Στο πρόσφατο περιστατικό θανάτου ηλικιωμένης τουρίστριας στην Ανάβρα Αλμυρού, ημέρα Κυριακή, που δεν λειτουργούσε το Αγροτικό Ιατρείο της περιοχής, τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ δια του προέδρου της, Μιχάλη Γιαννάκου, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές παθογένειες του Ε.Σ.Υ.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:

”Καλώς ήλθατε στα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες, φυσικά με καλυμμένες τις προβλεπόμενες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων. Επίσης, όπου δεν υπάρχει σταθμός του ΕΚΑΒ, το κέντρο Υγείας οφείλει να διαθέτει ασθενοφόρα και πληρώματα ασθενοφόρων, που να καλύπτουν όλο το 24ωρο τις ανάγκες για διακομιδές. Τα κέντρα Υγείας έχουν υπό την οργανική τους εποπτεία περιφερειακά και πολυδύναμα ιατρεία, που στελεχώνονται με Γενικούς Ιατρούς ή Αγροτικούς Ιατρούς και λειτουργούν μόνο τις καθημερινές από τις 7 π.μ. έως τις 3μ.μ. Κάθε κέντρο υγείας αγροτικού τύπου μπορεί να έχει πάνω από 20 περιφερειακά και πολυδύναμα Ιατρεία, κυρίως επιφορτισμένα με τη συνταγογράφηση. Φυσικά, εντός του συγκεκριμένου ωραρίου εξετάζουν ασθενείς εάν υπάρξει ανάγκη. Η συζήτηση, λοιπόν, εάν έπρεπε το περιφερειακό ιατρείο της Ανάβρας να είναι ανοικτό Κυριακή απόγευμα είναι άκαιρη. Γιατί δεν θα έπρεπε.

Πρέπει, όμως, να κινδυνεύουν ασθενείς επειδή τα περιφερειακά ιατρεία είναι κλειστά και δεν λειτουργούν σε 24ωρη βάση; Ασφαλώς όχι. Γι’ αυτό συνεχώς καταγγέλουμε τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων στα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, τα οποία, ενώ πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, λόγω ελλείψεων εφημερεύουν με κοντινά κέντρα υγείας μονά, ζυγά, εφημερεύουν με έναν γιατρό λόγω έλλειψης και, εάν έχουν γιατρούς, μετακινούνται στα κοντινά νοσοκομεία και κάνουν εφημερίες.

Τα περισσότερα εκ των περιφερειακών ιατρείων λειτουργούν μια, δυο ημέρες την εβδομάδα, αφού οι γιατροί μετακινούνται στα κέντρα υγείας αναφοράς για να μην κλείσουν. Όπως και της Ανάβρας, που πρέπει να καλύπτεται από Γιατρό, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να κάνει εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού που ανήκει. Υπάρχουν κέντρα υγείας που κινδυνεύουν με λουκέτο, λόγω έλλειψης επίσης νοσηλευτών.

Εάν, λοιπόν, λειτουργούσαν με ικανοποιητική στελέχωση τα Κέντρα Υγείας και υπήρχε κάλυψη με ασθενοφόρο όλο το 24ωρο, οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονταν με ασφάλεια. Υπάρχουν πολλά κέντρα υγείας που δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία θώρακα, μία γενική αίματος. Καλυμμένες με ασθενοφόρο είναι λιγότερες από τις μισές βάρδιες το μήνα και στέλνουν σε σοβαρά περιστατικά ασθενοφόρο από σταθμό του ΕΚΑΒ, που είναι πολύ μακριά και καθυστερεί να επιληφθεί του ασθενή.

Τα περιφερειακά ιατρεία να λειτουργούν όλες τις καθημερινές, όπως λειτουργούσαν πάντα. Τα κέντρα υγείας να έχουν επαρκή στελέχωση, για να αντιμετωπίζουν με ασφάλεια τους ασθενείς, γιατί το ΕΚΑΒ μεταφέρει τα έκτακτα περιστατικά στη πλησιέστερη υγειονομική μονάδα, άρα σε πολλές περιπτώσεις στα κέντρα υγείας. Να υπάρχει στα κέντρα υγείας και τους σταθμούς του ΕΚΑΒ επαρκής κάλυψη με ασθενοφόρα.

Τα ασθενοφόρα πρέπει να έχουν για πλήρωμα διασώστες και όχι ένστολους, που είναι άσχετοι ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό, όπως προβλέπεται για τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας. Δηλαδή, μπορεί ένας διοικητικός ή τεχνικός υπάλληλος ή οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας, να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έναν πολυτραυματία.
Κίνητρα, λοιπόν, για να λυθούν αυτά τα διαχρονικά προβλήματα”.

Προηγούμενο άρθροΜατ Ντίλον: Έχω ερωτευτεί το Πήλιο – “Έχει κάτι μαγικό αυτό το βουνό”
Επόμενο άρθροΒόλος: Έργα για αποκατάσταση των ζημιών στην Κάρλα