στο-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-ο-μαργαρί-1077738

Κοινή άμυνα, αυτονομία και δημοκρατία το κρίσιμο στοίχημα για την επόμενη πενταετία, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο περιθώριο επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κοινή άμυνα, αυτονομία της Ευρώπης για να μην εξαρτάται από άλλους σε ζητήματα ενέργειας, πρώτων υλών και καθαρών τεχνολογιών αλλά και η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής είναι το ζητούμενο της νέας πενταετίας, τόνισε από τον Βόλο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου.

Ο κ. Σχοινάς, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του και στο περιθώριο επαφών που είχε με τις πρυτανικές αρχές και στελέχη του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος, αναφέρθηκε και στο διακύβευμα των ευρωεκλογών.

«Είμαστε πολύ κοντά στις ευρωεκλογές, μία μεγάλη στιγμή της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Οι Ευρωπαίοι πολίτες σε λίγες ημέρες θα απευθύνουν ψόγο ή έπαινο για όλα όσα τους αρέσουν ή θέλουν να βελτιώσουν στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Τα τελευταία πέντε χρόνια περάσαμε πρωτοφανείς ιστορικές κρίσεις. Πανδημία, πόλεμο, εργαλειοποίηση του μεταναστευτικου στα σύνορά μας και το χαρακτηριστικό είναι τα καταφέραμε. Προέκυψε μία Ευρώπη των λύσεων απέναντι σε μία Ευρώπη των κρίσεων», είπε και αναφέρθηκε στο στοίχημα της επόμενης πενταετίας.

«Την επόμενη πενταετία τα ζητούμενα είναι διαφορετικά. Η πρώτη μας έννοια είναι η γεωπολιτική. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ισχυρή μόνο στην οικονομία και να μην είναι στην εξωτερική πολιτική και άμυνα. Χρειαζόμαστε να χτίσουμε την Ε.Ε. της κοινής άμυνας και συνεργασίας. Κρίσιμο ζητούμενο είναι και η αυτονομία της Ε.Ε. στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τα μικροτσίπ, τις καθαρές τεχνολογίες για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να μην εξαρτάται από άλλους. Και τέλος, ζητούμενο είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Αυτό που για εμάς είναι καμάρι και υπερηφάνεια, για κάποιους είναι απειλή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος κληθείς να σχολιάσει την άνοδο των ακραίων συντηρητικών δυνάμεων, εκτίμησε ότι η Ε.Ε. δεν απειλείται. «Το να καταγραφεί μία πολιτική δύναμη από ανθρώπους, που για δικούς τους λόγους, νιώθουν αποκομμένοι από ευκαιρίες, δεν θα οδηγήσει σε παράλυση της Ε.Ε.», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι το στοιχείο που θα στερήσει επιχειρήματα από τον λαϊκισμό και τους ακραίους είναι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των Ευρωπαίων.

Αισιόδοξος για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο κ. Σχοινάς σε σύσκεψη που είχε με την πρυτανεία και μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενημερώθηκε και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες, για το ίδιο το ίδρυμα, τις εγκαταστάσεις του στις πέντε πόλεις, τα τμήματα, τη χρηματοδότησή του, τη δημιουργίας της Μονάδας Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνολογίας και στη συνέχεια ξεναγήθηκε σε πανεπιστημιακά κτίρια.

«Συζητήσαμε τις δυνατότητες αύξησης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μιας και είναι γνώστης τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ελληνικής πραγματικότητας και η βοήθειά του είναι πολύτιμη. Επίσης θέσαμε ζήτημα πώς να αυξήσουμε την κινητικότητα των Ευρωπαίων φοιτητών, να έρθουν δηλαδή στα τμήματα του Π.Θ. και το κύριο για να αυξηθεί εξωστρέφεια του ιδρύματος μέσα από τη συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια

Ο κ. Σχοινάς έχει χαρτοφυλάκιο την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και όχι την παιδεία. Όμως ο ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται κυρίως στην ελληνική παιδεία και επομένως ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα θέτει τις αξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευελπιστούμε ότι θα μας βοηθήσει, καθώς στόχος να αυξήσουμε τις παροχές και τις ευκαιρίες στους φοιτητές μας», σημείωσε ο πρύτανης του Π.Θ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης.

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς δήλωσε αισιόδοξος για τις προοπτικές του Π.Θ. που καλύπτει γνωστικά πεδία που είναι συνδεδεμένα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες (υγείας, αγροτοδιατροφής, ψηφιακής μετάβασης).

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Βλέπω δυναμισμό, κέφι, διάθεση να πρωταγωνιστήσει. Από το 2014, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει λάβει κοινοτική χρηματοδότηση πάνω από 80 εκατ. ευρώ, συμμετέχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, είναι μέλος της ευρωπαϊκής συμμαχίας πανεπιστημίων, είναι δηλαδή στο 10% των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που το έχει πετύχει και στο μέλλον μπορεί να έχει ρόλο στη νέα διέξοδο που ανοίγουμε για τα ΑΕΙ στην Ε.Ε. που θα οδηγεί σε κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ- taxydromos.gr

Προηγούμενο άρθροΑγοραστός: “Δε μπορεί σήμερα ο κ. Κουρέτας να εμφανίζεται ως τιμητής της εξυγίανσης”
Επόμενο άρθροΣτη Ν.Ιωνία ο Νίκος Παππάς