Το πρόγραμμα του εμβολιασμού ελπίζουν πως θα δώσει ανάσα στα νοσοκομεία καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες πιέζονται σημαντικά από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Με τα κρούσματα να είναι σε τετραψήφιο αριθμό (εκτός του Σαββατοκύριακου όπου πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ), τα νοσοκομεία της Αττικής, της Πάτρας και της Χαλκίδας αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής -Τα στοιχεία για τις ΜΕΘ

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην Αττική, οι διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ είναι μόλις 27, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ. Παράλληλα, στην Χαλκίδα υπάρχει μόνο μία διαθέσιμη κλίνη, ενώ στον Αγιο Ανδρέα στην Πάτρα, έχουν καλυφθεί οι 4 από τις 9 διαθέσιμες και στο Ρίο οι 8 από τις 12.
Αυξητική πορεία τον Φεβρουάριο οι διασωληνωμένοι, ανέβηκε ο δείκτης θετικότητας

Από την 1η Φεβρουαρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει αυξηθεί σημαντικά και χθες ήταν η πρώτη ημέρα που εμφάνισε -έστω και μικρή- μείωση. Από τους 248 διασωληνωμένους, στις 14 Φεβρουαρίου ο αριθμός έφτασε τους 301, ενώ πλέον είναι στους 299.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε τις 5 μονάδες (5,24) καθώς από τα 13.304 τεστ την Κυριακή, διαπιστώθηκαν 698 κρούσματα. Από αυτά, τα 324 αφορούν την Αττική, ενώ 56 βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και 62 στην Αχαΐα. Επίσης, διαπιστώθηκαν άλλοι 26 θάνατοι, με το σύνολο να ανέρχεται σε 6.152 επί συνόλου 172.824 κρουσμάτων.

Ελπίδα ο εμβολιασμός -Ρεκόρ χθες με 25.000

Αυτό στο ελπίζουν πως θα φέρει αποσυμφόρηση της κατάστασης στα νοσοκομεία οι ειδικοί, αλλά και η κυβέρνηση, είναι ο εμβολιασμός που πλέον προχωρά με καλύτερους ρυθμούς. Οπως είπε χθες ο Μ. Θεμιστοκλέους, παρά την σφοδρή κακοκαιρία σημειώθηκε ρεκόρ σε εμβολιασμούς, καθώς έγιναν 25.000. Ο προγραμματισμός ήταν για 30.000, ωστόσο η σφοδρή κακοκαιρία έφερε αναπόφευκτα και «απώλειες».

Στο ρεκόρ συνέβαλαν στα μέγιστα τα δύο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη όπου έγιναν 2.000 εμβόλια (1.400 και 600 αντίστοιχα). Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 550.000 εμβολιασμοί, οι οποίοι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Η σειρά των ομάδων του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν
Οι εμβολιασμοί έχει αποφασιστεί να γίνουν με την εξής σειρά:

υγειονομικοί
ασθενείς και προσωπικό θεραπευτηρίων χρόνιων πασχόντων και κέντρων φροντίδας
εκπαιδευτικοί και μαθητές ειδικών σχολείων και κέντρων απασχόλησης παιδιών με αναπηρία
άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα που φέρουν τον ιό και ενδέχεται να νοσήσουν από κάποια μετάλλαξη του ιού και
άτομα σημαντικά για την λειτουργία του κράτους.
Στη συνέχεια, σειρά πήραν τα άτομα των 85+ ετών, έπειτα των 80+ και ακολουθούν:

Τα άτομα με νοσήματα λίαν αυξημένου κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, άτομα με κυστική ίνωση, άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με σύνδρομο Down, αλλά και άλλες καταστάσεις που θα αποσαφηνιστούν περαιτέρω.
Ακολουθεί μετά από ένα διάστημα, η ομάδα των ατόμων 70+ και των 65+, ενώ τα άτομα 60+ έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με AstraZeneca.
Σχεδόν παράλληλα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Άτομα με χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, άτομα με διαβήτη, άτομα με νοσήματα του αναπνευστικού, άτομα με καρκίνο, άτομα σε ηπιότερη ανοσοκαταστολή, άτομα με νεφρική νόσο, άτομα με ηπατική νόσο, άτομα με διαταραχή σπλήνα, άτομα με σοβαρή αναπηρία, άτομα με σοβαρή ψυχιατρική νόσο.
Μητσοτάκης: Καλύτερη η κατάσταση από τον Απρίλιο
Πάνω στον εμβολιασμό τοποθετήθηκε χθες σε συνέντευξή του στο Bloomberg και ο πρωθυπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτή την στιγμή, προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών. Στη συνέχεια θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Όταν θα έχουν εμβολιαστεί αυτές οι δύο πληθυσμιακές κατηγορίες, τότε θα θέσουμε και τις προτεραιότητες ως προς τον εμβολιασμό. Αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τότε θα έχουμε περισσότερα εμβόλια και θα είμαστε σε θέση να τα χορηγούμε ανάλογα με την ζήτηση στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του πως αν όλα κυλήσουν βάσει σχεδιασμού με τον εμβολιασμό, τότε η κατάσταση τον Απρίλιο θα είναι πολύ καλύτερη στην χώρα.
Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροHilton, Αθήνα, Δρομέας
Επόμενο άρθροΑνοιχτός ο δρόμος Γλώσσα – Σκόπελος