στην-κόκκινη-λίστα-υπερσυνταγογράφη-1129045

Παθολόγος του δημοσίου φέρεται να έγραψε σωρηδόν φάρμακα και σκευάσματα για μυκητίαση…- Σιγή ιχθύος από τον ΕΟΠΥΥ, δεν δίνονται περισσότερα στοιχεία- Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος

Σύμφωνα με ιατρικά site- που αντλούν ενημέρωση από πηγές του ΕΟΠΥΥ- ο Βόλος φέρεται να βρίσκεται πολύ ψηλά στην κόκκινη λίστα των περιοχών που ελέγχονται για υπερσυνταγογράφηση, ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ τηρεί σιγή ιχθύος.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έθεσε σε στελέχη του Οργανισμού συγκεκριμένα ερωτήματα όπως πόσοι γιατροί «ελέγχονται», για ποια φάρμακα, για ποιό διάστημα και εάν πρόκειται για γιατρούς του δημοσίου ή ελεύθερους επαγγελματίες, απάντηση ωστόσο δεν δόθηκε. «Ό,τι στοιχεία ήταν να δημοσιοποιηθούν αυτό έγινε από εκεί και πέρα υπάρχει μία έρευνα σε εξέλιξη η οποία συνεχίζεται», ήταν η ακριβής επισήμανση προς την εφημερίδα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, που είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας υγείας και θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας επίσης φέρεται να μη γνωρίζει τίποτα παραπάνω- πλην μίας περίπτωσης ενός παθολόγου, ο οποίος εργάζεται στο δημόσιο και φέρεται να κλήθηκε για εξηγήσεις από τον ΕΟΠΥΥ, διότι εμφανίζεται να έχει υπερσυνταγογραφήσει διάφορα φάρμακα και αλοιφές που αφορούν σε μυκητιάσεις.

Ο αριθμός των συνταγών που εκδόθηκαν από τον συγκεκριμένο γιατρό φέρεται να είναι μεγάλος και γι’ αυτό έγινε αναφορά από τον ΕΟΠΥΥ σε βάρος του.

Η αναφορά κοινοποιήθηκε και στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας πριν από δύο μήνες, προκειμένου να λάβει γνώση.

«Εγώ επικοινώνησα με τον συγκεκριμένο συνάδελφο ο οποίος πράγματι μού επιβεβαίωσε πως κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για κάποια φάρμακα, σκευάσματα και αλοιφές, αλλά μου δόθηκε η εντύπωση πως δεν πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σχετικά ο πρόεδρος του ΙΣΜ Χρήστος Βενέτης.

Σύμφωνα με τον κ. Βενέτη η περίπτωση του συγκεκριμένου παθολόγου, ο οποίος εργαζόταν, εξέταζε ασθενείς και συνταγογραφούσε σε διάφορα περιφερειακά ιατρεία των Κέντρων Υγείας του νομού, είναι η μοναδική για την οποία μέχρι σήμερα έχει λάβει γνώση ο φορέας. «Εάν υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα που ελέγχονται δεν το γνωρίζουμε. Ενδεχομένως να υφίσταται αυτό, αλλά να μην μάς έχουν ενημερώσει» σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΜ.

Ο κ. Βενέτης δίνει πάντως και μία άλλη διάσταση, πως ενδεχομένως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας να επέλεξε τώρα να δώσει έκταση στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί «έχουν στριμωχθεί από το αρνητικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει η υποστελέχωση και τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας». Επίσης ο πρόεδρος τονίζει πως «εάν ήθελαν πραγματικά να αντιμετωπίσουν την υπερσυνταγογράφηση θα μπορούσαν να έχουν βάλει “κόφτη” σε συγκεκριμένα φάρμακα, με δεδομένο ότι η συνταγογράφηση γίνεται πλέον για τρεις μήνες και κανείς δεν θα μπορούσε να γράψει νωρίτερα από το πέρας αυτού του διαστήματος νέες συνταγές».

Περισσότεροι από 1.100 γιατροί πανελλαδικά

Σύμφωνα πάντως με το σάιτ ygeiamou.gr. «περισσότεροι από 1.100 γιατροί σε όλη τη χώρα έχουν «πιαστεί» μέσα στο αόρατο ηλεκτρονικό δίχτυ, που απλώνει μεθοδικά τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Υγείας με την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για να ελέγχει την υπερ-συνταγογράφηση φαρμάκων.

Το σύστημα ελέγχου που έχει τεθεί σε εφαρμογή (πρόκειται για το σύστημα Βusiness Ιntelligent, ΒΙ, καθώς και για antifraud συστήματα της ΗΔΙΚΑ) έχει εντοπίσει γιατρούς τουλάχιστον 17 ειδικοτήτων σε 29 περιοχές της χώρας που «επέμεναν» να γράφουν συνταγές με συγκεκριμένα φάρμακα, στην πλειονότητά τους για τον σακχαρώδη διαβήτη, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά, αντιλιπιδαιμικά (χοληστερόλη), αλλά και σίδηρο και μαγνήσιο. Συνολικά, συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή (ανά ΑΜΚΑ), με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια ανά ασθενή.

Στη λίστα επίσης με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που… χτύπησαν συνεχόμενα καμπανάκια στην ΗΔΙΚΑ βρίσκονται ακόμη διάφορα σκευάσματα για τον διαβήτη (που συνήθως δίδονται χωρίς ιατρική ένδειξη για απώλεια βάρους), για την υπεριλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη), διουρητικά, αντιπηκτικά, αντιθρομβωτικά, αντικαταθλιπτικά, οπιοειδή αναλγητικά, μαγνήσιο καθώς και δερματολογικό σκεύασμα με υαλουρονικό».

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, συνολικά γιατροί 17 διαφορετικών ειδικοτήτων εμπλέκονται στην πρώτη φουρνιά επίορκων που εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι γιατροί δύο ειδικοτήτων, παθολόγοι και γενικοί γιατροί.

Ωστόσο, στην τελική λίστα υπάρχουν πολλές ειδικότητες: νεφρολόγοι, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, ψυχίατροι, παθολόγοι-ογκολόγοι, πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ορθοπεδικοί, ενδοκρινολόγοι, χειρουργοί, ουρολόγοι, αιματολόγοι, ρευματολόγοι, οφθαλμίατροι.

Σε ότι αφορά στις «κόκκινες» περιοχές, Τρίκαλα, Βόλος, Λάρισα και Πάτρα καταλαμβάνουν θέσεις στην 1η δεκάδα των «κόκκινων» περιοχών μαζί με περιοχές της Λέσβου και της Αττικής (Γλυφάδα και Νίκαια είναι οι δύο περιοχές του λεκανοπεδίου που φιγουράρουν σε αυτές με τις παραβάσεις).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ- taxydromos.gr

Προηγούμενο άρθροΔιοικητική Προσφυγή δημάρχου Ν. Πηλίου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για τις ανεμογεννήτριες
Επόμενο άρθρο25 χρόνια λαμπρής ιστορίας της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός»