« Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά δεν πεθαίνει ποτέ…», έγραφε ένα απ’ τα δεκάδες σημειώματα τα σκορπισμένα κοντά στα άψυχα κορμιά των 200 κομμουνιστών – κρατούμενων στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου – που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή. Η ταινία «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη και του ίδιου του σκηνοθέτη, βασισμένη στην πραγματική ιστορία της εκτέλεσης των 200, φωτίζει την κορυφαία στιγμή της ανυπότακτης στάσης των κομμουνιστών που αρνήθηκαν να γονατίσουν, να υπογράφουν δήλωση μετάνοιας, να αποκηρύξουν τα ιδανικά τους και το Κόμμα τους.

Η καλύτερη τιμή στους ηρωικούς αγώνες του λαού μας, είναι ο αγώνας σήμερα για να γίνουν πράξη τα ιδανικά και οι σκοποί όσων θυσιάστηκαν. Η ιστορική συνεχεία, η ύπαρξη και η δράση του ΚΚΕ επιβεβαίωσε όσα ανέφερε στο τελευταίο σημείωμά του ο Σάββας Σαββόπουλος που εκτελέστηκε εκείνη την μέρα «Καμία δύναμη δεν θα μπορέσει να τσακίσει το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ θα νικήσει!»

Υπόθεση: Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, Μάης 1944. 200 κομμουνιστές κρατούμενοι ετοιμάζονται να δώσουν τη ζωή τους. Στάθηκαν απέναντι στα όπλα και δε λύγισαν. Προτίμησαν να πεθάνουν παρά να προδώσουν τα ιδανικά τους. Στο κέντρο της αφήγησης βρίσκεται ο κομμουνιστής Ναπολέων Σουκατζίδης, ο οποίος, όπως και πολλοί άλλοι, πιάστηκε τον Ιούνη του 1936 κατά την δικτατορία του Μεταξά. Μορφή κομμουνιστή  αγωνιστή, που αρνείται την προσωπική του σωτηρία για να σταθεί στο πλευρό των συντρόφων του.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



Προηγούμενο άρθροΕκλογές στο Σωματείο Χαλυβουργών Βόλου: Πρωτιά για τον Θοδωρή Γκλαβίνη με καθαρή διαφορά
Επόμενο άρθροΣυνάντηση των Λιμενικών τον Χρήστο Τριαντόπουλο