Η δημοτική παράταξη Συμμαχία για τον Βόλο είναι κίνηση διακυβέρνησης και όχι διαμαρτυρίας

Με επιτυχία η εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Πορταριά

Νίκος Παπαπέτρος: Μείζον θέμα το Περιβάλλον για τον Βόλο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 14/6, η εκδήλωση με τίτλο «Υπάρχει πράσινο μέλλον για τον Βόλο;» που διοργάνωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός συνδυασμός «Συμμαχία για τον Βόλο», με επικεφαλής τον δικηγόρο Νίκο Παπαπέτρο. Όπως εισαγωγικά ανακοίνωσαν οι διοργανωτές η εν λόγω εκδήλωση ήταν η πρώτη από μια σειρά προγραμματικών εκδηλώσεων εργασίας που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα αποτελούν χώρους διαβούλευσης και παρουσίασης βασικών πλευρών του προγράμματος της δημοτικής κίνησης.

Στην αρχή της χθεσινής εκδήλωσης επισημάνθηκε επίσης ότι η επιλογή της Πορταριάς ως πρώτου σταθμού των θεματικών του εκδηλώσεων, σηματοδοτεί την ιδιαίτερη προσοχή που δίνει η «Συμμαχία για τον Βόλο» στα ζητήματα όλων των δημοτικών ενοτήτων που επί έτη έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Βενέτης έλαβε πρώτος τον λόγο περιγράφοντας το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης και τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν τα μικροσωματίδια στην υγεία των πολιτών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Γιώργος Σαχαρίδης έθεσε στη συζήτηση τα συμπεράσματα των δύο ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων, των GreenYourMove και GreenYourRoute που ως κύριο αντικείμενο είχαν την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου και την ενημέρωση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο. Κοινή διαπίστωση των δυο ομιλητών η απόσταση που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη τόσο από τα προβλεπόμενα στην ελληνική, όσο και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σημαντική συνεισφορά στη συζήτηση από την Αγγελική Μύθη, περιβαλλοντολόγο του ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ ΑΑΝΕΛ. Στην παρέμβαση της μίλησε για την τεράστια ποικιλία (εμφανών και αφανών) αστικών πηγών ρύπανσης που προκαλούν σοβαρά ζητήματα στο περιβάλλον και φυσικά στην υγεία μας καθώς και για την παρέμβαση που μπορεί να γίνει πριν η πολιτεία κληθεί να διαχειριστεί απόβλητα.
Μίλησε για τον πρωτοπόρο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Οργανισμοί Τοπικοί Αυτοδιοίκησης στην ενεργοποίηση της κυκλικής οικονομίας, ενώ κατέληξε πως η τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας θα άλλαζε πολύ την υφιστάμενη συνθήκη και ότι αποτελεί ζήτημα πολιτικής βούλησης να γίνει αυτό το βήμα.

Με την ιδιότητα του εκπροσώπου επιτροπής πολιτών κατά του LNG, ο Ναπολέων Κολοβός μίλησε για τη σημασία των κινημάτων στην άσκηση πολιτικής για το περιβάλλον και πως η δράση τους μπορεί να συνεισφέρει σε έναν πράσινο σχεδιασμό για το μέλλον της πόλης.
Στην εκδήλωση βρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις μέλη της Επιτροπή Πολιτών Κραυσίδωνα, της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και ο νυν δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» Ιάσονας Αποστολάκης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Παπαπέτρος τόνισε εισαγωγικά ότι «το περιβάλλον έχει σχέση με την ποιότητα ζωής, είναι το μείζον θέμα για την πόλη». Επισήμανε ότι «διάθεση μας είναι να ακούμε τους επιστημονικούς φορείς, να ακούμε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, να ακούμε τα κινήματα και να λαμβάνουμε υπόψη τις προτάσεις, θέλουμε την συνδρομή όλων». Περιγράφοντας το προγραμματικό πλαίσιο της δημοτικής κίνησης αναφορά με το περιβάλλον επισήμανε ότι μιλάμε για μια πόλη πράσινη, μπλε και κόκκινη.
Πράσινη από μια πολιτική που θα βάλει προτεραιότητα στην διαχείριση και αξιοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων, στην ανάπτυξη του αστικού πρασίνου και την επιμέλεια του περιαστικού πρασίνου.
Μίλησε για τον στρατηγικό στόχο να μιλάμε για έναν ενιαίο δήμο με ανοιχτούς χώρους, πράσινες επικαλύψεις, περιοχές ήπιας κινητικότητας, προτεραιότητα στον ποδήλατο που δεν θα διακόπτεται πολεοδομικά από άλλες δραστηριότητες.
Μπλε από την προστασία των ακτών και των θαλασσών του από την επιβάρυνση που έχουν. Μοιράστηκε το όραμα του για καθαρές πλαζ που θα καθιστούν και την ίδια την πόλη τουριστικό προορισμό. Και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την σημασία χάραξης νέων πολιτικών διαχείρισης του νερού ειδικά σε δραστηριότητες όπως η άρδευση ή η ψύξη μηχανολογικών εγκαταστάσεων όπου μπορούν να εφαρμοστούν καινοτόμες πολιτικές.
Και κόκκινο με την έννοια της διεκδικητικότητας που απαιτείται για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. «Τα περιβαλλοντικά ζητήματα, δεν λύνονται από έναν φορέα και μόνο, θέλει συνδρομή όλων, έχουμε ανάγκη την γνώμη όλων» είπε.
Ο κ. Παπαπέτρος κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η δημοτική κίνηση «Συμμαχία για τον Βόλο» είναι κίνηση διακυβέρνησης και όχι διαμαρτυρίας. Τόνισε ότι πρόθεση του είναι να συμμαχήσουν με το όραμα της όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και ο επιχειρηματικός κόσμος αντιλαμβανόμενοι ότι μπορεί να υπάρξει οικονομική πρόοδος και ανάπτυξη με πράσινο πρόσημο. Και κατέληξε με τη φράση «η ζωή αρχίζει και τελειώνει στο περιβάλλον».
Τέλος οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη λύπη τους για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο και ευχήθηκαν να μην γίνουμε μάρτυρες ξανά μιας τέτοιας τραγωδίας

Προηγούμενο άρθροΚαταιγίδες κεραυνοί και πιθανώς χαλαζοπτώσεις το Σάββατο στην Μαγνησία
Επόμενο άρθρο29 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι