Η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος από το 2014 και έπειτα όταν και ετέθη σε εφαρμογή ο Λιμενικός Καλλικράτης παράλληλα με τη μείωση των οργανικών θέσεων του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ από 10.240 σε 8.000 ,εξέφρασε την αντίθεσή της προβαίνοντας σε δυναμικές αντιδράσεις καθώς η κατανομή των θέσεων και η υποβάθμιση Λιμενικών Αρχών αποτέλεσαν ένα βήμα προς τα πίσω .
Η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού στο Κ.Λ.Βόλου και στα Λιμενικά Τμήματα υπαγωγής ,η αποψίλωση των Λιμενικών Αρχών των Β.Σποράδων , η υποβάθμιση του Υπολ/ρχείου Σκοπέλου σε Λ/Τ υπαγόμενο στο Λ/Χ Σκιάθου και του Λ/Τ Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου σε εποχικό φυλάκιο αποτελούν βασικά στοιχεία των αρνητικών εξελίξεων .
Η έξαρση του μεταναστευτικού επιβεβαίωσε επί του πρακτέου το λάθος της μείωσης των οργανικών θέσεων και η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών του Αν.Αιγαίου οδήγησε στην υποχρέωση της εκ νέου αύξησης αυτών.
Με το άρθρο 22 του ν. 4676/2020 (Α΄ 67)πραγματοποιήθηκε η αύξηση της οργανικής δύναμης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) κατά 1.500 ,όμως η κατανομή αυτών προέβλεπε οι 900 από αυτές να διατεθούν για τα νησιά του Αιγαίου (πλην Β.Σποράδων ) και οι υπόλοιπες 600 στην υπόλοιπη χώρα .
Η ανισοκατανομή αυτή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που σε κάθε περίπτωση αδικούν τους υπηρετούντες στο Ν.Μαγνησίας και στις Β.Σποράδες καθώς επί της ουσίας οι υπηρεσίες μας βίωσαν εκ νέου μείωση των θέσεων είτε λογιστικά είτε ρεαλιστικά αφού στις Β.Σποράδες οι Λιμενικές Αρχές παρουσιάζουν διαρκώς μείωση στο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές .
Προκειμένου να αρθεί η αδικία από το τα τελευταία αυτά 2 έτη πραγματοποιήσαμε σειρά από συναντήσεις με τους :
- Μακρή Ζέττα -Υφυπουργό Παιδείας
- Τριαντόπουλο Χρήστο -Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό
- Μπουκώρο Χρήστο –Βουλευτή ΝΔ Ν.Μαγνησίας
- Λιούπη Αθανάσιο–Βουλευτή ΝΔ Ν.Μαγνησίας
- Μαραβέγια Κωνσταντίνο–Βουλευτή ΝΔ Ν.Μαγνησίας
- Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο –Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ν.Μαγνησίας
- Παπανάτσιου Αικατερίνη – Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ν.Μαγνησίας
- Λαμπρούλη Γεώργιο –Βουλευτή ΚΚΕ
- Κολυνδρίνη Δωροθέα -Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας
- Τσούμα Θεόδωρο -Δημαρχο Σκιαθου
- Σταμάτη Περίσση-Δήμαρχο Σκοπέλου
- Βαφίνη Πέτρο –Δήμαρχο Αλοννήσου
- Χατζηκυριάκο Ευάγγελο –Δήμαρχο Αλοννήσου
- Ζλατούδη Αθανάσιο –Περιφερειακό Σύμβουλο Β.Σποράδων .
Από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν προέκυψαν παρεμβάσεις αλλά και ερωτήματα κυρίως προς τον Υπουργό μας κ.Πλακιωτάκη που ζητούσαν την αύξηση των οργανικών η οποία στην ουσία δεν ήρθε ποτέ παρά το γεγονός πως κάποιοι συνδικαλιστές ως ΄΄μετά Χριστό προφήτες΄΄ έσπευσαν να το παρουσιάσουν ως επίτευγμα δικό τους την επί της ουσίας μείωση των οργανικών θέσεων στο Ν.Μαγνησίας και στις Β.Σποράδες που ορίστηκαν με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 2411/77111/2021 ΦΕΚ 4914/Β/22-10-2021 , δύο μήνες πριν την ίδρυση του σωματείου τους !!! Αναλύοντας την απάντηση του ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη στις 20 Ιανουαρίου 2022 (την οποία δημοσιεύσαμε την προηγούμενη βδομάδα ) μετά από ερώτημα την 28-12-2021 των Βουλευτών του ΚΚΕ κ. Γ. Λαμπρούλη, κας Μ. Κομνηνάκα και κ. Ν. Παπαναστάση ενώ είχε προηγηθεί και ανάλογο ερώτημα του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν.Μαγνησίας κ. Μεϊκόπουλου Αλέξανδρο οφείλουμε να κάνουμε τις κάτωθι διαπιστώσεις:
• Για πρώτη φορά στο οργανόγραμμα οι συνθέσεις των πλωτών μέσων συμπεριλαμβάνονται στην οργανική σύνθεση αφού μέχρι και πρόσφατα τα πλωτά μέσα είχαν ξεχωριστή σύνθεση .Κατά συνέπεια τα πλωτά μέσα του Κ.Λ.Βόλου με τα Λ/Τ συνολικά αθροίζουν 20 θέσεις .Συνεπάγεται πως από τις υποτιθέμενα συνολικά 30 θέσεις που διατέθηκαν οι 20 ήδη προϋπήρχαν.
• Η πραγματική αύξηση στο Κ.Λ.Βόλου και στα 3 Λιμενικά Τμήματα, Αγιοκάμπου , Αμαλιάπολης και Αγ.Κυριακής Τρικέρων είναι 10 εκ των οποίων από μια (01) θέση για κάθε Λ/Τ.
• Με την κατηγοριοποίηση των ανά βαθμό οργανικών θέσεων πολλά στελέχη που υπηρετούν σε αυτές τις υπηρεσίες (κυρίως αυτά που έχουν υπηρεσία άνω των 20 ετών ) δεν δικαιολογούν τη θέση τους καθώς οι συγκεκριμένες θέσεις μειώθηκαν .
• Συγκρίνοντας τις οργανικές θέσεις που αντιστοιχούσαν στις υπηρεσίες της Μαγνησίας πριν το 2014 θα διαπιστώσουμε πως παραμένουμε στο -30% τη στιγμή που το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ανέκτησε την απολεσθείσα οργανική του σύνθεση .
• Η υποβίβαση του Λ/Τ Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου σε εποχικό φυλάκιο έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα αλλά και ερωτηματικά καθώς και το κτήριο διατίθεται δωρεάν και οι ανάγκες για αστυνόμευση είναι μεγάλες στην ευρύτερη περιοχή αλλά και οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι διεκδικούν με παρεμβάσεις τους την στελέχωσή τους όλο το έτος .
• Αναφορικά με τις Λιμενικές Αρχές των Β.Σποράδων έχει σημασία να τονιστεί πως η δύναμη των υπηρετούντων το 2022 αγγίζει ιστορικά χαμηλά καθώς εδώ και 3 χρόνια δεν έχουν πραγματοποιηθεί τακτικές μεταθέσεις που θα τις ενισχύσουν με προσωπικό .
• Τέλος, όσον αφορά στο ασθενοφόρο σκάφος ΠΛΣ1067 ,δεν έχει καθοριστεί το καθηκοντολόγιο αφού δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη από τον αρ. 04/18 Κανονισμό Λειτουργίας Πλοίων/Σκαφών Λ.Σ με αποτέλεσμα το πλήρωμα να υποχρεώνεται σε παράλληλα καθήκοντα στη Λιμενική Αρχή Σκοπέλου τη στιγμή που τυγχάνει να εκτελεί 2 με 3 διακομιδές καθημερινά.
Συμπερασματικά οφείλουμε να πούμε πως παρά τις παρεμβάσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων (Υπουργών ,Βουλευτών και τοπικών φορέων ) και παρά το ότι το θέμα της ενίσχυσης των Λιμενικών Αρχών της Μαγνησίας και των Β.Σποράδων έφτασε μέχρι το Ελληνικό Κοινοβούλιο η Μαγνησία και η Β.Σποράδες παρουσιάζουν καθίζηση σε στελεχιακό δυναμικό ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε ως θετική εξέλιξη και ως αύξηση τις οργανικές θέσεις που προϋπήρχαν
Ως ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών διεκδικούμε την ανακατανομή των οργανικών θέσεων προκειμένου να αποκατασταθούν οι ισορροπίες σε όλες τις υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ο Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας
Κυράνης Κων/νος Μαχαίρας Νικόλαος