Του  Γιάννη Κεσσόπουλου

www.halkidikifocus.gr

Γράφει ο Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος

Μια απλή ιδέα με εικαστική διάσταση, βασισμένη στον τρόπο των παλιών να διακοσμούν τις αυλές τους με ανθοφόρα, έγινε η αιτία να καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα στην πανέμορφη Άφυτο της Χαλκιδικής τενεκέδες τυριού ζωγραφισμένοι!

«Πάντα μου άρεσαν οι τενεκέδες – γλάστρες που υπήρχαν παλιά στα σπίτια του χωριού» λέει στο thinkfree ο γλύπτης Βασίλης Παυλής, ο άνθρωπος που το 1995 ως Πρόεδρος τότε της Κοινότητας Αφύτου άλλαξε την όψη και τη μοίρα του χωριού του, εξελίσσοντάς το στο πιο όμορφο χωριό της παραθαλάσσιας Χαλκιδικής.

«Το 1995 είχα γεμίσει το χωριό με χρωματιστούς τενεκέδες τυριού και λουλούδια. Πριν 4 μήνες μου ήρθε η ιδέα να απευθυνθώ σε μερικούς φίλους ζωγράφους να ζωγραφίσουν για μας τενεκέδες. Η ιδέα άρεσε πολύ και επικοινώνησαν μαζί μου ζωγράφοι από όλη την Ελλάδα. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες, σχολεία, σχολές ζωγραφικής, εργαστήρια παιδιών με ειδικές ανάγκες, παιδικοί σταθμοί κ.ά. Οι συμμέτοχες είναι από όλη την Ελλάδα και τα νησιά. Ζωγραφισμένους τενεκέδες έστειλαν 100 ζωγράφοι και 150 παιδιά!» εξηγεί.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα 270 ζωγραφισμένοι τενεκέδες, που έχουν «πλημμυρίσει» το χωριό. Σύμφωνα με τον Βασίλη Παυλή, η ιδέα αυτή έχει πολλαπλά μηνύματα: ανακύκλωσης, εθελοντισμού, τέχνης για όλους, τέχνης στο δρόμο και παράλληλα ένα νέο είδος ομορφιάς! Μάλιστα, την προσεχή Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, στις 9 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Αφύτου, θα γίνει παρουσίαση των ζωγραφισμένων τενεκέδων και παράλληλα θα δοθούν αναμνηστικά στους παρευρισκόμενους ζωγράφους. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι Fortissimo, τα κορίτσια με τα ηλεκτρικά βιολιά.

Κύριε Παυλή, τι διαφορετικό έχει η Άφυτος από τα άλλα χωριά της Χαλκιδικής; 

Η Άφυτος είναι διαφορετικός τόπος σε σχέση με την υπόλοιπη Χαλκιδική. Τα σπίτια του χωριού χτισμένα με τον ντόπιο πωρόλιθο, η θέα στον Τορωναίο κόλπο, η αρχαία ιστορία της, οι θρύλοι και οι παραδόσεις, κάνουν την Άφυτο έναν ιδιαίτερο τόπο.

Ξέρουμε ότι ήσασταν ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του χωριού κάπου το 1996 όταν ως πρόεδρος της Κοινότητας αποφασίσατε να επενδύσετε τα σπίτια με τον πωρόλιθο της περιοχής. Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη ως σήμερα; 

Το 1995 όταν ανέλαβα πρόεδρος κοινότητας Αθύτου είχα στους στόχους μου την ανάπτυξη του χωριού μέσα από τον πολιτισμό του. Η διάσωση του παραδοσιακού χωριού ήταν για μένα πρωταρχικός στόχος. Έτσι ξεκίνησε μία προσπάθεια προσπαθώντας να πείσω τους κατοίκους να ξηλώσουν τους σοβάδες και να εμφανίσουν το ναυτικό πωρόλιθο. Άρχισα να συνδυάζω τον πωρόλιθο των σπιτιών με τα πλακόστρωτα που έφτιαξα στο κέντρο και σε διάφορα άλλα σημεία του χωριού. Προσπάθησα να πείσω τους κατοίκους ώστε σε κάθε νέο κτίσμα να χρησιμοποιείται ο αφυτιώτικος πωρόλιθος αλλά και όπου υπήρχαν ξένα υλικά ως προς τη φυσιογνωμία του χωριού, προσπάθησα να τους πείσω να τα αλλάξουν να τα αντικαταστήσουν με την πέτρα Αφύτου. Παράλληλα δημιούργησα τις καλοκαιρινές γιορτές η «Άφυτος της Αθύτου» που στόχο είχαν να προάγουν τον πολιτισμό σε όλες τις τέχνες και παράλληλα η Άφυτος να γίνει ένα κέντρο πολιτισμού. Επίσης, δημιούργησα τους πεζόδρομους, έφτιαξα πάρκινγκ περιμετρικά του χωριού και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη του χωριού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για εκείνη την εποχή. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Άφυτος δεν ήταν αυτή που είχα οραματιστεί…

