Σήμερα το κρίσιμο Euroworking Group 

Τη βεβαιότητα ότι στο σημερινό Euroworking Group θα πέσουν τίτλοι τέλους στο σήριαλ των συντάξεων και μάλιστα με happy end, εκφράζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida.

Ωστόσο δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το αν οι περικοπές θα καταργηθούν ή αν θα μείνουν στο συρτάρι ως χρυσή εφεδρεία για παν ενδεχόμενο.

Το κλίμα που αποπνέει το ευρωπαϊκό στρατόπεδο είναι ότι επί του παρόντος δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος κανείς να βάλει τρικλοποδιές στο ελληνικό ζήτημα, αφού και η γερμανική πλευρά δείχνει πρόθεση ανοχής εφόσον βγαίνουν οι αριθμοί. Οι πιο επιφυλακτικοί σημειώνουν, πάντως, ότι έως ότου περάσει ο ελληνικός φάκελος από το γερμανικό Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος, πόσο μάλλον τώρα που οι ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν διαταραχθεί.

Κυβερνητικές πηγές, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των τεχνοκρατών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν ότι το θέμα των συντάξεων έχει κλείσει θετικά, ενώ αντίστοιχη βεβαιότητα εκφράζουν και για το «πακέτο» της ΔΕΘ, παρά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι παραμένει μια διαφορά με τους Ευρωπαίους. Επί της ουσίας, για να θεωρηθεί λήξαν το ζήτημα και να μετατραπεί σε τυπική διαδικασία η γνωμοδότηση της Κομισιόν και το «πέρασμα» από το Eurogroup, θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

1. Η διάταξη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που επιφέρει μειώσεις ως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καταργείται ή θα υπάρξει κάποιου είδους δέσμευση από τις Ελληνικές Αρχές ότι θα επανέλθει εφόσον κριθεί δημοσιονομικά αναγκαίο;

2. Αν υπάρξει τέτοιου είδους δέσμευση, θα αποτυπώνεται σε διάταξη νόμου ή θα πρόκειται για πολιτική δέσμευση, εν είδει διακήρυξης;

Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν και όσον αφορά στο «πακέτο» της ΔΕΘ, ειδικά από τη στιγμή που κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για ελαφρύνσεις και κοινωνικές ενισχύσεις που φτάνουν στα 900 εκατ. Ευρώ, αντί των 765 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Σχέδιο Προϋπολογισμού.

1. Αλλάζει η πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2019, που σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα είναι 4,2%, δημιουργώντας έτσι περισσότερο δημοσιονομικό χώρο;

2. Αν δεν αλλάζει η πρόβλεψη αυτή, δημιουργείται πρόσθετος χώρος για ελαφρύνσεις με ανακατανομή κονδυλίων εντός του Προϋπολογισμού π.χ. κόβοντας κάποιες άλλες δαπάνες;

Στην περίπτωση που ο φάκελος του Προϋπολογισμού θεωρηθεί λίγο ως πολύ κλεισμένος, αυτό δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση συνολικά, έχουν την πολυτέλεια της χαλάρωσης. Πέρα από τη γνωμοδότηση της Κομισιόν για το δημοσιονομικό, αναμένεται και η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση στο Eurogroup του Ιουνίου, δηλαδή για τις μνημονιακές «ουρές».

Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι καταγράφονται καθυστερήσεις π.χ στο πεδίο των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, στον τομέα της Ενέργειας, στην ενίσχυση του προσωπικού της ΑΑΔΕ. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτές οι καθυστερήσεις οδηγήσουν τελικά στη ματαίωση ή στην αναβολή της εκταμίευσης των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος.

Πηγή: Σήμερα το κρίσιμο EWG για το σίριαλ των συντάξεων -Οι τελευταίες πληροφορίες | iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Σημίτης, οι ευθύνες και τα όρια…
Επόμενο άρθροΕπιτέλους πλαίσιο και ποινές για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος