Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα υπενθύμισης των αγώνων και των θυσιών που έκαναν οι Γυναίκες για τα δικαιώματά τους, για την ισότητα των δύο φύλων. Η Γυναίκα καλείται καθημερινά να ανταπεξέλθει σε πολύ-ρόλους και παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα υπάρχουν στερεότυπα τα οποία για να ξεπεραστούν χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος.

Η εξειδίκευση των ρόλων σε ανδρικούς και γυναικείους, εξυπηρετεί τη δόμηση μιας διαφορετικής ταυτότητας ανάμεσα στα δύο φύλα και αυτό ξεκινάει στο πλαίσιο της οικογένειας. Η Γυναίκα είναι συνυφασμένη με την μητρότητα και παράλληλα η αγορά εργασίας ενισχύει τη διάκριση των δύο φύλων.

Στο Συνδικαλιστικό κομμάτι σήμερα, διακρίνουμε ενεργή συμμετοχή πολλών Γυναικών αλλά υπάρχουν παράγοντες που αποτρέπουν τη συμμετοχή αρκετών ακόμα, όπως η έλλειψη χρόνου λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Η Γυναίκα αναλαμβάνει να είναι εργαζόμενη, μητέρα, νοικοκυρά, νοσοκόμα των ηλικιωμένων ατόμων της οικογένειας κ.ά. Παράλληλα στερεοτυπικές αντιλήψεις δεν επιτρέπουν στη Γυναίκα να εισχωρήσει στο Συνδικαλιστικό κομμάτι, για παράδειγμα αρνητική στάση του συντρόφου ή αποθαρρυντική στάση συναδέλφων.

Αξίζει να σημειωθεί ο χαρακτηρισμός «…ιστορικόν δια τα επαγγελματικά χρονικά γεγονός…» η εκλογή της Ελ. Κωνσταντοπούλου ως «Προεδρίνας» στο Σωματείο Ζαχαροπλαστών Αθηνών το 1936. Φτάνουμε σήμερα μετά από τόσα χρόνια και τόσους αγώνες να μιλάμε για ανισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικό, επαγγελματικό, οικονομικό). Οι προκαταλήψεις διατηρούν την ανισότητα και δεν στηρίζουν σε καμία περίπτωση την εξέλιξη των Γυναικών επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων. 

Ο Συνδικαλισμός οφείλει να δράσει  υπέρ της στήριξης των Γυναικών επιχειρηματιών και της εξάλειψης των έμφυλων στερεοτύπων. Υπάρχει η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας κουλτούρας. Οφείλουμε να εξετάσουμε το «Γυναικείο ζήτημα» λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες θετικές και αρνητικές παραδόσεις και να προβληματιστούμε για τη «Γυναίκα» που προσφέρει καθημερινά στην κοινωνία. Σήμερα οι Γυναίκες πρέπει να έχουν θέσει στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, να υπερασπίζονται τα κεκτημένα και να αγωνίζονται για νέες κατακτήσεις.

Προηγούμενο άρθροΗ συμμετοχή των γυναικών της Μαγνησίας στην Αντίσταση
Επόμενο άρθροΔέσμευση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για παρουσίαση της νέας ΚΑΠ στη Μαγνησία