Live: Ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία – Σταματάει η επέλαση της Wagner προς τη Μόσχα

Μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Μόσχα βρίσκονται οι στασιαστές της Wagner, μετά την ανταρσία των μαχητών του Γεβγκένι Πριγκόζιν εναντίον του Κρεμλίνου.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους μαχητές του, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τη Μόσχα, να επιστρέψουν στις βάσεις τους ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Nωρίτερα, το γραφείο του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν συμφώνησε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης, με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας να μετατρέπεται σε «Από Μηχανής Θεό».

Το in μεταδίδει ζωντανά όλες τις εξελίξεις από τη Ρωσία

21:02 Ζελένσκι σε Πούτιν: Απόλυτο χάος στη Ρωσία, αποσύρετε τα στρατεύματά σας από την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη Ρωσία μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν σε εξέγερση, αποκάλυψε το απόλυτο χάος που επικρατεί στη χώρα.

«Σήμερα, ο πλανήτης μπορεί να δει ότι οι ηγέτες της Ρωσίας δεν ελέγχουν τίποτα. Απολύτως τίποτα. [Επικρατεί] μόνο το απόλυτο χάος [και η] απουσία οποιασδήποτε προβλεψιμότητας», ανέφερε στο βραδινό του διάγγελμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί δεν θα παραμένουν σιωπηλοί και αδρανείς και πως «η ασφάλεια του ανατολικού τμήματος της Ευρώπης εξαρτάται πλήρως από την άμυνά μας.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Πούτιν και μιλώντας του στα ρωσικά, ο Ζελένσκι είπε το εξής: «Οσο περισσότερο παραμένουν τα στρατεύματά σου σε ουκρανικό έδαφος, τόσο μεγαλύτερη καταστροφή θα προκαλέσουν στη Ρωσία».

20:54 Η δήλωση του Πριγκόζιν

«Ήθελαν να διαλύσουν την Wagner. Κάναμε από τις 23 Ιουνίου την πορεία δικαιοσύνης. Σε μία μέρα φτάσαμε 200 χλμ. από τη Μόσχα. Σ’ αυτό το διάστημα δεν χύσαμε ούτε μία σταγόνα αίμα των μαχητών μας. Τώρα όμως έφτασε η ώρα που μπορεί να χυθεί αίμα. Συνειδητοποιώντας ότι αίμα θα χυθεί σε μία από τις δύο πλευρές παίρνουμε την αντίπαλη κατεύθυνση προς το πεδίο σύμφωνα με το σχέδιο» είπε, μεταξύ άλλων ο Πριγκόζιν.

20:44 Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσική Ομοσπονδία το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες.

20:34 Σταματάει η επέλαση της Wagner, ανακοίνωσε ο Πριγκόζιν σύμφωνα με το RT

«Γυρίζουμε πίσω. Δεν θα μπούμε στη Μόσχα προκειμένου να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα» ανακοίνωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετά από συμφωνία που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

20:28 Οχυρώνεται η Μόσχα

Το MEGA και ο απεσταλμένος του, Δημήτρης Λιάτσος, βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και κατέγραψαν τις εξελίξεις, καθώς οι μαχητές της ομάδας Βάγκνερ προελαύνουν προς τη Μόσχα.

Η Μόσχα οχυρώνεται και δημόσια κτίρια εκκενώνονται, ενώ αναβλήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες δημόσιες εκδηλώσεις σημείωσε ο δημοσιογράφος του MEGA, υπογραμμίζοντας ότι οι Τσετσένοι του Ραμζάν Καντίροφ τάχθηκαν στο πλευρό του Πούτιν και πορεύονται προς το Ροστόφ για να σταματήσουν τους μισθοφόρους της ομάδας Βάγκνερ.https://www.megatv.com/embed/?p=20201107752

20:27 «Αλλά δεν είμαστε πανικοβλημένοι» λέει το ΝΑΤΟ

Η κατάσταση είναι ασταθής, είπε ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος από χώρα του ΝΑΤΟ. Στο ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τα γεγονότα, ειδικά για τις εξελίξεις που κινδυνεύουν να κλιμακωθούν σε ένα κράτος με πυρηνικά όπλα.

«Δεν υπάρχουν δραστικές ενέργειες εδώ» είπε ο αξιωματούχος. «Δεν υποτιμούμε αυτό που συμβαίνει. Αλλά δεν είμαστε πανικοβλημένοι».

20:25 «Συμφωνία Λουκασένκο με Πριγκόζιν – Σταματά η προέλαση της Wagner»

Σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά από συνεννόηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε με τον επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν για αποκλιμάκωση της κατάστασης ώστε να σταματήσει την ανταρσία, υποσχόμενος εγγυήσεις ασφάλειας από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο για τους μισθοφόρους της οργάνωσης.

20:22 Επιστρέφουν άρον άρον ρωσικές μονάδες από την Ουκρανία

Ρωσικές μονάδες εγκαταλείπουν την Ουκρανία και επιστρέφουν πίσω στη χώρα τους προκειμένου να αποτρέψουν την προέλαση του Πριγκόζιν προς τη Μόσχα. Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης: «Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρονται από την Ουκρανία και επιστρέφουν στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την προέλαση του Wagner».https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creat

20:04 «Δεν θα επιτρέψουμε μια ανταρσία να γίνει σε πραξικόπημα» λέει ο Μεντβέντεφ

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια ανταρσία υπό τον αρχηγό των μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν να μετατραπεί σε πραξικόπημα ή σε παγκόσμια κρίση, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι ολόκληρος ο κόσμος θα μπορούσε να βρεθεί στο χείλος της καταστροφής εάν τα ρωσικά πυρηνικά όπλα έπεφταν στα χέρια «ληστών».

19:30 Το προεδρικό αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ

Ο ιστότοπος Vaznie Istorii επικαλούμενος το Flightradar, έγραψε ότι το αεροπλάνο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν απογειώθηκε από τη Μόσχα με κατεύθυνση την Αγία Πετρούπολη και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

«Ο προορισμός της πτήσης δεν έχει διευκρινιστεί, εξαφανίστηκε από το σύστημα εντοπισμού κοντά στην περιοχή Τβερ. Μια από τις κατοικίες του Πούτιν βρίσκεται στην περιοχή του Τβερ», γράφει ο ιστότοπος

19:01 Σε κατάσταση συναγερμού η Μόσχα

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ζήτησε από τους πολίτες να απόσχουν από μετακινήσεις ή ταξίδια στην πόλη όσο το δυνατόν περισσότερο, δεδομένης της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που έχει ανακοινωθεί μετά την ανταρσία της Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν εναντίον του Κρεμλίνου, ενώ παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη».

Προειδοποίησε επίσης τους Μοσχοβίτες ότι η κυκλοφορία μπορεί να αποκλειστεί σε ορισμένους δρόμους και σε ορισμένες συνοικίες.

18:55 Μπορούν να εκμεταλλευτούν τη κατάσταση οι Ουκρανοί;

Ανεξαρτήτως των συνεπειών που θα έχει η ανταρσία του ηγέτη των μισθοφόρων της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, για τον ίδιο, το βασικότερο ίσως ερώτημα είναι εάν θα μπορέσουν οι Ουκρανοί να εκμεταλλευτούν στρατιωτικά τις άσχημες εξελίξεις στο αντίπαλο στρατόπεδο.

18:35 Στα 400 χιλιόμετρα από τη Μόσχα οι μαχητές του Πριγκόζιν (βίντεο)

Μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν εισήλθαν στη ρωσική περιφέρεια Λιπέτσκ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανέφεραν οι τοπικές αρχές, επιβεβαιώνοντας την προώθηση των μισθοφόρων της οργάνωσης προς την πρωτεύουσα της Ρωσίας.



Προηγούμενο άρθροΤα εγκαίνια της Στέγης των Ιώνων από τον Πατριάρχη (video)
Επόμενο άρθροΡαγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία – Σταματά την επέλαση ο Πριγκόζιν – Τι αντάλλαγμα ζητά από Πούτιν