Υπήρξαν δύο παρεμβάσεις της Επιτροπής Πολιτών εν μέσω κορωνοϊού… Όχι δεν οργάνωσαν την ομάδα πολιτών της Επιτροπής ώστε να πηγαίνουν τα ψώνια στις γιαγιάδες και τους παππούδες που δεν μπορούν δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι, ή να βοηθήσουν τους μετανάστες & τους ναρκομανείς αυτές τις ημέρες … Οι παρεμβάσεις ήταν δύο δελτία τύπου το ένα με επιστολή προς τον πρωθυπουργό για να αναστείλει την λειτουργιά της η ΑΓΕΤ (όχι για την διαφύλαξη της υγείας των εργαζομένων, αλλά γιατί η καύση σκουπιδιών ως κοκτέιλ με τον κορωνοϊό είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία) και η δεύτερη για την λειτουργία -που προφανώς την έμαθαν τώρα- εδώ και 12 χρόνια του Ελλάκτορα στη ΒΙΠΕ του Βόλου με τη μονάδα διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων που έχει δημιουργήσει, ο οποίος δωρεάν θα διαχειριστεί νοσοκομειακά απόβλητα και κορωνοϊού.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό από την Επιτροπή Αγώνα για την αναστολή λειτουργίας της ΑΓΕΤ

Επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ζητώντας την αναστολή λειτουργίας της ΑΓΕΤ. «Σας καλούμε να αποδείξετε εμπράκτως το ενδιαφέρον σας για την υγεία των Βολιωτών» αναφέρει η Επιτροπή στην επιστολή της και ζητά τη θωράκιση της δημόσιας Υγείας.
Η επιστολή της Επιτροπής Αγώνα:

«Τα μέτρα ασφαλείας που αποφασίζετε σταδιακά όλο και πιο πυκνά προκειμένου να θωρακίσετε την Δημόσια Υγεία, παρά το δυσβάστακτο οικονομικό και κοινωνικό τους κόστος, γίνονται σεβαστά και αποδεκτά από τους πολίτες με κατανόηση.
Εργασιακοί χώροι που συγκεντρώνουν μεγάλες ομάδες εργαζομένων και εξυπηρετούμενων πολιτών κλείνουν επ’ αόριστον και δραστηριότητες που μπορούν να την επιβαρύνουν αναστέλλονται. Μόλις χθες αναγγείλατε μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορία των πολιτών.
Τα μέτρα αυτά και κυρίως η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, που συνδέεται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις (https://bit.ly/2Uxk66S) και αυτή με μια σειρά ασθενειών εκ των οποίων η επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος , στο οποίο επιδρά ιδιαίτερα ο κορονοϊός COVID-19 έχουν άμεσο αποτέλεσμα την αισθητή μείωση της ατμοσφαιρική ρύπανσης στην Κίνα (https://bit.ly/2vHwPf0), στην Ιταλία (https://bit.ly/2J73WMe) και σε άλλες μεγάλες πόλεις διεθνώς. Ας αποφύγουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιταλικής περιοχής Μπρέσια, στην οποία τα κρούσματα αποτελούν το 30% των κρουσμάτων όλης της Ιταλίας και αυτό αποδίδεται στην έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, την οποία ο δήμαρχος ζήτησε να διακοπεί χωρίς ανταπόκριση αρχικά, έως ότου οι αρνητικές εξελίξεις το επέβαλαν (https://bit.ly/2QD0hu0). Ας δράσουμε προληπτικά στην περίπτωση του Βόλου πριν αναγκαστούμε να αντιδράσουμε επί των σοβαρών εξελίξεων.
Ως συνέπεια των παραπάνω, η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας θα βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες των συνανθρώπων μας στον Βόλο, που υποφέρουν ιδιαίτερα από αναπνευστικά προβλήματα, να ανταπεξέλθουν με περισσότερες πιθανότητες σε μια ενδεχόμενη προσβολή τους στην πανδημία που τους απειλεί άμεσα, όπως έγινε στην Κίνα (https://bit.ly/2JegrWl).
Την ίδια περίπου χρονική στιγμή νέες μελέτες και έρευνες ανακοινώνονται για τη σύνδεση καρκίνου με τις εκπομπές της τσιμεντοβιομηχανίας που συναποτεφρώνει (https://bit.ly/2UsslRJ στα ισπανικά), για τις επιπτώσεις βαρέων μετάλλων από βιομηχανίες στους εργαζομένους (https://bit.ly/2y1RICz στα ελληνικά) και για τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων σε παιδιά που ζουν κοντά σε αποτεφρωτήρες (https://www.mdpi.com/1660-4601/17/6/1919 στα αγγλικά).
Ο Βόλος δυστυχώς είναι μια τέτοια περίπτωση αφού μέσα στον αστικό ιστό ουσιαστικά, σε απόσταση 150μ από το κοντινότερο σπίτι, λειτουργεί η τσιμεντοβιομηχανία της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ).

Δεν είναι μόνο οι συνεχιζόμενες αφίξεις στο λιμάνι της, υπόπτων δεμάτων με «καύσιμα», που διακινούν Ιταλοί εργολάβοι.
Δεν είναι μόνο τα ύποπτα δέματα που έρχονται για καύση από τον ραδιενεργό ΧΥΤΑ της Φυλής.
Δεν είναι οι φόβοι μας για αποτέφρωση μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων που έρχονται στο Βόλο για επεξεργασία, από την ίδια ακριβώς εταιρία, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που φέρνει δωρεάν τα ύποπτα καύσιμα από τη Φυλή στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ως προϊόν δικής της επεξεργασίας & παραγωγής.
Δεν είναι τα 13.000.000 κυβικά μέτρα ρυπογόνων καυσαερίων και απαερίων που βομβαρδίζουν καθημερινά τον ουρανό της πόλης μας, μεταφέροντας εκατοντάδες κιλά νικελίου, μολύβδου, υδραργύρου, χαλκού, αρσενικού, καθώς και διοξινών, φουρανίων, διοξειδίου του αζώτου, τσιμεντόσκονης και άλλων επιβλαβών ουσιών που αναπνέουν μεγάλοι και μικροί.
Δεν είναι επίσης το γεγονός ότι οι Βολιώτες πεθαίνουν πρόωρα με πανελλήνιες πρωτιές σε βαριές ασθένειες σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας, που έχουν άμεση σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως δείχνουν οι μελέτες παγκοσμίως.
Είναι όλα αυτά μαζί που καθιστούν αναγκαία την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου που λειτουργεί μέσα στην πόλη.
Η LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) είχε το χρόνο να επιδείξει την κοινωνική εταιρική της ευθύνη παίρνοντας η ίδια την απόφαση να αναστείλει την ρυπογόνο λειτουργία της. Δεν το έκανε, ούτε και περιμέναμε να το κάνει.
Οι αρμόδιες Αρχές όμως έχουν την υποχρέωση να το επιβάλλουν, ως ένα ακόμη μέτρο πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας στην πόλη μας.
Εξασφαλίζοντας φυσικά ότι η εταιρεία θα καταβάλει πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους της, για όσο χρόνο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
Κάθε καθυστέρηση θα είναι αδικαιολόγητη και ίσως μάλιστα αποδειχθεί ιδιαίτερα βλαπτική για την πόλη, όπου ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας πιστοποιημένος σταθμός καταγραφής των αερίων ρύπων που επιβάλει η νομοθεσία δηλαδή CO (μονοξείδιο του άνθρακα), NO2 (διοξείδιο του αζώτου), SO2 (διοξείδιο του θείου), Ο3 (Όζον), C6H6 (Βενζόλιο) και Pb (Μόλυβδο).

Απευθυνόμαστε σε εσάς, κ. Πρωθυπουργέ μετά από τις δύο συναντήσεις που μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου είχαμε μαζί σας στο πρόσφατο παρελθόν και με αφορμή τον ηθικό προβληματισμό που μας εκφράσατε για την περίπτωση του Βόλου λόγω της συγκλονιστικής πρωτιάς του σε εγκεφαλικά και καρκίνους. Σας καλούμε να αποδείξετε εμπράκτως το ενδιαφέρον σας για την υγεία των Βολιωτών και να αναστείλλετε τη λειτουργία της τσιμεντοβιομηχανίας, που λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό».

Η επιστολή για τον Ελλάκτωρ

“Στον Βόλο μάθαμε από εχθές ότι εκτός των άλλων λειτουργεί και ιδιόκτητη από την “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” μονάδα διαχείρισης επικίνδυνων μολυσματικών αποβλήτων και μάλιστα από “ΚΟΡΩΝΟΪΟ“! Η Αποστείρωση Α.Ε(https://energypress.gr/news/omilos-ellaktor-analamvanei-dorean-ti-diaheirisi-ton-nosokomeiakon-apovliton-koronoioy-toy)

Το γνωρίζατε, πολίτες του Βόλου; Μας ρώτησαν μήπως; Ποιός αδειοδότησε;

Ο “ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ” έρχεται λοιπόν να συμπληρώσει το μενού με τα ραδιενεργά νοσοκομειακά που έρχονται από τη Φυλή για καύση στο γνωστό μέρος και για τα οποία έχουμε ήδη διαμαρτυρηθεί και καταγγείλει την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πού ακριβώς γίνεται η αποθήκευση των επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικού ελέγχου, και ποιος την ελέγχει; Ειδικά όταν αυτή η νέα πανδημία είναι ακόμα άγνωστο πώς επιδρά σε άνθρωπο και περιβάλλον;

Την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναδεικνύεται σε τόσο κρίσιμες στιγμές ως ο πυλώνας στήριξης της υγείας, η τόσο επικίνδυνη δουλειά της διαχείρισης αποβλήτων από τον “ΚΟΡΩΝΟΪΟ” ανατίθεται εν λευκώ σε ιδιωτική εταιρία; και μάλιστα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ; Όταν μάλιστα μία άλλη της δραστηριότητα είναι η παρασκευή υλικού για καύση από αποτεφρωτήρες και τσιμεντοβιομηχανίες [Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Άνω Λιοσίων]; Ποιός είναι σε θέση να την ελέγγξει; Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την πόλη; Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαχείριση επικίνδυνων ραδιενεργών νοσοκομειακών αποβλήτων είναι ακριβή και είναι δοσμένη σε ιδιώτες.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου έχει επισημάνει το πρόβλημα με αφορμή δημοσίευμα στον αθηναϊκό τύπο  για ανίχνευση ραδιενεργών νοσοκομειακών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής πρόσφατα (https://volos.ert.gr/blog/2020/01/30/epitropi-agona-politon-i-vomva-ton-radienergon-apovliton-eskase/). Αναρωτιόμαστε, γιατί ένας ιδιώτης επιχειρηματίας να προσφέρει δωρεάν μια υπηρεσία, που του κοστίζει τόσο ακριβά και γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Φυλής, προκειμένου να αποφύγει το κόστος και να έχει μεγαλύτερο κέρδος, “ξεφορτώνεται” τα νοσοκομειακά απόβλητα!!!

Οι Βολιώτες ως τώρα θεωρούνται τα καλύτερα πειραματόζωα της Ελληνικής επικράτειας, πειθήνια και δεκτικά δυστυχώς. Και πλέον με την αποθήκευση δίπλα από την πόρτα μας επικίνδυνων υλικών της χειρότερης πανδημίας από την εποχή της “Μαύρης Πανώλης”, είμαστε πλέον και με τη βούλα μεγαλοεπιχειρήσεων, κυβερνήσεων και τοπικών αυτοδιοικήσεων, οι “Άθλιοι”.”