Όταν έθεσε υποψηφιότητα για Δήμαρχος Βόλου ο κ. Μπέος υποσχέθηκε ότι θα τον κάνει «Μονακό». Αργότερα δήλωσε ότι «θα γράψει ιστορία στην πόλη του Βόλου». «Μονακό» σίγουρα δεν έγινε ο Βόλος της λάσπης. Ίσως Βενετία! Τί ιστορία όμως έγραψε ο κ. Μπέος; Ας αφήσουμε τις βρισιές, τις απειλές, τις μηνύσεις, προς πλήθος πολιτών (τη μισή θητεία της η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου την πέρασε στα δικαστήρια), τα χαστουκίσματα και άλλες συμπεριφορές, που τον κατατάσσουν πρώτο με διαφορά Δήμαρχο με αρνητικά στοιχεία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως και ας επικεντρωθούμε στο έργο ποιότητας ζωής, επί εννέα χρόνια, στην πόλη του Βόλου. Ας αφήσουμε επίσης τις σκανδαλώδεις αναθέσεις που και εκεί είναι πρωταθλητής καθώς και την ποδοσφαιρική του πολιτεία. Για όλα τα παραπάνω δεν τον απαλλάσσουν βέβαια ούτε οι επτά παπάδες που είχε στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στο Βόλο, ούτε οι ευλογίες του Εφραίμ και του Πατριάρχη σε πρόσφατη επίσκεψή τους στο Βόλο.
Αν ρωτήσεις ένα υποστηριχτή του κ. Μπέου στο Βόλο για το έργο της εννιαετίας του, θα σου πει λουλουδάκια, λαμπάκια, κυκλικούς κόμβους και κάποια κοψίδια και φιέστες Χριστούγεννα και Πάσχα, όχι από την τσέπη του βέβαια. Είναι γεγονός ότι στα δύο πρώτα είχε επιδόσεις, ξοδεύοντας βέβαια τεράστια ποσά, στολίζοντας την πόλη και δίνοντας μια πολύ καλή εικόνα στους επισκέπτες της. Οι κόμβοι είναι όμορφοι αλλά άλλες πόλεις (Λάρισα, Κατερίνη κλπ.) έχουν πολλαπλάσιους κόμβους, από όσους έχει ο Βόλος αλλά και οι περισσότεροι στο Βόλο δεν έγιναν με χρήματα του Δήμου. Σε άλλα ζητήματα όμως που αφορούν στον προγραμματισμό και τις υποδομές μιας σύγχρονης πόλης, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της πόλης, ο Βόλος είχε εννέα χαμένα χρόνια. Αυτό φάνηκε με τραγικό τρόπο στις πρόσφατες τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες, για τις οποίες ο κ. Μπέος μπαίνει στο κάδρο των πιθανών υπευθύνων με παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη καταστροφή στο Βόλο, καμία φροντίδα για τους μπαζωμένους χειμάρρους Κραυσίνδωνα και Άναυρο, οι οποίοι ξεχείλισαν σπέρνοντας την καταστροφή.
Το «άκρον άωτον» και εξωφρενικό αυτής της πολιτικής του κ. Μπέου ήταν το ότι ενώ ο Βόλος χάνονταν από τη δεύτερη καταστροφική πλημμύρα αυτός φρόντιζε τα λαμπάκια για τα Χριστούγεννα!
Ο βιολογικός καθαρισμός του Βόλου είχε αλλεπάλληλες βλάβες και ευτυχώς κατασκευάστηκε εναλλακτικός αγωγός από το αντλιοστάσιο του Κραυσίνδωνα μέχρι τις εγκαταστάσεις του βιολογικού. Οι συνδέσεις όμως με τους νέους οικισμούς καθυστέρησαν τουλάχιστον 2 χρόνια, ενώ κακώς κατασκευάστηκε αντλιοστάσιο στο μικρό πάρκο στα Αστέρια Αγριάς, αν και προσφέρθηκαν εναλλακτικές λύσεις. Μάλιστα συχνά το αντλιοστάσιο αυτό «φιλοδωρεί» τον Παγασητικό με λύματα. Η τεχνική εταιρεία ΕΡΓΗΛ έχει κάνει «πάρτι» με τα λεφτά των Βολιωτών, αφού ο κ. Μπέος ακύρωσε τις διαδικασίες που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και έκανε δικές του «επιλογές» για τις οποίες οι Βολιώτες «πληρώνουν τα σπασμένα».
Οι πολίτες του Βόλου έπιναν και πριν τις πλημμύρες, κατά κύριο λόγο, εμφιαλωμένο νερό, αφού το νερό της βρύσης δεν ήταν ποιοτικό, αν και ένα από τα ακριβότερα στην Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα «φούσκωσε» τους λογαριασμούς του νερού με έντεχνο τρόπο. Οι πηγές της Κουκουράβας αφέθηκαν να καταστραφούν, η Κρύα Βρύση στις Σταγιάτες και η Ανεμούτσα στην Αγριά, ακυρώθηκαν. Η ΔΕΥΑΜΒ (αν και «κοινωφελής επιχείρηση»), αντί να βελτιώσει την ποιότητα του νερού, σχεδίαζε να το εμφιαλώσει για να το πουλάει στους Βολιώτες! Διάσπαρτες βρύσες στην πόλη με πηγαίο ποιοτικό νερό, που ζητούσαν οι οικολογικές οργανώσεις, εδώ και χρόνια, συνάντησαν την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής του κ. Μπέου. Η αξία τους όμως φάνηκε στις πρόσφατες καταστροφές, που σπίτια και επιχειρήσεις τροφοδοτούνται με ακατάλληλο νερό, ακόμα και σήμερα, καταφεύγοντας στο εμφιαλωμένο. Οι βλάβες του δικτύου ύδρευσης ήταν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ, εδώ και δύο χρόνια, όπως δεν συμβαίνει σε καμιά πόλη στην Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στο ότι από λανθασμένες τεχνικές επιλογές η ΔΕΥΑΜΒ «ανατίναξε» το δίκτυο ύδρευσης. Κατά τα άλλα ο κ. Μπέος δήλωσε ότι ο Βόλος θα πίνει πηγαίο νερό το 2030! Χρειάζεται δηλαδή 16 χρόνια για να κάνει ένα έργο σαν αυτό!
Ελάχιστες παιδικές χαρές έχουν κατασκευαστεί, με χρήματα από το Πράσινο Ταμείο βέβαια, όμως από πολλές συνοικίες και χωριά λείπει ένας τέτοιος βασικός χώρος ψυχικής και σωματικής άσκησης των παιδιών.
Ελάχιστα πάρκα και πλατείες έχουν τύχει της φροντίδας της Δημοτικής Αρχής Βόλου, ενώ τα περισσότερα και κυρίως τα μεγάλα πάρκα, είναι εγκαταλελειμμένα και αφιλόξενα.
Οι πεζόδρομοι και πολλά πεζοδρόμια της πόλης, έχουν καταληφθεί από περιφράξεις καταστημάτων διαφόρων ειδών, όπως καφετέριες, ταβέρνες, τσιπουράδικα κλπ., δυσκολεύοντας την κίνηση των πολιτών και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους ίδιους τους καταστηματάρχες. Η κατάσταση αυτή συνεχώς επιδεινώνεται.
Η πόλη του Βόλου έχει πάνω από 900 δρόμους. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς είναι σε άθλια κατάσταση, παρουσιάζοντας εικόνα τριτοκοσμικής πόλης και όχι «Μονακό», όπως λέει ο κ. Μπέος. Είναι ταλαιπωρημένοι από σαμαράκια, μπαλώματα, λακκούβες και ανωμαλίες, από τα διάφορα έργα και συνδέσεις των διαφόρων δικτύων που τους έχουν κυριολεκτικά τεμαχίσει. Στα 9 περίπου χρόνια, που τις τύχες της πόλης διαφεντεύει η παρούσα Δημοτική Αρχή, άσφαλτος σχεδόν δεν έπεσε. Ακόμα και κεντρικοί δρόμοι έχουν τα χάλια τους. Σαν το Μαυρογιαλούρο όμως η Δημοτική Αρχή Βόλου, κυριολεκτικά στις παραμονές των εκλογών, ασφαλτόστρωσε καμιά δεκαριά, κυρίως κεντρικούς δρόμους. Γενικά η μόνη του φροντίδα είναι το κέντρο της πόλης και εκτός αυτού το χάος.
