Μία ελληνική παραθαλάσσια πόλη στις καλύτερες της Ευρώπης

Από το Βέλγιο μέχρι την Ελλάδα, οι ταξιδιωτικοί συντάκτες του Guardian ξεχώρισαν εκείνες τις ευρωπαϊκές, παραθαλάσσιες πόλεις που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, καθώς διαθέτουν όλο το «πακέτο» για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες γίνεται λόγος και για το Βόλο, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, «είναι μια ζωντανή πανεπιστημιούπολη, πύλη προς τα νησιά των Σποράδων –Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόνησος».

Ο συνδυασμός της ιστορίας με το σύγχρονο πολιτισμό, καθώς και οι εξαιρετικές επιλογές για φαγητό και διαμονή, καθιστούν το Βόλο έναν από τους ελκυστικούς προορισμούς, για να ανακαλύψει κανείς και κάποιες από τις πιο εκπληκτικές ακτές της χώρας, αυτές του ανατολικού Πηλίου, συμπληρώνει ο συντάκτης.

Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει και μία αναφορά σε κάποια από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, καθώς και το παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, ένα μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης το οποίο λειτουργεί, πλέον, ως πολιτιστικός χώρος.

Τέλος, το άρθρο αναφέρει ότι μια βόλτα στην συνοικία των Παλαιών καθώς και μια ποδηλατάδα στον παραλιακό δρόμο της πόλης συγκαταλέγονται στα εκ των ουκ άνευ, ενώ σημειώνει, επίσης, ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βόλου είναι ο ωραιότερος στη χώρα.

Δείτε ποιες άλλες πόλεις συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Guardian:

  1. Κάντιθ, Ισπανία
  2. Τουλόν, Γαλλία
  3. Ρόβινι, Κροατία
  4. Κάλιαρι, Σαρδηνία
  5. Βόλος Ελλαδα
  6. Οστάνδη, Βέλγιο

Το κείμενο του Ρέιτσελ Χάουαρντ στον Guardian σε μεταφραση google:

Βόλος, Ελλάδα

Όπως και τα περισσότερα ηπειρωτικά λιμάνια στην Ελλάδα, ο Βόλος δεν είναι ιδιαίτερα όμορφος. Αλλά αυτή η ζωντανή πανεπιστημιακή πόλη – η πύλη προς τα νησιά Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος – έχει πολλά να κάνει. Η αρχαία ιστορία, ο σύγχρονος πολιτισμός και η φανταστική σίτιση κάνουν το Βόλο μια ελκυστική βάση για να εξερευνήσετε μια από τις πιο εκπληκτικές ακτές της Ελλάδας: τη χερσόνησο του Πηλίου ακριβώς προς τα ανατολικά.

Θα μπείτε σχεδόν σε οποιονδήποτε αλλοδαπό στους πίσω δρόμους πίσω από το λιμάνι του Βόλου. Αλλά θα βρείτε μια σειρά από ενδιαφέροντα ορόσημα: το όμορφο Αρχαιολογικό Μουσείο, γεμάτο νεολιθικά και παλαιολιθικά αντικείμενα. Το Μουσείο Πόλης του Βόλου, το οποίο αναπαριστά τη ζωή των τοπικών καπνιστών, ποδοσφαιριστών και προσφύγων μέσω φωτογραφιών και οικιακών αντικειμένων που χρονολογούνται από το 1800. και το παλιό εργοστάσιο πλακιδίων και τούβλων Τσαλαπάτα, ένα μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, το οποίο διπλασιάζεται ως χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Περπατώντας γύρω από την παλιά συνοικία της Παλιάς είναι σαν να ξεφλουδίζετε τα στρώματα της μακράς ιστορίας της πόλης. Υπάρχουν αρχαίοι αμφορείς που παραμένουν in situ από αρχαιολόγους, οθωμανική αποθήκη πυρίτιδας, βυζαντινό κάστρο και ο ωραιότερος σιδηροδρομικός σταθμός σε όλη την Ελλάδα – ένα κίτρινο κτίριο με ξυλόγλυπτο τέμπλο που χτίστηκε το 1884. Τα τετράγωνα διαμερισμάτων αποτέλεσαν καμβά ελληνικών και διεθνών graffiti καλλιτέχνες. Πάρτε έναν χάρτη των 40 περίεργων τοιχογραφιών της πόλης από το γραφείο τουριστικής πληροφόρησης ή κάντε μια περιήγηση με το Πήλιο (pelionculture.gr), με επικεφαλής την τοπική αρχαιολόγο Γότα Πάντου.

