ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατακρημνίστηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή «bear market» καθώς ο αποκλεισμός τμημάτων της βόρειας Ιταλίας λόγω του κορωναϊού και η βουτιά κατά 30% των τιμών πετρελαίου επέτεινε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Στις 10:07 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 6,1% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 8,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν πάνω από 20%. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 7,3%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.

Με 12% πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο της Νορβηγίας.

Στα «κόκκινα» και το χρηματιστήριο Αθηνών

Συνθήκες κατάρρευσης όμως και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε με τεράστιες απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης στις 10:40 υποχωρεί κατά 13%, στις 595,63 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνά κατά τα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης τα 6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου ο Γενικός Δείκτης έπεφτε κατά 14%! Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, που υποχωρούν σε διψήφιο ποσοστό.

Η ελληνική αγορά επηρεάζεται από τις μεγάλες απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω του κορωνοϊού, σε συνδυασμό τον πόλεμο τιμών που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στην αγορά πετρελαίου.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/koronoios-gkremizei-diethneis-agores-ptosi-30-petrelaio

Προηγούμενο άρθροΡετρό η συζήτηση παραχώρησης… σοβαρές εταιρείες & καλά μισθώματα για τον Δήμο απαιτούνται
Επόμενο άρθροΚλειστά Πέμπτη – Παρασκευή τα σχολεία για προληπτική απολύμανση από τον Δήμο – Κλειστά και τα ΚΑΠΗ