Τι θα θέλατε να γίνει στο εξής για το χωριό; Για να συνεχίσει το χωριό να διατηρεί το χαρακτήρα του;

Αυτό που πιστεύω τώρα είναι ότι η Άφυτος πρέπει να είναι πλέον χωρίς καθόλου αυτοκίνητα. Πρέπει να πεζοδρομηθεί όλο το χωριό και να γίνουν περιμετρικά οργανωμένα πάρκινγκ. Πρέπει να σταματήσει η πλαστικοποίηση του χωριού. Πρέπει κάθε μαγαζί να έχει μία επιγραφή και αυτή προσαρμοσμένη στα πλαίσια του χωριού. Να αναδειχθεί η αρχαία ιστορία της Αθύτου. Χρειάζονται πολιτιστικές διαδρομές. Το λαογραφικό μουσείο πρέπει να ‘ναι ανοιχτό. Να γίνει νέο Δημοτικό σχολείο και το παλιό να γίνει μουσείο. Πρέπει να επεκταθούν τα πλακόστρωτα. Είναι πολλά τα πρέπει για να γίνει η Άφυτος αυτό που της αξίζει!

www.halkidikifocus.gr

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟ

«Στηρίχθηκε η ανάπλαση της Αθύτου στη μελέτη Μουτσόπουλου»

«Στον καθηγητή Μουτσόπουλο είχε ανατεθεί η μελέτη ανάπτυξης της Αθύτου από τον ΕΟΤ. Έκανε μία πάρα πολύ σημαντική μελέτη πάνω στον οικισμό όπου έλεγε ότι πρέπει να διατηρηθούν όλα τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού και μάλιστα είχε σχεδιάσει πως θα γινόταν οι δρόμοι, οι πλατείες, τα σπίτια. Ήταν μία ολοκληρωμένη μελέτη πολύ σημαντική για τον τόπο η οποία δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε λόγω της αντίδρασης των κατοίκων την εποχή εκείνη. Εκδιώχθηκε από την Άφυτο τότε και δεν ξανάρθε στο χωριό.

Τον κάλεσα ως πρόεδρος κοινότητας το 1996 για να μιλήσει σε καθηγητές Πανεπιστημίου από όλο τον κόσμο που είχαν έρθει εκείνη την εποχή στο χωριό. Έμεινε έκπληκτος όταν πήγε στο χωριό και είδα τα έργα της ανάπλασης που είχαμε κάνει, τη συντήρηση των σπιτιών αλλά και την πρόθεσή μου να αρχίσουμε να υλοποιούμε στοιχεία της μελέτης που εκείνος είχε κάνει. Δυστυχώς, το 1999 οι κοινότητες υπήχθησαν στους δήμους με τη μεταρρύθμιση του Καποδίστρια και δεν υλοποιήθηκε αυτό το σχέδιο. Θέλω να πω ότι εκείνη την εποχή στηρίχτηκα σε αρκετά σημεία ως προς την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της Αθύτου στην μελέτη του Μουτσοπούλου».

Πηγή: https://www.thinkfree.gr/pos-oi-tenekedes-tyrioy-stolisan-to-pio-omorfo-chorio-tis-chalkidikis/

Προηγούμενο άρθροΜικρή αλλά ουσιώδης η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια για το νέο φορτίο RDF στην ΑΓΕΤ
Επόμενο άρθροBoris Johnson…the Greek