Το δημοσίευμα από το ενημερωτικό σαιτ Ypodomes.com έχει ως εξής:
Βόλος: Προχωράει το FSRU της Mediterranean Gas – Το νέο σημείο χωροθέτησης που έχουν “σημαδέψει”
Φωτογραφία αρχείου – Design by Canva
Με σταθερά και σίγουρα βήματα προχωράει το πρότζεκτ του FSRU Αργώ, που προωθεί η Mediterranean Gas, στο Βόλο.
Η διοίκηση της εταιρείας είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο, γι αυτό κινεί όλες τις διαδικασίες ούτως ώστε να τεθεί υπό κατασκευή η υποδομή.
Η εμπλοκή που υπήρξε με το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την τοποθεσία του FSRU δεν πτόησε στο ελάχιστο τον φορέα υλοποίησης εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ δεν έθεσε καμία αντίρρηση, απλά ενημέρωσε ότι προϋπόθεση είναι να ακολουθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται να παρθούν για περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. Οι υπεύθυνοι, σε κάθε ευκαιρία δήλωναν αποφασισμένοι να προχωρήσουν το πρότζεκτ, γι αυτό προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειας να ξεπεραστεί σκόπελος της τοποθεσίας. Μάλιστα με ταχείς και αποφασιστικές κινήσεις, δρομολόγησε τα σχέδια για νέα τοποθεσία.
Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο θέμα, η εταιρεία έχει ορισμένες εναλλακτικές τοποθεσίες στην ατζέντα της. Ωστόσο αυτή που προκρίνεται μέχρι στιγμής και βρίσκεται πρώτη στη λίστα είναι το σημείο που βρίσκεται έξω από το λιμάνι του Βόλου, στον Παγασητικό κόλπο.
Ακόμα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σύντομα, ίσως και εντός Οκτωβρίου, θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από το έργο. Μετά την οριστική απόφαση για το σημείο, αναμένεται να ακολουθήσει η τροποποίηση του φακέλου σχετικά με την τοποθεσία από ΡΑΕ, για να λάβει την έγκριση το νέο σημείο χωροθέτησης.
Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή την περίοδο το πρότζεκτ βρίσκεται στη διαδικασία του market test για να φανεί η δυναμικότητα του έργου.
Ταυτότητα έργου
Το πρότζεκτ για τη μονάδα “Αργώ” έχει αρχικό προϋπολογισμό περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εγκαταστάσεις της μονάδας θα περιλαμβάνουν:
-Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).
-Πλωτή προβλήτα με πολλαπλά σημεία πρόσδεσης / πλωτές σημαδούρες για πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη.
-Υποθαλάσσιοι και χερσαίοι αγωγοί φυσικού αερίου για έγχυση στα Εθνικά και Διασυνοριακά Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.
-Δεξαμενές αποθήκευσης LNG, συνολικής χωρητικότητας περίπου 170.000 κυβικά μέτρα.
-Εκφόρτωση από μεταφορείς LNG σε κρυογονικές δεξαμενές FSRU.
-Αντλίες αναρρόφησης LNG σε μονάδα αεριοποίησης με δυναμικότητα τροφοδοσίας 300 κυβικά μέτρα LNG ανά ώρα.
-Αεριοποίηση LNG με μονάδες χωρητικότητας 250 MMSCFD έκαστη.
-Η μέση και μέγιστη ικανότητα αεριοποίησης της πλωτής μονάδας υπολογίζεται σε 590.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα, και 884.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα αντίστοιχα.
-Συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού: 4,6 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Ισχυρές συνεργασίες
Η Mediterranean Gas στα πλαίσια υλοποίησης του μεγάλου πρότζεκτ έχει συνάψει συνεργασίες με μερικά από τα κορυφαία ονόματα του κλάδου όπως, η ExxonMobil LNG Market Development Inc, η Klaipedos Nafta και η BW LNG. H ExxonMobil παρέχει την τεχνολογική και εμπορική υποστήριξη στο έργο,
Η λιθουανική Klaipedos , έχει το ρόλο του operator για το έργο. Ενώ ο ενεργειακό κολοσσός ExxonMobil αναμένεται να αναπτύξει προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Μέσω της BW LNG θα γίνει η εκμίσθωση του FSRU, ενώ οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει στην αγορά του.
Η μετοχική σύνθεση της «MEDITERRANEAN GAS» διαμορφώνεται ως εξής: NORION Ltd με ποσοστό 9%, VAPIANDO Ltd, με ποσοστό 71% και Goldenport Marine Ltd με ποσοστό 20%. Οι ιδιοκτήτες των οποίων δραστηριοποιούνται στο ναυτιλιακό τομέα, με μακρόχρονη σχετική εμπειρία.
Ο υποδομές φυσικού αερίου ανάγονται σε καθοριστικούς παράγοντες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Το FSRU ΑΡΓΩ αναμένεται να αποτελέσει την πέμπτη υποδομή ΥΦΑ στη χώρα μας.
Οφέλη του έργου
Το τερματικό αεριοποίησης θα κατέχει μια ιδιαίτερα πλεονεκτική γεωγραφική θέση, ως σημαντικός χώρος αποθήκευσης φυσικού αερίου στο κέντρο της χώρας. Δεδομένου ότι οι ημερήσιες ανάγκες της χώρας είναι 13,8 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η μονάδα Αργώ εγγυάται αποθηκευτικό χώρο ενέργειας, σε περίπτωση αυξημένης ενεργειακής κρίσης.
Η υποδομή αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία της μονάδας. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και όχι μόνο.xe=1&cookie=ID%3D200c4227ec498c8c-
Οι υποδομές φυσικού αερίου ανάγονται σε καθοριστικούς παράγοντες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Το FSRU ΑΡΓΩ αναμένεται να αποτελέσει την πέμπτη υποδομή ΥΦΑ στη χώρα μας. Με το έργο ΑΡΓΩ FSRU υποστηρίζεται σε υψηλό βαθμό η ενεργειακή μας αυτονομία και ανταγωνιστικότητα, ενώ η Θεσσαλία και ο Βόλος μπαίνουν στο διεθνή ενεργειακό χάρτη.