Την ώρα που το ΚΕΠΕ και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έδειξαν ως υπεύθυνη την Χαλυβουργία στην οποία δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο

Αναμένονται τα αποτελέσματα από τις σούπερ μύτες της μεθόδου ολφακτομετρίας!

Την ώρα που οι έλεγχοι των ΚΕΠΕ της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν διαπιστώσει την περίοδο έξαρσης του προβλήματος της δυσοσμίας πάνω από τον Βόλο, την ύπαρξη δυσοσμίας στην λειτουργία της Χαλυβουργίας και παραβάσεις που χρήζουν αναθεώρηση στην ΑΕΠΟ του 1998! βάση της οποίας λειτουργεί… η ομάδα της κ.Κ.Σαμαρά του ΑΠΘ στην οποία ανέθεσε η Περιφέρεια την ταυτοποίηση της πηγής των οσμών πάνω από την πόλη έχει ως αποτέλεσμα … μία τρύπα στο νερό.

Το φαινόμενο της δυσοσμίας άλλωστε τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει αισθητά γεγονός που σημαίνει, ότι, ή οι ρυπαντές έπαψαν να καίνε υλικά τα οποία προκαλούσαν την έντονη δυσοσμία, ή βελτίωσαν τον τρόπο ελέγχου της παραγωγικής τους διαδικασίας αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων και οσμών. Όλα δείχνουν πως η ομάδα του ΑΠΘ στην οποία ανατέθηκε από την Περιφέρεια ο εντοπισμός των οσμών μετά τις έντονες διαμαρτυρίες επί μήνες της τοπικής κοινωνίας έγινε κατόπιν εορτής. Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου η επικεφαλής καθηγήτρια της ομάδας του ΑΠΘ κα Κ.Σαμαρά, “διαπιστώθηκε η ύπαρξη των οσμών, αλλά ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι πηγές αυτού του τύπου της ρύπανσης που για την ώρα δεν καταγράφεται ως επικίνδυνη“. Η κα Σαμαρά επεσήμανε ότι παραδόθηκε τον Ιανουάριο στη Περιφέρεια το πόρισμα του πρώτου εξαμήνου που έληξε στις 20 Δεκεμβρίου του 2020, με τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τον εντοπισμό οσμών και των πηγών τους και σύντομα αυτά θα δημοσιοποιηθούν, καθώς όπως δήλωσε και η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη σε ένα μήνα θα έχουν βγει και τα αποτελέσματα της μεθόδου της ολφακτομετρίας και θα παρουσιαστούν όλα μαζί.

Η κα Σαμαρά στις δηλώσεις της στην ΕΡΤ Βόλου κ. Σαμαρά εξήγησε πως η ερευνητική της ομάδα ελέγχει πάνω από 110 χημικά στοιχεία που προκαλούν οσμές, σε περιοδικούς ελέγχους τόσο μέσα στην πόλη όσο και σε βιομηχανίες της περιοχής, εκεί με την παρουσία κλιμακίου ΚΕΠΕ, καθώς η ερευνητική της ομάδα δεν έχει την δικαιοδοσία να εισέρχεται σε ιδιωτικούς χώρους. «Εμείς δεν μετράμε στην καμινάδα αλλά τη διάχυση των όποιων χημικών ρύπων που μπορεί και  να περιέχουν οσμές στην ατμόσφαιρα» ανέφερε η κ. Σαμαρά.

Διαπιστώθηκε η ύπαρξη των οσμών, αλλά ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι πηγές αυτού του τύπου της ρύπανσης που για την ώρα δεν καταγράφεται ως επικίνδυνη. Εξήγησε ότι οι περιορισμοί και τα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης  έχουν μειώσει κατά ένα σημαντικό βαθμό τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων από όπου προέρχεται ένα μέρος των οσμών, όμως η έρευνα συνεχίζεται για άλλους έξη μήνες, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία σύμφωνα με τη σύμβαση.

Η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε ότι έχουν τοποθετηθεί τρεις σταθεροί δειγματολήπτες περιμετρικά του Βόλου, ενώ  οι φορητοί δειγματολήπτες είναι  πάνω από 200. Στο πλαίσιο του προγράμματος της ολφακτομετρίας (Αέρια Χρωματογραφία) ελέγχθηκαν επτά μεγάλες βιομηχανίες λαμβάνοντας αέριο υλικό μέσα και από τον περιβάλλοντα χώρο των βιομηχανιών.

Επιπλέον ανέφερε ότι εδώ και τρεις μήνες ο Δημόκριτος ανέλαβε να κάνει μετρήσεις απαερίων σε καμινάδες εργοστασίων μεταξύ των οποίων η ΑΓΕΤ και η Χαλυβουργία.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από: https://volos.ert.gr/blog/2021/02/10/konstantina-samara-den-echoyme-taytopoiisei-akomi-tin-pigi-ton-osmon/

Προηγούμενο άρθρο36 πρόστιμα σε πεζούς και οδηγούς
Επόμενο άρθροΑιτήσεις & δικαιολογητικά για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ρήγα Φεραίου