Εκτός από τους δρόμους, μεγάλα προβλήματα έχουν και τα πεζοδρόμια του Βόλου, τα οποία δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΑΜΕΑ, ούτε των μητέρων με καροτσάκια, ενώ από την άθλια κατάσταση της επίστρωσής τους, λερώνονται οι πολίτες όταν βρέχει.
Το κυκλοφοριακό της πόλης είναι απαράδεκτο, με τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα και τα διάφορα έργα που γίνονται. Το ποδήλατο έχει αναχθεί στον «παρία» της πόλης. Ποδηλατόδρομος που κατασκευάστηκε πρόσφατα έγινε με λάθος σχεδιασμό και σχεδόν δεν χρησιμοποιείται από τους ποδηλάτες.
Τη στιγμή που όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές πόλεις αξιοποιούν τα ποτάμια τους κατασκευάζοντας γραμμικά πάρκα που τα αποδίδουν στους πολίτες, ως χώρους αναψυχής, απαραίτητους πλέον σε αστικά κέντρα που ασφυκτιούν από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ο Βόλος πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω. Η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου κατέστρεψε το γραμμικό πάρκο της οδού Καραμπατζάκη, δίπλα στον χείμαρρο Κραυσίνδωνα, το οποίο κατασκευάστηκε πριν πολλά χρόνια με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life, χωρίς να έχει πάρει κάποιο δίδαγμα από την έλλειψη δημόσιων χώρων την εποχή του κορωνοϊού.
Τα αδέσποτα συνεχίζουν να «κοσμούν» την πόλη μας, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μπέου ότι θα δώσει λύση.
Εκατοντάδες δέντρα έχουν κοπεί στο Βόλο, χωρίς όλα αυτά τα χρόνια να έχει φυτευτεί έστω και ένα νέο δέντρο. Πάρα πολλές είναι οι σχετικές καταγγελίες πολιτών προς την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.
Αντί ο κ. Μπέος να συνταχθεί με τους πολίτες που ανησυχούν και αγωνίζονται για να σταματήσει η ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια και πετ κοκ, που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα του Βόλου, δηλώνει ότι: «Η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει ότι γουστάρει»! Και όχι μόνο αυτό. Έχει καταθέσει μηνύσεις εναντίον πολιτών που αγωνίζονται για αυτό, αποκαλώντας τους «μπαχαλάκηδες»! Και όχι μόνο αυτό. Αγωνίζεται να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής SRF το οποίο θα πουλάει στην ΑΓΕΤ, όπως ανερυθρίαστα έχει ανακοινώσει, που θα επιστρέφει στο Βόλο ως καρκίνος! Αυτό βέβαια θα ακυρώσει τη διαδικασία ανακύκλωσης που είναι υποχρεωμένη να κάνει η πόλη, με συνέπεια να πληρώνει πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες.
Όπως αποκαλύφθηκε τελευταία, αν και «ο κόσμος το είχε τούμπανο…», ο κ. Μπέος έβαλε την υπογραφή του για την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης LNG στο λιμάνι του Βόλου, χωρίς να αναλογιστεί τις συνέπειες από την ύπαρξη μιας βόμβας μεγατόνων, μια αναπνοή από την πόλη.
Εννιά χρόνια χαμένα είναι πολλά για την πόλη του Βόλου. Αν γίνουν 14, μας περιμένουν τα χειρότερα!
Άποψη / Θέμα Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Έργα και ημέρες Μπέου-Εννέα χρόνια χαμένα για το Βόλο