Ο Δήμος Σκοπέλου αποδέκτης πληροφορίας για θανάτωση αδέσποτων γατιών στην περιοχή της Γλώσσας,  καταδικάζει κάθε κακόβουλη ενέργεια που αποσκοπεί στην θανάτωση ζώων αλλά και θέτει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή αδέσποτων όσο και δεσποζόμενων ζώων, καθώς και των ανθρώπων που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τοξικές ουσίες.

Τέτοιες ενέργειες προκαλούν τον αποτροπιασμό και είναι καταδικαστέες από το σύνολο των πολιτών.

Η θανάτωση των ζώων είναι αξιόποινη πράξη, η οποία, βάσει του Ν. 4830/2021 (ΦΕΚ 169/Α΄/2021), άρθρο 34 – Ποινικές Κυρώσεις και 35 – Διοικητικές κυρώσεις  (διάταξη 24 παρ. 1 περ. β’ και παρ.2), τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή ύψους 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.

Η συγκεκριμένη πράξη διώκεται αυτεπάγγελτα, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε λάβει γνώση αυτού του εγκλήματος με οποιονδήποτε τρόπο, έχει το δικαίωμα να το καταγγείλει στις αρμόδιες, διωκτικές αρχές.

Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων να είναι πολύ προσεκτικοί στους περιπάτους τους και να καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές οτιδήποτε σχετικό πέσει στην αντίληψή τους.

Ενημέρωση ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων

Ως δήμος, θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τις βασικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων  βάσει του Ν. 4830/2021 άρθρου 9.

Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

(1) Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. Σε περίπτωση που δεν θέλουν να τα στειρώσουν πρέπει να αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους OTO Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς. Σε περίπτωση, που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 35 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου.

(2) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο ΕΜΖΣ, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού.

(3) Να τηρεί τις προθεσμίες καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.

(4) Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.

(5) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς.

(6) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό

(7) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του.

 (8) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς.

(9) Να μεριμνά, ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.

(10) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.

(11) Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων του συγκεκριμένου Νόμου επιβάλλονται Κυρώσεις, Ποινικές και Διοικητικές  (πρόστιμα) (Ν. 4830/2021 άρθρο 35 – ΦΕΚ 168/Α’/18-9-2021) από τις αρμόδιες αρχές.

Προηγούμενο άρθροΟμιλία της Μαρίας Καριστιανού για το έγκλημα των Τεμπών στο ΤΕΕ της Μαγνησίας
Επόμενο άρθροΣτο Βόλο ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γ. Στασινός