Οι Επτά Κορυφές (Seven Summits)

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ HIKING EXPERIENCE · ΑΠΟ 21/07/2018

Οι Επτά Κορυφές είναι τα ψηλότερα βουνά σε καθεμία από τις επτά ηπείρους της Γης. Από τον παγωμένο αέρα των Ιμαλαΐων μέχρι τις στέπες της Αφρικής και από τα τροπικά δάση της Ωκεανίας μέχρι τους αχανείς παγετώνες της Ανταρκτικής, οι Επτά Κορυφές είναι μια επίλεκτη λίστα βουνών που εκτείνεται στα πέρατα του πλανήτη.

Η ανάβαση στις Επτά Κορυφές είναι μια επική ορειβατική πρόκληση. Η ολοκλήρωσή της αρκετά χρόνια γι’ αυτό απαιτεί επιμονή και αποφασιστικότητα. Λίγοι είναι αυτοί που προσπάθησαν και ακόμα πιο λίγοι αυτοί που κατάφεραν να την φέρουν σε πέρας – μόνο μερικές εκατοντάδες μέχρι σήμερα.

Στις 30 Απριλίου του 1985, ο Αμερικανός ορειβάτης Richard Bass, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ολοκλήρωσε με επιτυχία την ορειβατική πρόκληση της ανάβασης και στις Επτά Κορυφές.

Αν και κυκλοφορούν διάφορες λίστες με μικρές παραλλαγές, ο βασικός κορμός των κορυφών παραμένει ο ίδιος.

Οι λίστες Bass και Messner
Η πρώτη λίστα των Επτά Κορυφών, έτσι όπως καθορίστηκε από τον Richard Bass, περιλάμβανε το όρος Kosciuszko (Κοσιούσκο – 2.228 μ.), ως το ψηλότερο βουνό της αυστραλιανής ηπείρου. Ο Reinhold Messner όρισε μια άλλη λίστα, στην οποία αντικατέστησε το Kosciuszko με το Puncak Jaya (Πούντσακ Τζάγια – 4.884 μ.) ή Carstensz Pyramid (Πυραμίδα Κάρστενς) που βρίσκεται στην Ινδονησία, ως το ψηλότερο βουνό της Ωκεανίας (ή Αυστραλασία).

Από ορειβατικής απόψεως, η λίστα του Messner περιέχει μεγαλύτερες προκλήσεις. Η ανάβαση στο Puncak Jaya είναι μια απαιτητική αποστολή με πολλές τεχνικές δυσκολίες, ενώ η ανάβαση στο Kosciuszko είναι μια απλή πεζοπορία.

Ο Καναδός φωτογράφος και ορειβάτης Patrick Morrow, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στις Επτά Κορυφές της λίστας του Messner το 1986.

Αιτιολογώντας αυτή την επιλογή του, ο Morrow είχε δηλώσει ότι: «Μιας και αυτοπροσδιορίζομαι ως ορειβάτης, είμαι απολύτως βέβαιος ότι το Puncak Jaya αποτελεί το στόχο κάθε πραγματικού ορειβάτη».

Πάντως, και στις δύο λίστες δεν περιλαμβάνεται το Mont Blanc ως η ψηλότερη κορυφή της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ευρώπη
Η γενικά αποδεκτή ως ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης είναι το όρος Elbrus (Ελμπρούς – 5.642 μ.) στην περιοχή του Καυκάσου, και περιλαμβάνεται και στις δύο λίστες Bass και Messner. Ωστόσο, επειδή η θέση του γεωλογικού ορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας αμφισβητείται από ορισμένους, αυτοί θεωρούν ότι το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης είναι το Mont Blanc (Λευκό Όρος – 4.810 μ.), που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας στις Άλπεις.

Πηγή: https://hikingexperience.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%ac-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%ce%ad%cf%82-seven-summits/