στη διάρκεια ερώτησής του προς την Σοφία Ζαχαράκη χθες στη Βουλή

Την πρόταση να δοθούν φέτος άμεσα τα δωρεάν σχολικά γεύματα σε όλους τους μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων της Μαγνησίας, κατέθεσε ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος, στη διάρκεια συζήτησης, χθες στη Βουλή, της σχετικής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Βάσισε την άποψή του σε δύο δεδομένα. Το πρώτο ότι πέρυσι κανένας από τους μαθητές που δικαιούνταν το γεύμα δεν το έλαβε, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων με τη διαγωνιστική διαδικασία και το δεύτερο και κυρίαρχο το σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα που έχουν αφήσει οι καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγνησία, με επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης, εμπορικά και βιοτεχνίες ακόμη να υπολειτουργούν και πολλούς ακόμη κλάδους να μην εργάζονται, να μην τζιράρουν, να μην εισπράττουν.

Απαντώντας, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι το υπουργείο αφουγκράζεται τις ανάγκες και προσπαθεί να εξαντλήσει τα περιθώρια για να καλύψουμε περιοχές και σχολεία στις πληγείσες περιοχές.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμη σε φάση ανακοινώσεων, ενώ στάθηκε σε τεχνικά ζητήματα, όπως ο χρόνος που θα χρειαζόταν για συμπληρωματικό διαγωνισμό, αλλά και η επέκταση χωρικά του προγράμματος, όπως για παράδειγμα στο Νότιο Πήλιο, που έχει πληγεί. Επομένως, πρόσθεσε η κ. Ζαχαράκη, πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική διαδικασία. «Δυστυχώς, συνέβη αυτή η τραγική καταστροφή, σε χρόνο που, αν μη τι άλλο, και διαδικαστικά και γραφειοκρατικά, δεν έχεις τρομερά περιθώρια», είπε χαρακτηριστικά.

«Και το Νότιο και το Ανατολικό Πήλιο και ο Βόλος, με πολλές συνοικίες και πολλές περιοχές της Μαγνησίας έχουν πληγεί», συνέχισε ο Χρήστος Μπουκώρος και επισήμανε, επικαλούμενος και την ευαισθησία της υπουργού για τους μαθητές και τις ανάγκες τους, ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις ξεπερνάμε και τους διαγωνισμούς και τα χρονοδιαγράμματα και τις ημερομηνίες που συνέβησαν τα γεγονότα».

Χρ. Μπουκώρος: Έχει αποδείξει η Κυβέρνησή μας ότι έκτακτες καταστάσεις τις αντιμετωπίζει με τρόπο άρτιο και επαρκή.

Και εδώ μιλάμε για μια περιοχή, η οποία επλήγη και η καταστροφή άφησε τεράστιο οικονομικό αποτύπωμα πίσω. Δεν θέλω να σκέφτομαι εγώ ως βουλευτής Μαγνησίας ότι θα υπάρξουν οικογένειες που θα δυσκολευτούν να ταΐσουν τα παιδιά τους τον επερχόμενο χειμώνα. Γι’ αυτό θα σας παρακαλέσω να αλλάξουμε τις διαδικασίες, ειδικά για τη Μαγνησία. Ακόμα και με συμπληρωματικές αναθέσεις, με όποιο νομοθετικό τρόπο κρίνετε εσείς και η Κυβέρνηση συνολικά. Οι 3.500 μαθητές που σιτίζονται στη Μαγνησία είναι πολύ μικρός αριθμός. Άρα, να βρούμε τις νομοθετικές εκείνες διαδικασίες που θα καταστήσουν νόμιμο και σύντομο το υλοποιήσιμο αυτής της υπόθεσης.

Αυτά που δεν έλαβε πέρυσι η Μαγνησία, όχι με ευθύνη των γονιών ή των μαθητών ή των σχολικών μονάδων, αλλά με ευθύνη των διαγωνιστικών διαδικασιών, ας τα λάβει φέτος. Ας βρούμε έναν τρόπο να τα λάβει φέτος για να αμβλύνουμε τα προβλήματα που άφησε πίσω της αυτή η μεγάλη φυσική καταστροφή.

Σ. Ζαχαράκη: Κύριε Βουλευτά, καταγράφω όλα αυτά τα οποία μου λέτε. Εγώ από πλευράς μου -ούτως η άλλως, ξέρετε και τη σχέση και τη συνεργασία που πάντα έχουμε για τα θέματα της Μαγνησίας- θέλω να σας μιλάω με στοιχεία.

Εμείς προφανώς θα εξαντλήσουμε και θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΑ οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για την περιοχή. Μακάρι, σας λέω, να μπορέσει να βρεθεί ο τρόπος αλλά πρέπει να είναι όπως είπατε σύννομος, γιατί μιλάμε για διαγωνιστικές συνεργασίες, μιλάμε για προμηθευτές και δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την υπέρβαση.

Χρ. Μπουκώρος: Τόσες τροπολογίες φέρνουμε, ας φέρουμε και μια ακόμα.

Σ. Ζαχαράκη: Σας το λέω εν τιμή…

Χρ. Μπουκώρος: Για παιδιά πρόκειται.

Σ. Ζαχαράκη: Έτσι είναι. Πιστεύετε ότι ο οποιοσδήποτε έρχεται εδώ δεν θέλει να πει κάτι ευχάριστο ή να βγάλει μια ανακοίνωση η οποία εκείνη τη στιγμή…

Χρ. Μπουκώρος: Σας τιμάει αυτό.

Σ. Ζαχαράκη: Σας το λέω αυτό γιατί εγώ θα είμαι ξανά εδώ και θα σας βλέπω κάθε φορά.

Χρ. Μπουκώρος: Σας τιμάει το ότι είστε φειδωλή.

Σ. Ζαχαράκη: Συγχρόνως, όμως, σας λέω ότι θα εξαντληθεί μαζί με τον ΟΠΕΚΑ και με τους νομικούς μας οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί να γίνει, για να μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι. Ευέλικτοι αλλά νόμιμοι γιατί μιλάμε κάθε φορά –σας το λέω- για διαδικασία, η οποία δεν είναι αυτή τη στιγμή ένα προκάλυμμα μια απάντησης, αλλά είναι μια συζήτησης ουσίας και είμαι σίγουρη ότι συμφωνείτε σε αυτό.

Προηγούμενο άρθροAlcon Hellas: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρεσβυωπία «Μην κρατάς μακριά ό,τι έχει αξία»
Επόμενο άρθροΣτην Αθήνα συνεδριάζει από αύριο το ΔΣ της ΕΚΤ