
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών
Συντάκτης: Δημήτρης Κουκλουμπέρης
Σε άτυπη προεκλογική περίοδο έχει εισέλθει η χώρα, σύμφωνα με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά έχει καλέσει εγκαίρως άπαντες να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ η ίδια είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές από τον Μάιο, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές για την έξοδο από το Μνημόνιο…
Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Ψηφοδελτίων υπό τον γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη, η οποία έχει συνεδριάσει τουλάχιστον δύο φορές μέχρι στιγμής, με απώτερο σκοπό να καταλήξει σύντομα σε οριστικές αποφάσεις για τις υποψηφιότητες σε όλους τους νομούς, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που έχουν αποστείλει οι κατά τόπους νομαρχιακές οργανώσεις.
Παλιά και νέα πρόσωπα
Κύριος γνώμονας για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι οι εκλογικές λίστες να συμπεριλάβουν πρόσωπα καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες και η τελική αναλογία να ισορροπεί μεταξύ έμπειρων και νεαρών σε ηλικία ή πρωτοεμφανιζόμενων υποψηφίων. Προς το παρόν, οι μοναδικοί σίγουροι για τα ψηφοδέλτια -εφόσον φυσικά το επιθυμούν- είναι οι νυν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.
Από εκεί και πέρα, οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται απολύτως δεδομένο. Σε κάθε περίπτωση, η Φ. Γεννηματά, που εκτός απροόπτου θα κατέβει στον νότιο τομέα της κατατμηθείσης Β’ Αθηνών, θα χρειαστεί να λύσει αρκετούς γρίφους.
Οι πιο δύσκολες αποφάσεις σχετίζονται με τα κορυφαία στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Για τον τελευταίο, η «Εφ.Συν.» πληροφορείται ότι ίσως τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Μια πρώτη κουβέντα πρέπει να έγινε σε επικοινωνία που είχαν οι δύο, σε πολύ καλό κλίμα, πριν από την εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρώην πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται σταυρό για να εκλεγεί. Αρκεί, στην περιφέρεια που θα επιλέξει, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να βγάλει έδρα. Ως εκ τούτου ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ θα κινηθεί μεταξύ Αχαΐας και δυτικού τομέα της Β΄ Αθηνών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, το πιο ισχυρό στέλεχος στην κομματική ιεραρχία μετά την επικεφαλής του φορέα, θα σκεφτόταν την παραμονή του –με σταυρό– στην Ευρωβουλή, αν οι εθνικές δεν προηγηθούν των ευρωεκλογών. Διαφορετικά, θα εκτεθεί είτε στον βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών είτε στην Α΄ Αθήνας.
Σε ό,τι αφορά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, θέτει ως αφετηρία της σχετικής «διαπραγμάτευσης» να τοποθετηθεί ξανά, όπως το 2015, επικεφαλής στο Επικρατείας. Το πιο πιθανό είναι πάντως να του δοθεί η 2η θέση. Ζητούμενο για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα του να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ορισμένα σενάρια τον στέλνουν να δοκιμαστεί στο ψηφοδέλτιο για Βρυξέλλες.
Τον δρόμο προς την Ευρώπη ακούγεται ότι θέλει να ακολουθήσει ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος εναλλακτικά θα οδεύσει στην Α’ Αθήνας, δίνοντας μάχη απέναντι στον νυν βουλευτή Κώστα Σκανδαλίδη και στους Δημήτρη Οικονόμου, Παναγιώτη Καρκατσούλη και Παύλο Γερουλάνο, που όμως βολιδοσκοπείται για τον Δήμο Αθηναίων.
Υποψήφιοι στον βόρειο τομέα της Β᾽ Αθηνών θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κώστας Πανταζής και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ. Στον δυτικό τομέα, τη μάχη θα δώσουν οι Μιχάλης Καρχιμάκης από το ΚΙΔΗΣΟ, Νάντια Γιαννακοπούλου, Νανά Βρυώνη, Χαράλαμπος Καρπούζος και Τάσος Δαρσινός και στον νότιο -σύμφωνα με πληροφορίες- οι Βασιλική Σουλαδάκη, Γιάννης Αμοιρίδης, Θάνος Ορφανός (πρώην δήμαρχος Αλίμου), Τόνια Αντωνίου και Κώστας Ασκούνης (αν δεν διεκδικήσει να επιστρέψει στον Δήμο Καλλιθέας).
Στη «διχοτομημένη» Αττική, στον ανατολικό τομέα «κλειδώνουν» η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Γιάννης Σμέρος και στον δυτικό ο Δημήτρης Στάμου από τη ΔΗΜΑΡ. Σταθερή αξία στην Α᾽ Πειραιά αποτελεί ο Δημήτρης Καρύδης, εκεί όπου θα αναμετρηθεί και ο Απόστολος Πόντας. Στη Β΄ Πειραιά θα βάλουν υποψηφιότητα οι Παντελής Καμάς, Δημήτρης Διαμαντίδης και Εφη Παγκάλου.
Τα ονόματα που παίζουν για την Α΄ Θεσσαλονίκης είναι των Αντώνη Σαουλίδη, Χάρη Καστανίδη, Πένυς Δαλαμπούρα, Νίκου Ξυλούρη και υπό προϋποθέσεις της Εύας Καϊλή, εφόσον αποφασίσει να μετακομίσει από το Ευρωκοινοβούλιο στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Για ορισμένους κύκλους, η ευρωβουλευτής θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή, ακόμη και για τον δήμο, αν ο Γιάννης Μπουτάρης δεν θελήσει μια τρίτη θητεία.
Λάρισα και Ηλεία
Στη Λάρισα θα είναι υποψήφιοι ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο Κώστας Μπαργιώτας και ο Θωμάς Ψύρρας, στην Αιτωλοακαρνανία θα «παλέψει» ο νυν βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος με τον πρώην υφυπουργό Θάνο Μωραΐτη. Στην Ηλεία, το δυνατό «δίδυμο» του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι ο Μιχάλης Κατρίνης με τον Γιάννη Κουτσούκο.
Μέσω Αργολίδας θα αναζητήσει την επανεκλογή ο Γιάννης Μανιάτης και μέσω Αχαΐας ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, όπως και ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Ναυπλιώτης εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης αναμένεται να είναι υποψήφιος σε περιφέρεια που θα επιλεγεί στρατηγικά ή και για την Ευρωβουλή.
Στη Χαλκιδική, την έδρα θα διεκδικήσουν οι Γιάννης Δριβελέγκας και Απόστολος Πάνας. Υποψηφιότητα στη Θεσπρωτία εξετάζει να θέσει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και στην Ημαθία ο Αγγελος Τόλκας. Στο Κιλκίς ο Γιώργος Φραγγίδης και στη Λέσβο ο Παναγιώτης Χριστόφας, ενώ στα Ιωάννινα οι Σωτήρης Ζαρπαλάς και Κωνσταντίνος Γάτσιος. Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, θα είναι ξανά στη λίστα στο Ηράκλειο, ενδεχομένως μαζί με τον Νίκο Μπουνάκη και τους Κώστα Μοχιανάκη και Γιάννη Καραντεμοίρη.
Αμετακίνητος από την Κοζάνη μένει ο Πάρις Κουκουλόπουλος, στην Κέρκυρα πρόκειται να είναι υποψήφια η Συλβάνα Ράπτη, στα Δωδεκάνησα ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Βάιος Καλοπήτας, στην Αρτα ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας και στην Ξάνθη ο Χρήστος Γκαρμπούνης. Τέλος, στη Μαγνησία προτείνονται μεταξύ άλλων οι Θανάσης Παπαδημόπουλος, Νατάσα Οικονόμου και Γιάννης Αναστασίου, ο οποίος θα έβλεπε θετικά τον Δήμο Βόλου ως μια υποψηφιότητα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης έναντι του Αχιλλέα Μπέου.
