Ο ΣΒΘΣΕ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του τ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου

Ο Γιώργος Προβόπουλος υπήρξε ένας άνθρωπος με ξεχωριστές σχέσεις φιλίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τον Σύνδεσμό μας, οι οποίες διήρκησαν πάνω από 40 χρόνια.

Η παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου το 2009 ως επίσημος ομιλητής ήταν μια ιδιαίτερη τιμή, καθώς ήταν η πρώτη και μοναδική εμφάνιση Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε επιχειρηματικό οργανισμό της περιφέρειας.

Αυτή η εκδήλωση παραμένει μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του Συνδέσμου μας.

Ο Γιώργος Προβόπουλος γεννήθηκε το 1950 στον Πειραιά και ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2008.

Η ακαδημαϊκή του πορεία περιλαμβάνει πτυχίο από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ στη Βρετανία. Διετέλεσε αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία υπήρξε εντυπωσιακή.

Εκτός από Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Οικονομίας, καθώς και ως επικεφαλής των δύο εγκυρότερων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας ΙΟΒΕ & ΚΕΠΕ.

Είχε μοναδική γνώση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δεδομένου ότι διετέλεσε Σύμβουλος Διοικήσεως, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος των 3 εκ των 4 τότε μεγαλύτερων ιδιωτικών Τραπεζών της χώρας μας (Alpha Bank, Πειραιώς & Εμπορική), κατορθώνοντας μάλιστα αυτό που όλοι χαρακτήριζαν τότε ως ακατόρθωτο: να εξυγιάνει και να ιδιωτικοποιήσει την τελευταία.

Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και εκπρόσωπός της στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας. Είχε συμμετάσχει ως διακεκριμένο μέλος σε διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές, μεταξύ των οποίων και στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1990 ως το 1993.

Το 2003 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του «Η Δυναμική του Χρηματοοικονομικού Συστήματος».

Και κάτι που ελάχιστοι θυμούνται: Ο πρώτος στη χώρα που χτύπησε, με το βιβλίο – μελέτη του, το καμπανάκι του Ασφαλιστικού, πάνω από 15 χρόνια πριν καν τεθεί το θέμα σε δημόσια συζήτηση.

Η συμβολή του στην οικονομική σταθεροποίηση της χώρας υπήρξε ανεκτίμητη, ιδιαίτερα κατά τις δύσκολες περιόδους που διήλθε η Ελλάδα. Η άριστη ακαδημαϊκή του κατάρτιση, η βαθιά γνώση του τραπεζικού συστήματος και η εμπειρία του σε διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές, καθιστούν τον Γιώργο Προβόπουλο μια εξέχουσα προσωπικότητα στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος ΣΒΘΣΕ αποχαιρετά με σεβασμό και βαθιά ευγνωμοσύνη τον Γιώργο Προβόπουλο. Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του θα αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Προηγούμενο άρθροΥπογράφει η σύμβαση με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τη συμμετοχή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας  στο νέο Ταμείο Χαρτοφυλακίου ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.
Επόμενο άρθροΑνάσα από τον Κοινωνικό Τουρισμό: Μέχρι 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλία