Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τον Δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέος πως έβαλε «φαρδιά-πλατιά» την υπογραφή του στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή μονάδας παρασκευής καύσιμης ύλης από σκουπίδια, “που θα καίγονται στην ΑΓΕΤ και θα επιστρέφουν στην πόλη ως καρκίνος”:

Χθες ο Δήμαρχος κ. Μπέος έβαλε «φαρδιά-πλατιά» την υπογραφή του σε ένα ακόμη «ενταφιασμό» της πόλης του Βόλου. Υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή μονάδας παρασκευής καύσιμης ύλης από σκουπίδια, που θα καίγονται στην ΑΓΕΤ και θα επιστρέφουν στην πόλη μας ως καρκίνος.

Ο κ. Μπέος έκανε λόγο και για “μάχες σώμα με σώμα” αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτές έγιναν με κουκούλα ή χωρίς κουκούλα. Δεν διευκρίνισε επίσης με ποιους πάλευε. Αμαθής, ως συνήθως, μας (παρά)πληροφόρησε ότι και η Χαλυβουργία που εισάγει και καίει σκουπίδια, τώρα πλέον θα έχει την ευκαιρία να τα παίρνει από την ντόπια αγορά, δηλαδή από τον κ. Μπέο! Αγνοεί ότι η Χαλυβουργία δεν χρησιμοποιεί ορυκτά ή δευτερογενή καύσιμα και ότι η ενέργεια που χρησιμοποιεί είναι μόνο ηλεκτρική. Όπως επίσης δείχνει να μην καταλαβαίνει ότι η ΑΓΕΤ δεν επιλέγει τα ντόπια δευτερογενή καύσιμα επειδή αυτά δεν επιδοτούνται, όπως τα εισαγόμενα. Ο κ .Μπέος θέλει να αποκρύψει αυτό που είναι ολοφάνερο. Ότι δηλαδή στο Βόλο θα δημιουργηθεί μια νέα μονάδα καύσης απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μια μονάδα που θα είναι κοντά στο χώρο παραγωγής του ντόπιου RDF, ώστε να μηδενίζεται το κόστος μεταφοράς. Μια μονάδα που για να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να καίει τα απορρίμματα και των γειτονικών νομών που θα μεταφέρονται προεπεξεργασμένα στο Βόλο. Έτσι ώστε να γίνει ο Βόλος ο σκουπιδότοπος της κεντρικής Ελλάδας. Αυτόν το Δήμαρχο έχουμε δυστυχώς. Είναι σαφές ότι η επιλογή της παρούσας κυβέρνησης είναι η καύση των σκουπιδιών, αντί για την ανακύκλωση. Να δημιουργήσει, σε επιλεγμένα σημεία της χώρας (Λιόσια , Σχιστό, Βόλο, Κοζάνη, Λαγκαδά, Ηράκλειο), γραμμές παραγωγής δευτερογεννών καυσίμων από τα σκουπίδια των πράσινων κάδων αλλά και από τα υπολείμματα της ανακύκλωσης των μπλε κάδων, που μέχρι τώρα θάβονται στους ΧΥΤΑ. Μια ματιά στην σκληρή πραγματικότητα της Λωζάνης (https://gr.euronews.com/green/2021/10/17/gemato-dioksines-efagos-lwzani-elvetia) είναι αρκετή για να δείξει σε όλους πιο είναι το μέλλον που περιμένει την Δημόσια Υγεία στην πόλη μας, που ήδη είναι στα χειρότερά της, σύμφωνα με τις αξιόπιστες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει. Είναι επομένως επικίνδυνη η άγνοια που χαρακτηρίζει τον κ. Μπέο, ο οποίος αποδεικνύει ότι είναι ο καλύτερος εκφραστής των επιλογών που επιδεινώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Δυστυχώς…!!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

         Λίτσα Στεργιοπούλου                                                           Κώστας Βολιώτης

Προηγούμενο άρθροΑισθητός στον Βόλο ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Εύβοια
Επόμενο άρθροΕρώτηση Αλ.Μεϊκόπουλου για την άμεση ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων στο Ανατολικό Πήλιο