Ο Δήμος Σκιάθου τίμησε τη μνήμη της 79ης επετείου από τη βύθιση του Υποβρυχίου Υ1 «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό.
Την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022, στο λιμάνι της Σκιάθου προσέδεσε η Τορπιλάκατος (ΤΠΚ) ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της 79ης επετείου βύθισης του Υποβρυχίου. Στο πλοίο δόθηκε το όνομα ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ εις μνήμη του Σημαιοφόρου Νικόλαου Σιμιτζόπουλου, ο οποίος υπηρετώντας στο αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» έπεσε υπέρ πατρίδος στο Λακί της Λέρου.
Στις 19:30 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Μπούρτζι πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Σκιαθίτη Αντιναύρχου (Μ) ε.α., Γεωργίου Ν. Μπαμπλένη Π.Ν,. Επίτιμου Διοικητή Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, τονίζοντας τη λαμπρή σταδιοδρομία του κ. Μπαμπλένη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε «Σήμερα ο Δήμος Σκιάθου, με τη σεμνή αυτή τελετή, τιμά τον Γιώργο Μπαμπλένη, τον Αντιναύαρχο ε.α., τον Σκιαθίτη του Πολεμικού Ναυτικού, για τη λαμπρή σταδιοδρομία του στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ο Γιώργος Μπαμπλένης διετέλεσε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού κοντά στις τέσσερις δεκαετίες και χάραξε εντυπωσιακή «ρότα» φτάνοντας στην κορυφή της στρατιωτικής ιεραρχίας υπηρετώντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο σε μάχιμες υπηρεσίες στον στόλο, όσο και σε επιτελικά πόστα. Άνθρωπος που σμιλεύτηκε στη θάλασσα, καθώς κληρονόμησε από τον πατέρα του, που ήταν καπετάνιος, την αγάπη για το υγρό στοιχείο. Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό από το 1982 μέχρι και την περασμένη άνοιξη που ολοκλήρωσε τα καθήκοντά του ως διοικητής της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ).Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963, ενώ στη Σκιάθο περνούσε όλα τα καλοκαίρια και μέχρι σήμερα έχει χαραγμένες έντονες μνήμες από τα παιδικά του χρόνια στο νησί από το οποίο κατάγεται η οικογένειά του. Στις 11 Σεπτεμβρίου, πριν από σαράντα χρόνια πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Ο Γιώργος Μπαμπλένης αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1986 και ονομάστηκε Σημαιοφόρος Μηχανικός. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε πλοίο, όπου υπηρέτησε ως μάχιμος αξιωματικός. Το πρώτο του καράβι ήταν το αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης». Στη συνέχεια βρέθηκε σε άλλα δύο αντιτορπιλικά, τα «Κανάρης» και «Νέαρχος», καθώς και στο αρματαγωγό «Οινούσαι». Υπηρέτησε σε πλοία από το 1986, που τελείωσε τη σχολή, μέχρι τον Ιούλιο του 1999, ενώ ενδιάμεσα και πιο συγκεκριμένα το διάστημα ’91-’93 βρέθηκε στις ΗΠΑ για εκπαίδευση. Αργότερα τοποθετήθηκε σε επιτελικές, διοικητικές, και διευθυντικές θέσεις, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2000. Εκείνη την περίοδο ανέλαβε βοηθός προσωπάρχη του ναυτικού. Υπηρέτησε επί αγγλικού εδάφους για τρία χρόνια 2005-2008. Η δουλειά του ήταν στο εργοστάσιο της Rolls Royce, ήταν υπεύθυνος για τις επισκευές των μηχανών στα πλοία. Επιστρέφοντας από σύνδεσμος Ναυτικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλαβε τεχνικός υποδιευθυντής στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και μέχρι τη αποστράτευση του ήταν Διοικητής της Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού.Έφτασε να είναι επικεφαλής όλων των μηχανικών αξιωματικών, κατά το “αρχή άνδρα δείκνυσι” όσο πιο ψηλά έφτανε τόσο πιο κοντά ήταν στον τόπο του τη Σκιάθο, που ποτέ δεν σταμάτησε να βοηθά όποτε του ζητήθηκε. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη «Το δε ναυτικόν τέχνης ἐστίν, καὶ οὐκ ἐνδέχεται, ὅταν τύχῃ, ἐκ παρέργου μελετᾶσθαι» δηλαδή «Η ναυτική τέχνη είναι δύσκολη και δεν επιδέχεται ερασιτεχνισμούς», σίγουρα η πορεία σας αυτό ακριβώς καταδεικνύει, πως τίποτε δεν ήταν τυχαίο στην πορεία σας ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και ικανότητας». Ο Δήμαρχος έκλεισε τον χαιρετισμό με την απονομή τιμητικής πλακέτας.

Στη συνέχεια για τον Αντιναύαρχο μίλησε ο, επίσης, σπουδαίος Σκιαθίτης του Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος ε.α, Γεώργιος Μπεζεριάνος, τονίζοντας την καίρια και ισχυρή επαγγελματική εξέλιξη του Αντιναυάρχου στο Πολεμικό Ναυτικό τόσο στην Ελλάδα και όσο και στο εξωτερικό.
Ακολούθησε η ομιλία του Ιωάννη Παρίσση, Προέδρου του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης της Σκιάθου, ο οποίος αναφέρθηκε στον «άνθρωπο» Γεώργιο Μπαμπλένη και την μεγάλη ναυτική παράδοση της οικογένειάς του και την σημαντική συνεισφορά του στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου.
Με τη σειρά του ο Αντιναύαρχος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους συντοπίτες του για την αποδοχή και την εκτίμηση που τρέφουν προς το πρόσωπό του και τον Δήμο Σκιάθου για την διοργάνωση της τιμητικής αυτής εκδήλωσης.
Με το τέλος των ομιλιών προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ, της ομάδας παραγωγής της εταιρείας FAOS «Υ1 στη σιωπή του βυθού», αφιερωμένο στο Υποβρύχιο «Κατσώνης», πρόκειται για μια συλλεκτική έκδοση του ντοκιμαντέρ όπου συμπεριελήφθησαν τα αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις των Σκιαθιτικών, την παραγωγή αυτή ανέλαβε ο Δήμος με χρηματοδότηση του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σταματάς, ο Κυβερνήτης της ΤΠΚ «ΣΙΜΙΤΖΌΠΟΥΛΟΣ», ο Λιμενάρχης Σκιάθου, Νικόλαος Κατσάμπας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αεροδρομίου, Γεώργιος Λιακόπουλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ματούλα Παπαδούλια, ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Γιαννίτσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Αντωνίτσας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ματούλα Χονδρονικολή, Νικόλοας Γιαμαρέλος και δημότες.
Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 στις 10:00 π.μ τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών και ακολούθησε εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Εκπρόσωπο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πλοίαρχο, Νικόλαο Φίλια.
Στις 11:00 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων του Υποβρυχίου Υ1 «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, τον Εκπρόσωπο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πλοίαρχο, Νικόλαο Φίλια, τον Ναύαρχο ε.α., Επίτιμο Διοικητή Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού, Γεώργιο Ν. Μπαμπλένη, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου, Νικόλαο Σαρδέλη, τον Λιμενάρχη Σκιάθου, Νικόλαο Κατσάμπα, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκιάθου, Σωτήρη Κωλέττη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αερολιμένα Σκιάθου, Γεώργιο Λιακόπουλο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου, Γιώργο Αντωνίτσα και τον Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, Ευστράτιο Μπαϊρλή. Στη συνέχεια αναχώρησε το καΐκι «Καλυψώ» για την απόδοση τιμής στο στίγμα του ναυαγίου με τη ρίψη στεφάνου.
Ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο με ανταλλαγή αναμνηστικών ενθυμίων μεταξύ του Δημάρχου, του Εκπροσώπου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πλοιάρχου, Νικολάου Φίλια και του Αντιπροέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, Ευστράτιου Μπαϊρλή.

Προηγούμενο άρθροΗ σωρός της Ελισάβετ στο Λονδίνο (live)
Επόμενο άρθροΣε απολογία κάλεσε τον Δ.Κανελλή η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου !