Στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

«Πριν από περίπου 25 μήνες η κυβέρνηση κατέθετε μόλις το δεύτερο νομοσχέδιο της, τις πρώτες ρυθμίσεις για το ζήτημα της παιδείας. Έκτοτε μεσολάβησαν δεκάδες παρεμβάσεις. Ένα μεγάλο κομμάτι του προεκλογικού μας προγράμματος έχει ήδη ολοκληρωθεί σε επίπεδο νομοθετικού έργου.

Μέσα στην πανδημία η χώρα έκανε με επιτυχία το μεγάλο ψηφιακό άλμα της διδασκαλίας από απόσταση. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους εκπαιδευτικούς μας οι οποίοι κράτησαν ζωντανή την εκπαίδευση στις δύσκολες εβδομάδες της πανδημίας.

Καθώς πλησιάζει πια ο Σεπτέμβριος το πρώτο μας μέλημα θα είναι να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στο σχολείο με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Όλοι γνωρίζουμε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει ποτέ τη φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη» δήλωσε, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός μιλώντας στο στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για «την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

Να πείσουμε τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς να κάνουν το εμβόλιο
Ο πρωθυπουργός στην ομιλίου συνέχισε λέγοντας: «Θα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πείσουμε τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς μας να σπεύσουν να κάνουν το βήμα να εμβολιαστούν.

Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Αποφάσισα όμως ότι αυτή δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση. ‘Ανω του 70% έχει εμβολιαστεί. Σημαντικός αριθμός δεν έχει κάνει αυτή την κίνηση. Θα πρέπει να στείλουμε όλα τα κόμματα ένα σήμα που αυτό εγκυμονεί για την υγεία των εκπαιδευτικών.

Γνωρίζουμε ότι η πανδημία, το 4ο κύμα αφορά πρώτα και πάνω από όλα τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Έχουν ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους, απέναντι στην οικογένειά τους και απέναντι στα παιδιά. Η αναπλήρωση ενός εκπαιδευτικού δεν είναι εύκολη ύποθεση.

Θέλω να επαναλάβω την έκκλησή μου στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν.

Εργαστηριακά τεστ για όσους εκπαιδευτικούς δεν κάνουν το εμβόλιο
Οι εκπαιδευτικοί εκείνοι οι οποίοι θα επιλέξουν τελικά να μην εμβολιαστουν, είναι βέβαιο ότι θα υποστούν πρόσθετη ταλαιπωρία. Θα ζητήσουμε συχνά εργαστηριακά τεστ, όχι σελφ τεστ, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στην τάξη.

Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για εφήβους 15-17 ετών και από την Παρασκευή από 12-15 ετών. Είναι μια προσωπική απόφαση, κάθε οικογένεια θα κάνει αυτό που θεωρεί σωστό. Αν είχα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν θα είχα κανένα δισταγμό να το εμβολιάσω».

Aναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε: «Οι ρυθμίσεις για το νέο σχολείο έρχονται να συμπληρώσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δηλώνουν κυρίως την πολιτική μας επιλογή η οποία είναι και προσωπική μου επιλογή η δημόσια εκπαίδευση να καταστεί και πάλι εθνική προτεραιότητα, να γίνει μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, ευκαιρία ατομικής προκοπής για όλους και καταλύτης για τη συνολική πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας. Οργανώνει σε σύγχρονα πρότυπα τη ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης. Σε αυτή την επιχείρηση αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου αξιοποιούνται όλες οι δυνάμεις. Περισσότεροι εκπαιδευτικοί.

Διορισμοί εκπαιδευτικών μετά 12 χρόνια
Έγιναν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια έγιναν 11.700 μόνιμοι διορισμοί. Σε συνέχεια 4.500 προσλήψεων που έγιναν στην ειδική αγωγή», σχολίασε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:« Ταυτόχρονα καθιέρωση ξένης γλώσσας από το νηπιαγωγεία, 123 νέα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες, εργαστήρια, νέος ψηφιακός εξοπλισμός, μαθήματα δεξιοτήτων παντού, επιμόρφωση διδασκόντων και διπλάσια πρότυπα και σχολεία και επαγγελματικά λύκεια. Μόνο φέτος για 4039 θέσεις στα πρότυπα και πειραματικά σχολεια κατατέθηκαν παραπάνω από 13.000 μοναδικές αιτήσεις. Στα 6 πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, από την πρώτη φάση ήδη έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των ενδιαφερομένων που είχε συμπληρωθεί ολόκληρη τη χρονιά πέρσι. Η κοινωνία δεν είναι απλά πια πιο ώριμη από ποτέ για αυτές τις αλλαγές, τις επιζητά με ένταση. Καλύτερη μόρφωση των μαθητών μέσω της απελευθερώσης των εκπαιδευτικών. Περισσότερη ελευθερία στα σχολεία, στους δασκάλους και τους καθηγητές μας. Την ανάγκη για διαρκή επιμορφωση των διδασκόντων, την αξιολόγησή τους και ενίσχυση εκπαιδευτικών δομών. Αυτά επιχειρεί να κάνει το νομοσχέδιο. Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία προσφέρει ανοικτή γνώση στα παιδιά και επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη στους δασκάλους και καθηγητές μας».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για «την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» τόνισε «Η ποιότητα της εκπαίδευσης συνδέεται με την αυτονομία των σχολικών μονάδων. Η σύγκριση με διεθνή δεδομένα είναι απογοητευτική. Η Ελλάδα είναι ουραγός στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η αποστήθιση σταδιακά να αντικαθίσταται από την κριτική και δημιουργική σκέψη
Για όσα συμβαίνουν στις τάξεις, δεν έχουν λόγο όσοι μοχθούν σε αυτές αλλά κάποιοι που κάθονται σε κάποια γραφεία μακριά από αυτές. Το αποτέλεσμα είναι ορατό. Μόνο εμείς και η Κύπρος διατηρούμε το μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο. Αυτό αλλάζει. Στη θέση του αποκλειστικού βιβλίου θα υπάρχουν περισσότερες πηγές που το σχολείο θα επιλέγει. Σκοπός μας είναι η αποστήθιση σταδιακά να αντικαθίσταται από την κριτική και δημιουργική σκέψη».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού
Μέσα στην πανδημία η χώρα έκανε με επιτυχία το μεγάλο ψηφιακό άλμα, αναγκαστικό, της διδασκαλίας από απόσταση.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπαιδευτικούς που κράτησαν ζωντανή την εκπαίδευση στις δύσκολες εβδομάδες της πανδημίας
καθώς πλησιάζει ο Σεπτέμβριος το πρώτο μας μέλημα είναι να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στο σχολείο με τη μεγαλύτερη ασφάλεια
η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία των μαθητών στις τάξεις
Θέλουμε να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο
πρέπει πρώτα να πείσουμε τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς μας να εμβολιαστούν
Μας απασχόλησε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών
αποφάσισα πως αυτή δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση
Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Ενα ποσοστό 70% έχει εμβολιαστεί
Πρέπει όλα τα κόμματα να συμφωνήσουμε σε αυτή τη λύση
Το 4ο κύμα αφορά πρώτα τους ανεμβολίαστους
Εχουν ευθύνη απέναντι στην οικογένειά τους, αλλά και στα παιδιά
θα είναι δύσκολο να πάμε σε αναπληρώσεις εκπαιδευτικών αν αρρωστήσουν μαζικά
Οι εκπαιδευτικοί που δεν θα εμβολιαστούν θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακά τεστ για να μπορούν να μπουν στην τάξη
Για τους εμβολιασμούς των παιδιών, γνωρίζω πως κάθε οικογένεια πρέπει να μιλήσει με τους γιατρούς της. Αν είχα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να το εμβολιάσω
Οι ειδικοί λένε πως αυτή είναι η λύση, να εμβολιαστούν τα παιδιά από 12 ετών και άνω
Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Πολιτική μας επιλογή και προσωπική μου επιλογή
Η δημόσια εκπαίδευση να γίνει προτεραιότητα
ευκαιρία ατομικής προκοπής για όλα τα Ελληνόπουλο
Καταλύτης για τη συλλογική πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας
Περισσότεροι εκπαιδευτικοί
Μετά 11 χρόνια έγιναν 12.000 διορισμοί
τα σχολεία θα ανοίξουν με καινοτομίες
123 νέα προγράμματα σπουδών
υποχρεωτική ξένη γλώσσα από το νηπιαγωγεία
διπλάσια πρότυπα σχολεία και επαγγελματικά λύκεια
περισσότερη ελευθερία στα σχολεία, στους δασκάλους και εκπαιδευτικούς
το έργο των εκπαιδευτικών θα πρέπει να αξιολογείται
Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ποιότητα της εκπαίδευση συνδέεται με την αυτονομία των σχολικών μονάδων
εδώ η σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα είναι απογοητευτική
η χώρα είναι ουραγός στον ΟΟΣΑ
Για όσα συμβαίνουν στις τάξεις δεν έχουν λόγο όσοι μοχθούν σε αυτές, αλλά κάποιοι που κάθονται σε κάποια γραφεία μακριά από αυτές
Το σχολικό εγχειρίδιο αλλάζει και στη θέση του θα υπάρχουν περισσότερες πηγές που το σχολείο θα επιλέγει
οι επιδόσεις των παιδιών να κρίνονται με ευελιξία
Ατομικές και ομαδικές εργασίες
οι εκπαιδευτικοί ξέρουν τι συμβαίνει μέσα στην τάξη
η διδακτέα ύλη εκσυγχρονίζεται
Η τεχνολογία θα είναι σε όλες τις τάξεις
Σεξουαλική αγωγή, ατομικά δικαιώματα, οδηγική ασφάλεια, προστασία περιβάλλοντος
θα διδάσκονται
Σε ένα κόσμο, ο οποίος διαρκώς αλλάζει, η γνώση του σήμερα δεν ξέρουμε αν θα ανταποκρίνεται στα επαγγέλματα του αύριο
Ο μαθητής πρέπει πάνω από όλα πως να μαθαίνει διαρκώς, πως να προσαρμόζεται
Ο διευθυντής αναλαμβάνει το ρόλο του τίτλου του. Διευθύνει, συνεργάζεται και αξιολογεί τους υφισταμένους τους
μεριμνά και για την πολιτιστική ζωή στο σχολείο, αλλά και την οικονομική του ευρωστία, διεκδικώντας πόρους από την τοπική κοινότητα.
Οι αποφάσεις από το υπουργείο πηγαίνουν στο σχολείο
Περιμένω να ακούσω τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών. Θα ήταν ευχής έργο αν θα μπορούσε σε κάποιες αυτονόητες αλλαγές να συμφωνούσαμε
ο προϊστάμενος κάθε μονάδας αναβαθμίζεται και αποκτά και νέους συνεργάτες
αυξάνεται η θητεία του διευθυντή στα 4 χρόνια
η άλλη όψη της αυτονομίας είναι η αξιολόγηση
είναι ένα εργαλείο διαρκούς βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου
εφαρμόζεται παντού στον αναπτυγμένο κόσμο
η αξιολόγηση αφορά δύο επίπεδα: τη σχολική μονάδα, τους δασκάλους και τους καθηγητές
κάθε σχολείο θα έχει τη δική του ιστοσελίδα
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/live-boyli-omilia-kyriakoy-mitsotaki-paideia