Συνάντηση της Συμβούλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων Αρετής Τζανετοπούλου με τους Συμβούλους Σχολικής Ζωής των σχολείων παιδαγωγικής της ευθύνης

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας της Συμβούλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων κ. Αρετής Τζανετοπούλου με τους Συμβούλους Σχολικής Ζωής των σχολείων παιδαγωγικής της ευθύνης, με βασικό αντικείμενο τη συζήτηση και διατύπωση προτάσεων σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σοβαρότητα και η πολυπαραγοντική φύση του φαινομένου, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία των μαθητών, τη σχολική τους επίδοση και τη συνολική ποιότητα της εκπαιδευτικής ζωής.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συνδιαμορφώθηκαν σημαντικές προτάσεις για την ενίσχυση των παρεμβάσεων πρόληψης, την ανάπτυξη δράσεων ενδυνάμωσης των μαθητών και τη βελτίωση των μηχανισμών αναγνώρισης και διαχείρισης περιστατικών ενδοσχολικής βίας.

Επισημάνθηκε η ανάγκη για συστηματική και ολιστική προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας,  με ενίσχυση του ρόλου των εκπαιδευτικών, και ιδιαίτερα του Συλλόγου Διδασκόντων και έμφαση στη σημαντικότητα της παιδαγωγικής συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου.

  • Κρίθηκε απαραίτητη η οργάνωση προγραμμάτων ομαλής μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο με εμπλοκή όλων των εκπαιδευτικών.
  • Σημαντική ήταν η πρόταση της ένταξης του θέματος της βίας σε όλα τα μαθήματα και ειδικότερα στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ή στους Ομίλους.
  • Προτάθηκε η δημιουργία σε κάθε σχολείο μίας μικρής ομάδας εκπαιδευτικών που θα βοηθά τον/την Σύμβουλο Σχολικής Ζωής ενημερώνοντας και προλαμβάνοντας περιστατικά επιθετικότητας, συνεπικουρώντας τον/την ψυχολόγο του σχολείου. Σημαντικός θα ήταν ο ρόλος των υπευθύνων τμημάτων σε αυτή τη δράση.
  • Στην πρόληψη των ανεπιθύμητων περιστατικών βασικό θεωρήθηκε να είναι οι μαθητές ενήμεροι σχετικά με  τους γενικότερους κανόνες που προάγουν το Σεβασμό στον Άλλο.   
  • Από τη συζήτηση προέκυψε ότι τα Συμβούλια Τάξης θα ήταν καλό να ενεργοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μόνο όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα.
  • Σημαντική θεωρήθηκε και η πραγματοποίηση τακτικών ενημερωτικών συναντήσεων με τους γονείς και γενικότερα η συνεργασία.
  • Αποφασιστικά θα συνέβαλλε η διοργάνωση ενημερώσεων-επιμορφώσεων από ειδικούς απευθυνόμενες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες.
  • Δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το σημαντικό ρόλο του/της ψυχολόγου του σχολείου στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση περιστατικών επιθετικότητας.
  • Η συνεργασία μεταξύ σχολείων, θα μπορούσε να αποδώσει σημαντικούς καρπούς μέσω κοινών προγραμμάτων, δράσεων και ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών.
  •  Σημαντική και η συμβολή της/του Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης για ανατροφοδότηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών.
  • Ανάπτυξη της «διαμεσολάβησης», της δημιουργίας ομάδων συμμαθητών-διαμεσολαβητών φιλίας με στόχο τη φιλική επίλυση μικροσυγκρούσεων και σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
  • Τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη κουλτούρας μηδενικής ανοχής της βίας στη σχολική μονάδα.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που προάγει την ψυχική ευημερία των μαθητών και συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος.

Προηγούμενο άρθροΨήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου υπέρ του ΚΕΘΕΑ και των στεγνών προγραμμάτων του
Επόμενο άρθροΠαράνομη ψαριά αχινών στον Πλατανιά