
Οι αγρότες «κόβουν» την Ελλάδα στα δύο, προχωρώντας σε 48ωρους και 4ήμερους αποκλεισμούς σε εθνικές οδούς και κομβικά σημεία, διαμαρτυρόμενοι για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους.
Η ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για τον πρωτογενή τομέα από τους αρμόδιους υπουργούς δεν κατάφερε να καθησυχάσει τον αγροτικό κόσμο, με τις πρώτες αντιδράσεις να είναι αρνητικές.
Αγρότες: Μπλόκα και σύλλογοι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό -«Δημιουργούνται προϋποθέσεις για διάλογο»
Απογοητευμένοι οι αγρότες από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι δηλώνουν απογοητευμένοι, υποστηρίζοντας ότι τα έξι μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν ήδη γνωστά και δεν καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες. Όπως επισημαίνουν, τα αιτήματα που έχουν θέσει παραμένουν ανικανοποίητα, ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνει ο πρωτογενής τομέας.
Αντιδρώντας, 18 μπλόκα και διάφοροι αγροτικοί σύλλογοι απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους και να επισημάνουν τις ανάγκες του κλάδου σε άμεσο διάλογο. Παράλληλα, η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που ζήτησε τη σύλληψη όσων διαταράσσουν την κυκλοφορία, προσθέτει νομική διάσταση στην κρίση.
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων από τους αγρότες
Οι αγρότες αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρους αποκλεισμούς σε τελωνεία και κομβικά σημεία. Νωρίτερα στις 10:00 είχα συγκέντρωση στο μπλόκο της Νίκαιας, ενώ αντίστοιχες δράσεις θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη σε Προμαχώνα, Εξοχή, Νίκη και Ευζώνους. Στις 11 ξεκίνησε κομβόι των τρακτέρ και αυτοκινήτων με τους αγρότες να κατευθύνονται από το μπλόκο της Νίκαιας όπου συγκεντρώθηκαν, στις σήραγγες των Τεμπών τις οποίες πρόκειται να αποκλείσουν και στα δύο ρεύματα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τόνισε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν ικανοποιούν τους αγρότες, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις στα Τέμπη και σε συνεργασία με άλλα μπλόκα σε πανελλαδικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται αποκλεισμοί εθνικών οδών, παρακαμπτηρίων δρόμων και πανελλαδική διάσκεψη το Σαββατοκύριακο για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων.
Οι αγρότες του μπλόκου στον Μπράλο, μαζί με τρακτέρ από Καρδίτσα, Δομοκό και Αταλάντη, αναμένεται να κλείσουν όλους τους δρόμους στην περιοχή από νωρίς το πρωί. Αντίστοιχα, οι αγρότες της Καρδίτσας προχωρούν σε 48ωρους αποκλεισμούς στο μπλόκο του Ε65, ενώ στο Κάστρο αποφασίστηκε τετραήμερος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Αθηνών–Λαμίας και κομβικών σημείων σε παρακαμπτήριους δρόμους.
Παράλληλα, η τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπές της κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Λαμία προς Αθήνα, τα οχήματα εκτρέπονται από την περιοχή της Αταλάντης και κατευθύνονται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, ακολουθώντας τη διαδρομή Καλαπόδι – Παλαιός Λεβέντης, συνεχίζοντας προς Ορχομενό, Λιβαδειά και Θήβα, για να επανέλθουν στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στη Ριτσώνα, στο 75ό χιλιόμετρο.
Όσον αφορά το ρεύμα ανόδου προς Λαμία, η εκτροπή της κυκλοφορίας πραγματοποιείται από το ύψος της Ριτσώνας. Τα οχήματα κατευθύνονται μέσω Θήβας και Λιβαδειάς, με τελικό σημείο, μέχρι στιγμής, την περιοχή του Μπράλου.
Επίσης, στον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αντιρρίου -Ιωαννίνων, στο ύψος των διοδίων του Αγγελοκάστρου, προχώρησαν λίγη ώρα μετά τις 11:00 σήμερα το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.
Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται, μέσω των κόμβων Κουβαρά και Χαλικίου, στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
Στα Μάλγαρα, οι αγρότες κλείνουν για 48 ώρες τα διόδια, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητηθεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, κινητοποιήσεις με 48ωρους αποκλεισμούς προγραμματίζονται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στο Τελωνείο Κακκαβιάς, με συμμετοχή κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, ιχθυοκαλλιεργητών, καθώς και σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας.
Στο μεταξύ, οι αγρότες σήμερα 10 το πρωί έκλεισαν την Υψηλή Γέφυρα στη Χαλκίδα όπως είχαν προαναγγείλει με προοπτική να είναι κλειστή για 2 ημέρες διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Πηγή: iefimerida.gr – Οι αγρότες «κόβουν» την Ελλάδα στα δύο – Κλειστή η Αθηνών-Λαμίας από το Κάστρο Βοιωτίας, μπλόκα και σε τελωνεία [χάρτης] – iefimerida.gr
















