Beatles. Η πρώτη τους πρόβα όλοι μαζί, έγινε μόλις 3 ώρες νωρίτερα στην μητροπολιτική εκκλησία, που τους παραχωρήθηκε γι αυτό το σκοπό.

Ο λόγος της διαδήλωσης ήταν για να ευχαριστήσουν τους… Βουλευτές -αρκετοί εκ των οποίων βγήκαν στα παράθυρα της Βουλής- γιατί άλλαξαν έναν νόμο (χρειάστηκαν βέβαια 10 χρόνια μεγάλης προσπάθειας από μερικούς γονείς που είχαν τεράστια θέληση, πίστη και όραμα).

Τι αλλαξε ο νέος νόμος?

Τα εναλλακτικα σχολεία (Steiner Waldorf Schools) σε όλον τον κόσμο, δεν πιστεύουν στους βαθμούς οπότε και δεν υπάρχει βαθμολογία. Ο στόχος του δασκάλου στα Steiner, είναι να καθοδηγήσει τους μαθητές του και να τους βοηθήσει να ανακύψουν ο καθένας τα ιδιαίτερα και ξεχωριστά του χαρίσματα.

Η Κυβέρνηση της Δανίας, έκανε δεκτό το αίτημα και το απολυτήριο αυτών των παιδιών είναι πλέον ισότιμο με αυτό του κλασσικού σχολείου και των εισαγωγικών εξετάσεων Studenter Exam (αντίστοιχες των Πανελληνίων). Άλλωστε, όλο και περισσότερα Πανεπιστήμια στην Δανία αναζητούν πλέον υποψηφίους φοιτητές που να είναι ξεχωριστοί, να έχουν ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, δεξιότητες σχετικές με αυτό που θέλουν να σπουδάσουν και να είναι κοινωνικά ώριμοι νέοι. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται με έναν απλό βάθμο, όσο υψηλός και να είναι αυτός.

Σημείωση: Στην φωτογραφία φαίνεται και το πάρκινγκ, μπροστά στην είσοδο του Κοινοβουλίου, το οποίο είναι γεμάτο με τα ποδήλατα των Βουλευτών …

Φίλιπ Νίλσεν

Πηγή: FB