του Μιχάλη Κατρίνη

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Μύθος 1ος: Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη
Αλήθεια: Τον Μάρτιο-Απρίλιο 2024 ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι 2,5 φορές υψηλότερος σε σχέση με την Ευρωζώνη. Ενώ στις περισσότερες χώρες μειώνεται…στην Ελλάδα ανεβαίνει.
Μύθος 2ος: Η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας
Αλήθεια: Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν αποτύχει: Τα διάφορα ‘’καλάθια’’, οι μειώσεις 5%, η επιβολή πλαφόν κέρδους, οι επιστολές.
Αλήθεια: Ο σωρευτικός πληθωρισμός τροφίμων επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπερβαίνει το 30% και σε πολλά αγαθά οι αυξήσεις τιμών είναι υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αλήθεια: Το διάστημα Σεπτεμβρίος 2021-Αύγουστος 2023, όταν σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές, δεν επιβλήθηκε ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα…ενώ η αισχροκέρδεια κυριαρχούσε.
Μύθος 3ος: Ο υψηλός ΦΠΑ δεν μειώνεται γιατί μέρος από τα υπερέσοδα επιστρέφει στους οικονομικά αδύναμους
Αλήθεια: Η κυβέρνηση έδινε market-pass…μέχρι τις εκλογές. Μετά τις εκλογές, το market-pass κόπηκε (μόνο στη Θεσσαλία δίνεται), αλλά ο ΦΠΑ παρέμεινε στο 13%!
Μύθος 4ος: Η μείωση του ΦΠΑ απέτυχε όπου εφαρμόστηκε
Αλήθεια: Στις χώρες που εφαρμόστηκε μείωση του ΦΠΑ, ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε (Μαϊος 2023-Απρίλιος 2024, EUROSTAT): Στην Πολωνία 17%, στην Πορτογαλία 9% και στην Ισπανία 7,3%.
Αλήθεια: Η ίδια η Ε.Ε. (η οποία πρότεινε το μέτρο) αναφέρει σε έκθεσή της τη θετική συνεισφορά του μέτρου όπου εφαρμόστηκε.
Αλήθεια: Στις χώρες που εφαρμόστηκε, το μέτρο συνεχίζεται
Αλήθεια: Ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε 11,5% στην Ευρωζώνη και 6,2% στην Ελλάδα
Μύθος 5ος: Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στους καταναλωτές
Αλήθεια: Οι βιομήχανοι τροφίμων και οι ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ διαβεβαιώνουν ότι αν το μέτρο ψηφιστεί, οι καταναλωτές θα δουν άμεσα πτώση τιμών στο ράφι.
Αλήθεια: Η κυβέρνηση παραδέχεται την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών επί θητείας της.
Αλήθεια: Αδράνεια, αδυναμία, ανικανότητα. Τα 3 Α που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση και που πληρώνουν – στην κυριολεξία – πολύ ακριβά οι καταναλωτές.

Προηγούμενο άρθροΤα επτά ερωτήματα Κασσελάκη για τη συνέντευξη Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΜήνυμα προστασίας του Παγασητικού και της πόλης από φορείς και οικολογικές οργανώσεις