Ο κόλπος Τζαστένι κοντά στο χωριό Μηλίνα στο νότιο Πήλιο. Φωτογραφία: Getty Images

Όμορφο και συμπαγές, το Βόλο είναι εύκολο να εξερευνήσετε με ποδήλατο. Συμμετάσχετε τους ντόπιους ελεύθερους κύκλους κατά μήκος της παραθαλάσσιας οροσειράς στις παραλίες της πόλης που ξεκινούν από τον Ανάβρο. Ή πιέστε προς την καταπράσινη χερσόνησο του Πηλίου, η οποία κροταλίζει το δάχτυλό της στο γυάλινο σκούπισμα του Παγασητικού Κόλπου. Οι παραλίες με παραλίες και ταβερνάκια στη νότια πλευρά του Πηλίου προστατεύονται από τους ανέμους. Οι πλησιέστεροι στην πόλη – Γατζέα, Καλά Νερά, Μπούφα, Λεφόκαστρο – μπορούν να γεμίσουν, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Τα νεαρά όπλα και οι ψηλοί κύλινδροι κατευθύνονται προς τις αμμουδιές που ξεχειλίζουν από τα πεύκα στην Άφησο. Οι οικογένειες προτιμούν την αμμώδη Μηλίνα, όπου μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι με πλοίο στα μικρά νησάκια Αλάτας και Πρασούδα ή σε όλο το δρόμο για να χαλαρώσετε το Τρίκερι, απογυμνωμένο από το νότιο άκρο του Πηλίου.

Το ορεινό Πήλιο έχει και την άγρια ​​πλευρά του. Από τον Βόλο, είναι μια διακεκομμένη κίνηση πάνω από τις δασωμένες κορυφογραμμές και μέσα από πέτρινους οικισμούς προς την ακτογραμμή του Αιγαίου, όπου ο δρόμος πέφτει σε παραλίες ευρύχωρες και καταπράσινους όρμους γεμάτους από γκρεμούς.

Που να μείνω
Τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Βόλο φαίνονται κολλημένα στη δεκαετία του ’80. Το Aegli (δίκλινο από € 90 B & B) είναι η εξαίρεση που ανακαινίστηκε το 2016. Τα καλύτερα δωμάτια διαθέτουν μπαλκόνια με θέα στο λιμάνι. Στο Domotel Xenia Volos (δίκλινα από € 125 B & B), οι θλιβερές εσωτερικοί χώροι δεν ζουν μέχρι τη δεκαετία του 1960, αλλά η παραλιακή τοποθεσία είναι νοκ-άουτ.

Που να φάω

FacebookTwitterPinterest

Δεμίρης, Βόλος.

Πάρτε την κόκκινη πιπεριά, τα μπισκότα ελιάς και τα τσουρέκι από το αρτοποιείο Παλιού Φούρνου (οδός Κροκίου 56, Παλαιά) για ένα πικ-νικ στην παραλία. Γύρω στις 2 μ.μ., ο Βόλος σταματάει καθώς οι ντόπιοι χτυπούν το αγαπημένο τους τσιπουράδικο. Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες από αυτά τα μπαρ ουζο-και-μεζέ στο Βόλο, ως επί το πλείστον χωρίς φρύγανα, τα φωτισμένα από νέον αρθρώσεις όπου ο Αντώνιος Μπούρντεν θα ένιωθε στο σπίτι.

Κάθε καραφάκι (μικρό μπουκάλι) τσίπουρο, ένα απόσταγμα σταφυλιών που έρχεται με ή χωρίς γλυκάνισο, σερβίρεται με ένα ή δύο. Δεν παραγγέλνετε – ο σεφ-προστάτης απλώς φέρνει μια σειρά από (κυρίως ψαριού) απολαύσεις, που γίνονται πιο γενναιόδωρα με κάθε γύρο ποτών. Δοκιμάστε το Demiris για φρέσκο ​​αχινοκέφαλο και χτένια, ή το Φιλαράκι (Αβέρωφ 3 Νέα Ιωνία), όπου θα τα μεταχειριστείτε σε σκουριασμένο σκουμπρί, χταπόδι ψητό και την τέλεια σαλάτα πατάτας. Καλέστε μια νύχτα με ένα παγωτό sundae στη Minerva (Argonafton 53), ένα κλασικό παραθαλάσσιο καφέ που παραμένει ανοικτό όλες τις ώρες.

Να φτάσετε εκεί
Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βόλου βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και εξυπηρετείται από τοπικά τρένα από τη Λάρισα (38 μίλια), που βρίσκεται στην κύρια γραμμή της Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Από τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρένα για το Βελιγράδι, τη Σόφια και το εξωτερικό (η διαδρομή του Βελιγραδίου είναι ανοιχτή μόνο φέτος μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, βλέπε seat61.com). Η EasyJet πετάει στον Βόλο (αεροδρόμιο Νέα Αγχίαλος, 40χλμ. Μακριά) δύο φορές την εβδομάδα.
Ρέιτσελ Χάουαρντ

Προηγούμενο άρθροΌλα τριγύρω αλλάζουνε κ´όλα στα ίδια μένουν…
Επόμενο άρθροΕκδόθηκαν 3.100 άδειες οδήγησης από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας