Τα Λεχώνια, ως κέντρο της περιοχής επισκέφτηκαν κατά καιρούς σπουδαίοι Έλληνες. (ΕΔΩ) Μαζί μ’ αυτούς κι ο πρωθυπουργός Βενιζέλος!

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Στα 1912, την 1η Απριλίου ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ελευθ. Βενιζέλος επισκέφτηκε το Βόλο και το Πήλιο για οκτώ ημέρες. Αυτή ήταν η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην περιοχή μας. Ήρθε με το ατμόπλοιο «Βασίλισσα Όλγα» της ναυτιλιακής εταιρίας Πηλίου, των τσαγκαραδιωτών Στακού-Νανόπουλου. Περνώντας απ’ το Τρίκερι, οι χωρικοί έριχναν δυναμίτες και με τα κανόνια τους!  Ήταν όλοι μαζεμένοι σε ράχη του χωριού και κουνούσαν μαντίλια!  Στην πόλη του Βόλου βγήκε με βάρκα, όπου τον υποδέχτηκαν οι αρχές και οι φορείς με επικεφαλής τον δήμαρχο Κ. Γκλαβάνη:

Έμεινε στο σπίτι του Σπ. Σπυρίδη και την άλλη μέρα ανέβηκε στο Πήλιο με προορισμό τη Ζαγορά. Μαζί του εκτός των βουλευτών του, ήταν κι ανταποκριτής των «Καιρών» (The Times 1890-1915) του Λοδίνου Μπάουτσερ [James David Bourchier (1850–1920)].

J. D. BOUCHIER 

Πέρασε από την Άλλη Μεριά, τον Άνω Βόλο, το Κατηχώρι κι έφτασε στην Πορταριά. Σ’ όλα τα χωριά του γινόταν θερμή υποδοχή. Λουλούδια, κεράσματα και λόγοι καλωσορίσματος, ήταν σε πρώτη θέση:

Μετά την Πορταριά, με άμαξες πάντα, ανέβηκαν στα Χάνια, όπου στάθηκαν για λίγο και μετά προχώρησαν προς τη Ζαγορά. Οι κάτοικοι είχαν βγει ως έξω και τον υποδέχτηκαν με πυροβολισμούς. Ο Βενιζέλος έμεινε στο σπίτι του βουλευτή Αλεξ. Κασσαβέτη, στο συνοικισμό της Σωτήρας.  

Ο ζαγοριανός βουλευτής Βόλου
Αλέξανδρος Κασσαβέτης

Στο χωριό έμεινε πέντε βροχερές μέρες, που ενώ ήθελε να πάει ως το Χορευτό και με πλοίο στον Κισσό και την Τσαγκαράδα, δεν το κατάφερε, παρόλα τα παράπονα! Στη Ζαγορά ό μετέπειτα ιστορικός και τότε φοιτητής ζαγοριανός Γιάνης Κορδάτος, αποσταλμένοςαπ’ τη βολιώτικη εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ, πήρε συνέντευξη απ΄ τον πρωθυπουργό, στο σπίτι του Κασσαβέτη, ρωτώντας τον για τοπικά ζητήματα και πολιτικά. Επίσης ο ίδιος έστειλε ανταπόκριση στην αθηναϊκή ΑΚΡΟΠΟΛΙ:

Επιστρέφοντας απ’ τη Ζαγορά, πέρασε για λίγο απ’ το χάνι του Ζήση και το μεσημέρι έφτασε στην Πορταριά όπου επισκέφτηκε το Αθανασάκειο Παρθεναγωγείο και τα Θεοξένεια. 

Το Χάνι Ζήση στα Χάνια Πηλίου
(αντιγραφή από τη σελίδα της επιχείρησης)

Το απόγευμα πάλι μέσω των πάνω απ’ το Βόλο χωριών, που τον αποχαιρετούσαν, έφτασε στην πόλη.Το απόγευμα, με έκτακτο τρένο πήγε επίσκεψη στις Μηλιές, περνώντας απ’ τα Λεχώνια: 

(Αποκόμματα εφημερίδας ΚΗΡΥΞ, Βόλος 1/10-4-1912) 

ΠΗΓΗ: https://anolehonia.blogspot.com/2014/06/blog-post_5.html?m=1&fbclid=IwAR1RFs-k8kTlkQpIMSSPh6HmuKZG96DH4QIgbPMPRiLw6sYRi33McDRH8Js