Από τις εκδόσεις «Επίκεντρο»
Μόλις ολοκληρώθηκε και κυκλοφορεί η νέα σημαντική επιστημονική έκδοση (συλλογικός τόμος) με τίτλο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας, Μια λαϊκή τελετουργία στο Πήλιο», από τις εκδόσεις «Επίκεντρο». Αποτελεί δε συνέχεια των επίμονων προσπαθειών για την διαφύλαξη και την ανάδειξη του δρώμενου των «ΜΑΗΔΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ» σε όλη την Ελλάδα, κατόπιν της εγγραφής του στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος.
Είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του τετραήμερου δράσεων και εκδηλώσεων, με θέμα: «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περίπτωση των «Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου» στη Μακρινίτσα από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, που σκοπό είχε να λειτουργήσει ως μια πανελλήνια συνάντηση με εστίαση στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των πολιτών αλλά και όλων των ενδιαφερομένων για θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και επιτελεστικών δρώμενων. Απώτερος στόχος η δράση να συμβάλλει στην τεκμηρίωση επιτελεστικών δρώμενων από όλη την Ελλάδα που ήδη έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ή για άλλα στοιχεία που στο μέλλον θα ακολουθήσουν τη διαδικασία εγγραφής. Επιπλέον θα αποτελούσε ακόμη μια δράση στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς (UNESCO 2003).
Δυστυχώς όμως ο DANIEL που ενέσκηψε, έπληξε σε μεγάλο βαθμό την περιοχή μας, χωρίς να εξαιρέσει τη Μακρινίτσα, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις να αναβληθούν, για να οριστούν σε άλλη περίοδο, με καλύτερες συνθήκες.
Έτσι έρχεται η έκδοση αυτή να απαλύνει κατά ένα μικρό μέρος το μεγάλο φορτίο της συμφοράς της Μακρινίτσας.
Την επιστημονική επιμέλεια αυτής της μοναδικής έκδοσης έχει ο Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης. Στο συλλογικό τόμο υπάρχουν τα παρακάτω κεφάλαια σημαντικών πανεπιστημιακών, ερευνητών, λαογράφων, ανθρωπολόγων και μουσικών: 1) ΜΑΝΟΛΗΣ Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ, Δρώμενα και λαϊκές γονιμικές τελετουργίες της Άνοιξης, 2) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Γ. ΚΑΠΑΝΙΑΡΗΣ, Οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου: Ιστορικό, εννοιολογικό πλαίσιο, προέλευση και περιγραφή του δρώμενου, 3) ΝΑΝΤΙΑ ΜΑΧΑ-ΜΠΙΖΟΥΜΗ, Η εκφραστική και αφηγηματική δυναμική του ενδεδυμένου σώματος των «ζεϊμπέκων» στους Μάηδες της Μακρινίτσας, 4) ΜΑΡΙΑ ΓΚΑΣΟΥΚΑ, Παρενδυσία, μεταμφίεση, παραπλάνηση στους Μάηδες της Μακρινίτσας, 5) ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΑΝΤΣΙΔΗΣ, Δρώμενα και χορός – η περίπτωση των «Μάηδων» της Μακρινίτσας, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΝΤΕΛΑΣ, Οι μουσικές φόρμες των σκοπών στο εθιμικό δρώμενο των «Μάηδων, 6) ΚΩΣΤΗΣ ΔΡΥΓΙΑΝΑΚΗΣ, Ζουρνάδες και Νταούλια στους Μάηδες της Μακρινίτσας: Σκόρπιες σημειώσεις μιας ανολοκλήρωτης έρευνας, 7) ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ, Οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου: Ένα δρώμενο βαθιά ριζωμένο στους κατοίκους της περιοχής.
Η έκδοση αυτή περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διαφορετικών φωτογράφων, που είδαν από τη δική τους ματιά και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους το δρώμενο, αποτελεί δε ένα ακόμη εκδοτικό θρίαμβο των Γραφικών Τεχνών ΠΑΛΜΟΣ της πόλης μας, ενώ έχοντας την σφραγίδα των Εκδόσεων «Επίκεντρο» θα κυκλοφορήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ευεργέτη της Μακρινίτσας, Σταύρου Κωνσταντινίδη, τρεισήμισι χρόνια μετά την «αναχώρησή» του και αποτελεί μια ακόμη προσφορά της Οικογένειάς του στον τόπο.
Εκτός όμως από τις παραπάνω αναφερόμενες σημαντικές συνεισφορές, δεν θα πρέπει να παραληφθεί η προθυμία των μελών του Θιάσου των ΜΑΗΔΩΝ στην κατεύθυνση της παροχής πληροφοριών, ιστορικών ντοκουμέντων και υλικού, για την ολοκλήρωση των εργασιών της σύνταξης πολλών εργασιών που περιλαμβάνονται στον Συλλογικό τόμο.
Η παρουσίαση του βιβλίου προγραμματίζεται να γίνει στον Βόλο, αλλά και στα Τρίκαλα και την Θεσσαλονίκη. Το βιβλίο θα κοσμήσει τις Βιβλιοθήκες Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, φορέων πολιτισμού και των ασχολούμενων με την Λαογραφία, ενώ οι τυχόν πωλήσεις του δε θα ενισχύσουν το έργο της Α. Κ. Μ. Ε. «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ», που την αμέσως επόμενη περίοδο θα λάβει ενεργό μέρος στη αποκατάσταση των ζημιών της Μακρινίτσας.