Ο ήλιος «λιώνει» τα έσοδα των χιονοδρομικών κέντρων τα δυο τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να κερδίζει έδαφος η άποψη ότι πρέπει να μετεξελιχθούν σε προορισμούς τεσσάρων εποχών.
Τα κονδύλια που διατίθενται μέσω του προγράμματος κρατικής ενίσχυσης «Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων» είναι μία ευκαιρία προκειμένου να μετεξελιχθούν προς την παραπάνω κατεύθυνσή είναι ωστόσο ένα ερώτημα εάν θα στην παρούσα φάση, θα αξιοποιηθούν κατά αυτό τον τρόπο.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η χώρα μας που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης διαθέτει πληθώρα χιονοδρομικών κέντρων. Η Βουλγαρία που είναι δίπλα μας και βορειότερα έχει πολύ λιγότερα, επισημαίνουν και εκτιμούν ότι πρέπει εκτός της ανάγκης να απορροφηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να υπηρετηθεί και ένα σχεδιασμός ουσιαστικής ενίσχυσης του τουρισμού στους ορεινούς προορισμούς και αυτό μπορεί να γίνει με μια ολιστική αντιμετώπιση.
Υπενθυμίζεται ότι η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος «Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων», είναι ύψους 53.692.000 ευρώ. Πληροφορίες του ot.gr από το Υπουργείο Τουρισμού αναφέρουν ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και «βαδίζουμε προς την κάλυψη του».
Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας που τυπικά είναι 24 ωστόσο δεν λειτουργούν όλα, μετά από μία πολύ καλή χρονιά που είχαν την περίοδο 2020-2021 την καλύτερη των πολλών τελευταίων χρόνων λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων, αντιμετώπισαν στη συνέχεια δυο ζεστές χρονιές. Την περίοδο 2022-2023 τα χιόνια εμφανίστηκαν μετά τις 20 Ιανουαρίου και φέτος (2023-2024) συνέβη κάτι ανάλογο μέχρι στιγμής καθώς κανένα χιονοδρομικό κέντρο δεν λειτουργεί ακόμη.
Εκφράζεται πάντως μια αισιοδοξία ότι από την προσεχή εβδομάδα που ο καιρός αλλάζει αναμένεται μα πέσει και το πρώτο χιόνι στους ορεινούς όγκους φέρνοντας χαμόγελα στου ασχολούμενους με το σκι.
Άν δεν χιονίσει και δεν λειτουργήσουν πλήρως όλα τα χιονοδρομικά κέντρα χάνεται περίπου που το 50% του ετήσιου τζίρου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις περιοχές που υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα, σημειώνουν γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς.Να σημειωθεί ότι μόνο τα δυο μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας του Παρνασσού και των Καλαβρύτων κάθε χρόνο εφόσον έχουν αρκετό χιόνι όλη την περίοδο, δέχονται περίπου 500.000-600.000 επισκέψεις, σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Άγριο, γενικό διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, που σημαίνει ότι στο σύνολο των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας οι επισκέψεις σε μια καλή χρονιά υπολογίζονται κοντά στο ένα εκατ.
Οι χιονοδρόμοι ξεπερνούν τους 400.000 σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Νουλίκας που είναι υπεύθυνος της εταιρείας που έχει εκμισθώσει το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Προσθέτει δε, ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από πολύ κόσμο που θέλει να ασχοληθεί με την χιονοδρομία.
Όμως το χιόνι είναι ένα ασταθές φυσικό φαινόμενο όπως αναφέρει ο κ. Άγριος και η λύση για την επιβίωση των χιονοδρομικών κέντρων είναι η στροφή τους σε ορεινούς προορισμούς τεσσάρων εποχών.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων σχεδιάζει ήδη ένα πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ με στόχο να μετατρέψει το κέντρο σε ένα πολυθεματικό πάρκο τεσσάρων εποχών. Στο πλαίσιο αυτής της νέας αντίληψης διοργάνωσε το καλοκαίρι το Φεστιβάλ Χελμού για να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στις εγκαταστάσεις του και στον ευρύτερο ορεινό όγκο. Με μια τέτοια στρατηγική θα προσελκύσουμε και τουρίστες από το εξωτερικό, οι οποίοι βρίσκουν τα ελληνικά βουνά πολύ ενδιαφέροντα, από την μέχρι τώρα εμπειρία που έχουμε από ξένους που έχουν επισκεφθεί τα Καλάβρυτα, τονίζει ο κ. Άγριος.
Πάντως ο ίδιος θεωρεί πολύ θετικό το πρόγραμμα ενίσχυσης που είναι σε εξέλιξη γιατί πρώτη φορά χρηματοδοτούνται τα χιονοδρομικά κέντρα χωρίς πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, ωστόσο προσθέτει ότι σε δεύτερη φάση θα πρέπει να εξετασθεί και μία πολιτική πιο ολοκληρωμένη όσον αφορά τον ορεινό τουρισμό τεσσάρων εποχών.
Τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα χιονοδρομικά κέντρα εκφράζει και ο κ. Νουλίκας. Μας προβληματίζει λέει, η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας. Φέτος ακούσαμε ότι είχαμε τον πιο ζεστό Δεκέμβριο στην ιστορία, το ίδιο είχαμε ακούσει και πέρυσι. Εμείς προωθούμε τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου, και επενδύουμε σε μια κατεύθυνση να γίνει ορεινός προορισμός τεσσάρων εποχών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας, ο οποίος σημειώνει ότι η πολιτεία θα πρέπει να εκπονήσει μία στρατηγική για τα χιονοδρομικά κέντρα επιλέγοντας με μελέτες ορισμένα εξ αυτών που έχουν τη δυνατότητα (υψόμετρο, εγκαταστάσεις, κ.λ.π.) να λειτουργούν ως μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα διεθνώς ανταγωνιστικά και τα υπόλοιπα να απευθύνονται στις τοπικές κοινωνίες και να λειτουργούν ως κέντρα προορισμού για όλο το χρόνο. Τα βουνά μας είναι πανέμορφα και μπορούν να προσφέρουν πολλές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο και τα χιονοδρομικά κέντρα πρέπει να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση σημειώνει ο κ. Καλλίας, εξηγώντας ότι έτσι θα αυξηθεί και ο αριθμός των ξένων που επισκέπτονται την ορεινή Ελλάδα. Σήμερα σημειώνει δεν ξεπερνούν το 5% του συνόλου των επισκεπτών. Δεν είναι ανάγκη να έρθουν για να κάνουν σκι. Υπάρχουν και μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες στα ελληνικά βουνά. Ειδικά την περίοδο μετά τον Ιανουάριο η χώρα μας είναι ιδανική για εμπειρίες στη φύση, όπως περπάτημα, ποδήλατο ορειβασία, αναρρίχηση, να ζήσουν με τον τρόπο που ζουν οι ντόπιοι στα χωριά τους, σημειώνει ο κ. Καλλίας. Επενδύοντας μόνο σε lift δεν κερδίζει κάτι ο τόπος, καταλήγει.
ot.gr