ενας-τυφώνας-ενάντια-στη-ρύπανση-π-1060360

Τη σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης μετά τις πλημμύρες και το έργο που επιτέλεσε το σκάφος Typhoon στη Μαγνησία, που επί 170 και πλέον μέρες ανέλαβε τον καθαρισμό 112 παραλιών και συγκέντρωσε πάνω από 50 τόνους απορρίμματα, καλύπτοντας 482.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, που αντιστοιχούν σε 53 γήπεδα ποδοσφαίρου, τίμησε σήμερα η περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πρόσωπο της Εύης Λαζού – Λασκαρίδη, προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, μαζί με τη Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου.

Σε μία εκδήλωση που έγινε πάνω στο κατάστρωμα του «Τυφώνα» οι φορείς βράβευσαν το Κοινωφελές Ίδρυμα, γιατί με την καταλυτική του παρέμβαση συνέβαλε τα μέγιστα στον καθαρισμό του θαλάσσιου μετώπου, που είχε υποστεί σοβαρή ρύπανση εξαιτίας των δύο σαρωτικών θεομηνιών «Daniel» και Εlias, ενώ εκ μέρους της Πολιτείας η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος εξήραν την προσφορά του Ιδρύματος στην προσπάθεια να καθαριστεί η ακτογραμμή μετά τις πλημμύρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ Σωκράτης Αναγνώστου και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος.

Το 35μελές πλήρωμα του «Τυφώνα» παρέμεινε στη Μαγνησία επί 178 ημέρες, καθαρίζοντας τις ακτές στις οποίες μετά τις πλημμύρες είχαν συγκεντρωθεί – και σε ορισμένες περιπτώσεις παρέμεναν μέχρι πρόσφατα – μεγάλες ποσότητες ξύλων, τεράστιος όγκος απορριμμάτων και φερτών υλικών.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Ιδρύματος ο «Τυφώνας» που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019, επί 365 μέρες τον χρόνο και καλύπτει όλη την ελληνική ακτογραμμή, ολοκλήρωσε ήδη μια φορά το σύνολο της νησιωτικής ακτογραμμής, σαρώνοντας και απορυπαίνοντας όλες τι απρόσιτες παραλίες. Σύμφωνα με την ίδια το έργο της απορύπανσης ήταν πολύ δύσκολο και πολυσύνθετο, γεγονός που επιβεβαιώνει πως ο βαθμός επιβάρυνσης από τις φερτές ύλες ήταν μεγάλος στις παραλίες του Πηλίου, τόσο από την πλευρά του Αιγαίου όσο και του Παγασητικού.

Η ίδια υπογράμμισε πως αποτελεί η ηθική επιβράβευση για το ίδρυμα είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε, καθώς οι παραλίες που άφησε πίσω του πλέον ο «Τυφώνας» είναι καθαρές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό πως το έργο που παρέχει αναγνωρίζεται από την Αυτοδιοίκηση και από την πολιτεία, καθώς το συγκεκριμένο πλοίο είναι το μοναδικό στη Μεσόγειο.

«Η οποιαδήποτε φάση βιωσιμότητας στη ζωή μας δεν έχει κανένα νόημα εάν το περιβάλλον δεν είναι βιώσιμο. Οποιαδήποτε προσπάθεια συμβάλει στο να αποκατασταθεί το περιβάλλον, έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο δεν μπορεί να πει κανείς λεκτικά και αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ένα πολύ μικρό δείγμα της ευγνωμοσύνης στους ανθρώπους αυτούς που βοήθησαν την περίοδο που περάσαμε, για να μπορέσουν να καθαρίσουν τις ακτές και να κάνουν αυτό που έπρεπε να γίνει», επισήμανε με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, εκφράζοντας ευαρέσκεια για τη συνδρομή του Ιδρύματος.

Σημειώνεται πως ο «Τυφώνας» συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μελέτη των βενθικών απορριμμάτων στον Σαρωνικό και τον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς και με την Ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

Προηγούμενο άρθροΔήμος Αλμυρού: Υποχρεώσεις κατοίκων  για τήρηση καθαριότητας οικοπέδων ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2024
Επόμενο άρθροΧρηματοδότηση έργων αποκατάστασης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου από το Πράσινο Ταμείο