Ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Οικονόμου απάντησε γενικόλογα στην ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τους όρους δόμησης στο Πήλιο. Ανέφερε ότι θα νομοθετηθούν ενδιάμεσες ρυθμίσεις για την λύση του προβλήματος με την ακύρωση των 0ρίων οικισμών του Πηλίου, αλλά χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αναφορά στη φύση τους. Τόνισε ότι υπεύθυνη για την επίσπευση της διαδικασίας είναι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βόλου και τόνισε ότι «βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο για την επίλυση του ζητήματος»
Η ερώτηση του κ. Μεϊκόπολου για το θέμα της ακύρωσης των ορίων οικισμών του Πηλίου συζητήθηκε στη Βουλή.
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός ανέφερε ότι οι απαραίτητοι πόροι για τη χρηματοδότηση των μελετών έχουν εξευρεθεί χωρίς να διευκρινίζει, ωστόσο, από πού θα προέλθουν. Σχετικά με το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο μπορεί αν διαρκέσει από 2 έως 5 χρόνια, περιορίστηκε σε μια
γενικόλογη δέσμευση περί νομοθέτησης ενδιάμεσων ρυθμίσεων χωρίς όμως να καθιστά σαφές τι χαρακτήρα θα έχουν αυτές και πόσο σύντομα θα νομοθετηθούν. Ο κ. Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά ότι: «το μπαλάκι αυτή τη στιγμή είναι στο Δήμο Βόλου ο οποίος συμφώνησε να καλύψει τις περιοχές αυτές και είναι ο επισπεύδων της
διαδικασίας», ενώ σημείωσε ότι το Υπουργείο αναμένει να του αποσταλεί από το Δήμο Βόλου ο κατάλογος με τους οικισμούς για να δουν πόσοι πόροι θα απαιτηθούν και πώς θα μοιραστούν στις επιμέρους μελέτες, επιβεβαιώνοντας ότι βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο για την επίλυση του ζητήματος.
Στην Ολομέλεια της Βουλής επίμαχο ήταν το θέμα της ακύρωσης των οριοθετήσεων και επεκτάσεων ορίων οικισμών του Πηλίου που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες με πράξεις τις Διοίκησης έπειτα από απόφαση του ΣτΕ (1268/2019) ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στις 20/12/2019. Ο Βουλευτής, αφού προηγουμένως είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στις 25/10/2019 η οποία παρέμεινε αναπάντητη, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει για το θέμα που έχει επιφέρει οικοδομική και επενδυτική παράλυση στους οικισμούς.
Ο κ. Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε στο «πάγωμα» τον αγοραπωλησιών στις περιοχές, στους αυτοσχεδιασμούς στους οποίους αναγκαστικά καταφεύγουν ιδιώτες μηχανικοί όταν ελέγχουν αν το οικόπεδο βρίσκεται εντός ή εκτός των ορίων των οικισμών ελλείψει οδηγιών από το Υπουργείο ή την Πολεοδομία, την παρεμπόδιση της παραγωγικής ικανότητας των οικισμών του Πηλίου και τον κίνδυνο απένταξης επενδυτών από επιδοτήσεις. Έκανε λόγο ακόμη και για προβλήματα στην ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, καθώς τα όρια των οικισμών δεν ταυτίζονται με τα όρια οικισμών σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Επιπλέον σχολίασε ότι: «πολλοί αγοραστές οικοπέδων που δεν έχουν προλάβει να ανοικοδομήσουν κινούνται για ακύρωση αγοραπωλησιών, χωρίς οι πωλητές να έχουν πραγματική ευθύνη» και τόνισε ότι: «απαξιώνονται οι ιδιοκτησίες των πολιτών που νόμιμα και καλόπιστα απέκτησαν τα οικόπεδα επενδύοντας κόπους μιας ζωής, αφού για περισσότερο από τρεις δεκαετίες κανείς δεν αμφισβήτησε την ορθότητα της οριοθέτησης των οικισμών».
Η μέχρι τώρα καθυστέρηση των εμπλεκόμενων φορέων, η ασυνεννοησία και η έλλειψη ουσιαστικών ενεργειών, είπε χαρακτηριστικά, δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα με συντριπτικές συνέπειες για τις περιοχές σε μια περίοδο που θα έπρεπε να αναπτύσσονται δυναμικά. Στη συνέχεια, ρώτησε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Δημήτρη Οικονόμου με ποιο τρόπο θα παρέμβει για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση και επέκταση των οικισμών του Πηλίου και δεδομένου του χρονοβόρου χαρακτήρα της διαδικασίας ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει για τη μεταβατική περίοδο.
Στη δευτερολογία του, ο Βουλευτής ανέφερε ότι η Πολεοδομία η οποία βρίσκεται προ αυξημένων ευθυνών απευθύνει πλήθος γραπτών και προφορικών ερωτημάτων προς τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου χωρίς να λαμβάνει συγκεκριμένες απαντήσεις. Ομοίως, όπως είπε, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βόλου απέστειλε «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο ζητώντας οδηγίες από το Υπουργείο, τις οποίες δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα, ενώ στις δύο συσκέψεις που έγιναν με παράγοντες του Υπουργείου και αρμόδιους από τη Μαγνησία δόθηκαν μόνο αόριστες διαβεβαιώσεις και όχι οδηγίες για την επίλυση των ζητημάτων.
Ο κ. Μεϊκόπουλος τόνισε πως το Υπουργείο θα πρέπει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ώστε να εκκινήσει άμεσα και απρόσκοπτα η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών επανακαθορισμού των ορίων που θα επιτρέψει άλλωστε και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Επιπλέον, πρότεινε για το μεσοδιάστημα νομοθετικές ρυθμίσεις για την άμεση απεμπλοκή και επίλυση των καθημερινών προβλημάτων.