10 χρόνια μετά η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του Μουσείου της Αργούς

Σε ανάρτησή της η πρωην Αντιδήμαρχος Βόλου Νατάσα Οικονόμου ανεφερε:

Ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη για την πόλη, που χαροποιεί όσους αγωνίστηκαν και πιστεύουν σε αυτό το έργο – σύμβολο για την περιοχή μας.
Αλλά δεν μπορώ, διαβάζοντας τις βαρύγδουπες δηλώσεις κάποιων σήμερα, να μην επισημάνω την απύθμενη υποκρισία, τη συμπλεγματική προσπάθεια κακοποίησης της αλήθειας και τη θλιβερή ανικανότητα της δημοτικής αρχής, που έφτασε, δέκα χρόνια μετά από τότε που πήρε το έργο στα χέρια της, με ολοκληρωμένο διαγωνισμό και διασφαλισμένη χρηματοδότηση, να υπογράφει, σήμερα μόλις, τη σύμβαση για την κατασκευή του.
Κι επειδή οι ιστορικές αναδρομές προσφέρουν πολύτιμα διδάγματα, ας θυμηθούμε σύντομα την ιστορία αυτού του πολύπαθου έργου.

Δημαρχία Σκοτινιώτη:

 • Πιστεύοντας στη συνέχεια του Δήμου και παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της, η τότε δημοτική αρχή Σκοτινιώτη κατόρθωσε – στη μισερή θητεία της των τριάμισι χρόνων και στο ζοφερό οικονομικοπολιτικό περιβάλλον της εποχής – να ξεκινήσει το έργο, διασφαλίζοντας την αρτιότητα της μελέτης και τη χρηματοδότηση της κατασκευής του ως εξής:
 • Ενέταξε τη διενέργεια Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων για τη δημιουργία του Μουσείου στο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ 2007-2013, πράγμα που σήμαινε και δέσμευση για την κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση της κατασκευής του Μουσείου από το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στη συνέχεια:

 • 2013: προκήρυξη του Διαγωνισμού – συμμετοχή 68 μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων.
 • Αρχές Απριλίου 2014: ολοκλήρωση του έργου της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού. Άμεση επιδίωξη ήταν η επικύρωση του Πρακτικού της από το δημοτικό συμβούλιο και η εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης εφαρμογής και των όποιων συμπληρωματικών μελετών, με στόχο η δημοτική αρχή που θα προέκυπτε από τις εκλογές του 2014 να προχωρούσε στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
 • Προεκλογική περίοδος 2014: εξώδικα και καταγγελίες από τη νυν δημοτική αρχή για δήθεν σκανδαλώδη Διαγωνισμό και άλλες κακοήθειες, για να μην επικυρωθεί το Πρακτικό της Επιτροπής. Η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη, για να προστατευθεί αυτή η ταυτοτική επιλογή της πόλης, μεταθέτει την έγκριση του Πρακτικού για τη νέα δημοτική αρχή.
 • Αύγουστος 2014: δέκα μέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νυν δήμαρχος, αναφερόμενος στο ομοίωμα της Αργούς και στο Μουσείο της που είχε δρομολογηθεί από τους προκατόχους του, κορόιδευε: «Εδώ ο κόσμος χάνεται, ψαρόβαρκες πού πάτε;» …
 • Τέλη 2014: σε τηλεοπτική εκπομπή ξεκαθάριζε: «το Μουσείο της Αργούς δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή»…

Τελικά, η δημοτική αρχή Μπέου:

 • αφού πέρασαν πάνω από έξι μήνες, επικύρωσε το Πρακτικό της Επιτροπής του Διαγωνισμού.
 • Κι αφού πέρασαν άλλα τρία χρόνια, ανέθεσε την αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής στους μελετητές που έλαβαν το πρώτο βραβείο (Ι. Κίζη, Κ. Κίζη και Ε. Δούγκα) – γιατί, βεβαίως, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, «ξεχάστηκαν» οι συκοφαντίες και τα περί σκανδάλου, άλλωστε η έγνοια ήταν να ξεχαστεί ότι είχε ολοκληρωθεί από τους προηγούμενους … – και άρχισε να ετοιμάζει τα άλλα τυπικά προαπαιτούμενα του φακέλου.
 • 2022: το ΕΣΠΑ 2014-2020 «έχει πετάξει» και η δημοτική αρχή Μπέου, αντί να κάνει εγκαίνια του έργου, οργανώνει φιέστα για την παρουσίαση μίας μακέτας!
 • Πέρασαν άλλα δύο χρόνια και, επιτέλους (!), Μάιος 2024, κατορθώνει να υπογράψει την πολυπόθητη σύμβαση.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η υλοποίηση του εμβληματικού αυτού έργου για την πόλη μας.

Προηγούμενο άρθροΗ ΑΓΕΤ μεταξύ των κορυφαίων βιομηχανικών ρυπαντών στην Ελλάδα
Επόμενο άρθρο“Έσβησε” στην είσοδο της δουλειάς του 46χρονος Βολιώτης