Από την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τις 23 υπογραφές καθηγητών – διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνοδεύεται η προσπάθεια της «Επιτροπής Δημοτών για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής του χειμάρρου Κραυσίδωνα» απάναντι στον σχεδιασμό του Δήμου Βόλου που ξεκινά καθώς υπογράφτηκε μόλις προχθές η συμβαση εκκίνησης του έργου της ανάπλασης ύψους 1,8 εκ ευρώ.
Στο κείμενο που συνοδεύει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και τις υπογραφές των διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μεταξύ άλλων σημαντικών τονίζεται πως « η στροφή στην αντίληψη της Επιστημονικής Κοινότητας και της κοινωνίας σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τη διαχείριση των χειμάρρων και ποταμών στις πόλεις. Βασικό στόχο αποτελεί πλέον η επαναφορά, η προστασία, και η βιώσιμη διαχείρισή τους στο πλαίσιο μιας συμβιωτικής κατεύθυνσης με τη φύση. Είναι σημαντικό να διαμορφώνεται κατάλληλα τόσο η κοίτη όσο και η παρόχθια περιοχή, ώστε να προστατεύονται και να αναδεικνύονται τα μικρά οικοσυστήματα, να είναι εύκολα προσβάσιμα και ασφαλή για τους πολίτες, να προσφέρουν χώρους αναψυχής και χαλάρωσης για όλες τις ηλικίες, και να συνεισφέρουν στην περιβαλλοντική υγεία των πόλεων».
από την πλευρά της η «Επιτροπή Δημοτών», τονίζει πως «ως πολίτες, δημότες αυτής της πόλης αγωνιζόμαστε και ευελπιστούμε – έστω και τώρα- σε μια θετική έκβαση στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, του δημόσιου χώρου και της ποιότητας ζωής στην πόλη που ζούμε.
Ευχαριστούμε καθηγητές και καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη στήριξη που παρέχουν στην προσπάθεια της Επιτροπής Δημοτών και Φίλων του Κραυσίδωνα για προστασία και ανάδειξη της περιοχής του χειμάρρου και όσους συμμετέχουν σ΄ αυτή, θεωρώντας δεδομένη την αρωγή τους και στη συνέχειά της”.
Στο κέιμενο που υπογράφουν ο 23 καθηγητές του Π.Θ τονίζεται:
Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει εκ νέου μια συζήτηση για το μέλλον των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων γύρω από τον χείμαρρο Κραυσίδωνα, ενώ φαίνεται ότι και ο Δήμος ετοιμάζει σχετικές παρεμβάσεις, παρά τον υφιστάμενο σχεδιασμό και τις διαμαρτυρίες που έχουν υπάρξει, όπως το 2017. Στο πλαίσιο αυτό οι παρακάτω υπογράφοντες, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Εδώ και αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα σήμερα με την κλιματική αλλαγή, σημειώνεται στροφή στην αντίληψη της Επιστημονικής Κοινότητας και της κοινωνίας σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τη διαχείριση των χειμάρρων και ποταμών στις πόλεις. Βασικό στόχο αποτελεί πλέον η επαναφορά, η προστασία, και η βιώσιμη διαχείρισή τους στο πλαίσιο μιας συμβιωτικής κατεύθυνσης με τη φύση. Είναι σημαντικό να διαμορφώνεται κατάλληλα τόσο η κοίτη όσο και η παρόχθια περιοχή, ώστε να προστατεύονται και να αναδεικνύονται τα μικρά οικοσυστήματα, να είναι εύκολα προσβάσιμα και ασφαλή για τους πολίτες, να προσφέρουν χώρους αναψυχής και χαλάρωσης για όλες τις ηλικίες, και να συνεισφέρουν στην περιβαλλοντική υγεία των πόλεων.
Επιγραμματικά, επισημαίνουμε την προσφορά αυτών των χώρων και ειδικότερα του χειμάρρου Κραυσίδωνα στον Βόλο.
– Είναι αναντικατάστατο στοιχείο του αστικού τοπίου [μήκος 12 χιλ./ 3 χιλ. πεδινό τμήμα]
– Δίνει τη δυνατότητα ήπιας σύνδεσης της πεδινής περιοχής με τις πιο ορεινές [μονοπάτια]
– Αποτελεί σπουδαίο οικοσύστημα βιοποικιλότητας [Φυτά, ζώα, πουλιά, έντομα]
– Είναι φυσικός διάδρομος της ροής του αέρα [βελτιώνει το μικρο-κλίμα στην πόλη]
– Αποτελεί σημαντικό αισθητικό στοιχείο της πόλης
– Η διαμόρφωσή του συμβάλει στη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα [περιορισμός ΙΧ, κ.λπ]
Η βλάστηση στην παρά – ρεμάτια ζώνη μειώνει τους κινδύνους:
α. παγετού το χειμώνα, επειδή το πράσινο περιορίζει την πτώση της θερμοκρασία.
β. τους θερινούς μήνες, η βλάστηση παρέχει πυκνή σκιά που τελικά ψύχει το περιβάλλον.
Ερώτημα: Τέτοιοι χώροι σαν τον Κραυσίδωνα να δίνονται στο αυτοκίνητο ή στους ανθρώπους;
Απάντηση: Για τους παραπάνω λόγους να δίνονται αποκλειστικά στους ανθρώπους μέσα στο πλαίσιο μιας αντίληψης για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (φυσική κίνηση και ΜΜΜ), λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την Κλιματική Αλλαγή!
Πώς; Οι σύγχρονοι σχεδιασμοί αυτών των χώρων έχουν τη μορφή Γραμμικών Πάρκων που φιλοξενούν όλες τις κατάλληλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Στην περίπτωση του Κραυσίδωνα, σκοπός πρέπει να είναι η περιβαλλοντική ανάδειξη του χαρακτήρα του χειμάρρου στο πεδινό του τμήμα και η λειτουργική ένταξή του στο χωροταξικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Συνολικά κοίτη και παρόχθια περιοχή Ζάχου και Καραμπατζάκη ως ένα ενιαίο σύνολο που είναι απαραίτητο για την πόλη σε συνδυασμό με τους χείμαρρους Άναυρο και Ξηριά καθώς και το παραλιακό μέτωπο σε συνδυασμό με πρόβλεψη «πράσινων διαδρόμων» κάθετων στο χείμαρρο. Η προσεκτική επιστημονική μελέτη όλων των παραμέτρων σχεδιασμού για την ανάδειξη του χώρου, θα δώσει στην κοινωνία το βέλτιστο και πλέον ωφέλιμο αποτέλεσμα.
Οι παρακάτω υπογράφοντες στηρίζουμε την προσπάθεια για τη διατήρηση και επέκταση της ήπιας κυκλοφορίας στον Κραυσίδωνα, αλλά και για την επέκταση της αναμόρφωσής του στην κατεύθυνση που εκτέθηκε παραπάνω και καλούμε την Πολιτεία, την Αυτοδιοίκηση, τους Φορείς και τους Πολίτες να διεκδικήσουν αυτή την προοπτική και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που αφορά στο σύνολο της πόλης!
ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΚΡΑΥΣΙΔΩΝΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
1. Αρβανιτίδης Πασχάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης των Θεσμών
2. Βασιλακόπουλος Μιχάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων
3. Βροντίση Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Κατασκευαστικών Δομών και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
4. Ζουμπουλάκης Μιχάλης, Καθηγητής Μεθοδολογίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης
5. Καλλιώρας Δημήτρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης
6. Κατσαρδή Βανέσσα, Επίκουρη Καθηγήτρια Θαλάσσιας και Παράκτιας Μηχανικής
7. Κυπαρίσσης Άρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικοφυσιολογίας Φυτών
8. Λαλένης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Αστικής Διακυβέρνησης
9. Μαζαράκης Αλέξανδρος-Αινιάν, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας
10. Μανωλίδης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Εισαγωγής στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση
11. Μυλόπουλος Νικήτας, Καθηγητής Βιώσιμης Διαχείρισης Υδατικών Πόρων
12. Ντυκέν Μαρί-Νοέλ, Καθηγήτρια Στατιστικών και Οικονομετρικών Μεθόδων Χωρικής Ανάλυσης
13. Παπαθανασίου Αθανάσιος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών
14. Παπακωνσταντίνου Γιώργος, Καθηγητής Εισαγωγής στην Αρχιτεκτονική και Τεχνολογιών Αναπαραστάσεων
15. Παπαρούση Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας
16. Πολίτης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση – Διδακτική της Πληροφορικής
17. Ρoύση-Βέργου Χριστίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
18. Σαπουνάκης Αριστείδης, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικής Σύνθεσης
19. Σκάγιαννης Παντελής, Καθηγητής Πολιτικής των Υποδομών
20. Σταμπουλής Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
21. Τροβά Βασιλεία, Καθηγήτρια Εισαγωγής στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση με Έμφαση στον Αστικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Δομημένου Περιβάλλοντος
22. Χατζηευθυμίου Αποστολία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσιολογίας
23. Ψυχούλης Αλέξανδρος, Καθηγητής Εικαστικής με Έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες και τα Πολυμέσα
