Στη Βουλή έφτασε η δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών. Μετά από μήνυση των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, που αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα, ο Άρειος Πάγος επέδωσε τη μήνυση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια αυτή έφτασε στη Βουλή.

Τη διαβίβαση δικογραφίας κατά του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντοπούλου, του πρώην Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και των πρώην υφυπουργών Ζωής Ράπτη και Μιχάλη Παπαδόπουλου ανακοίνωσε σήμερα το προεδρείο της Βουλής.

Η δικογραφία σχηματίστηκε και αφορά το «μπάζωμα» στο σημείο της τραγωδίας.

Η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στο πλαίσιο του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δικογραφία που αρχικά τέθηκε στο αρχείο και ανασύρθηκε έπειτα από παρέμβαση του Αρείου Πάγου μετά τη μήνυση συγγενών των θυμάτων και το σάλο που είχε προκληθεί.

Η δικαστική διερεύνηση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, έγινε με απόφαση της εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή του Παύλου Ασλανίδη, πατέρα θύματος.

Η μήνυση στρεφόταν εις βάρος του υφ. Κλιματικής Αλλαγής Χρήστου Τριαντόπουλου, του τότε υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της τότε υφ. Υγείας, Ζωής Ράπτη και είχε απορριφθεί ως αβάσιμη.

Συγκεκριμένα η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας, με διάταξή της ζητούσε επιτακτικά να μάθει ποιος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν τόνοι χώματος και φερτών υλικών «αφού οι όγκοι που απομακρύνθηκαν δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τους πραγματογνώμονες και τους ειδικούς, ενώ υπήρχαν και αγνοούμενοι της επιβατικής αμαξοστοιχίας». Παράλληλα κρίνει την εκχωμάτωση και το «μπάζωμα» του πεδίου ως μία «αυθαίρετη παρέμβαση».

Διέταξε δε τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και έχοντας στην διάθεσή της πληθώρα στοιχείων και καταθέσεων αξιολογεί πως: «(…) διαπιστώθηκε απομάκρυνση σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος, ώστε να καθίσταται δυσχερής αν όχι αδύνατη η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακόλουθα οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό (…)».

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αμέσως μετά την διαβίβαση της συγκεκριμένης δικογραφίας.

Προηγούμενο άρθροΣτη ΜΕΘ 49χρονος χειριστής φορτωτή στο Βόλο
Επόμενο άρθροΣεμινάριο για τους φοροτεχνικούς στο ΤΕΕ Μαγνησίας