OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αρχίζει διαδικασία για την προετοιμασία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα για φοιτητές από όλον τον κόσμο

Διαδικασία για την προετοιμασία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα και στόχο την προσέλκυση φοιτητών απ’ όλον τον κόσμο, που θα θελήσουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, αρχίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την αντιπρύτανη Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου, το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή ξενόγλωσσης εκπαίδευσης από τα ελληνικά ΑΕΙ άλλαξε με νόμο τον περασμένο Μάρτιο και δίνεται πλέον η δυνατότητα στα ιδρύματα να καταρτίσουν προγράμματα σπουδών για την προσέλκυση διεθνών φοιτητών.

Προς το παρόν, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συστήσει επιτροπή και θα καλέσει τα τμήματα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την υλοποίηση ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα κληθεί να εγκρίνει η Σύγκλητος, ενώ, σύμφωνα με την κ. Λαλιώτου, πριν τη λειτουργία τους θα πρέπει να λάβουν πιστοποίηση και στη συνέχεια ιδρύονται με υπουργική απόφαση.

Η διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στη διήμερη συνεδρίαση της συνόδου των πρυτάνεων, που μάλιστα ανακοινώθηκε η διάθεση κονδυλίου 1.287.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, για την προώθηση της Ελλάδας ως διεθνή εκπαιδευτικό προορισμό και την υποστήριξη και ενίσχυση των δράσεων εξωστρέφειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών, καθώς και τη λειτουργία ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
 
Η δράση αφορά στη λειτουργία και επέκταση των δραστηριοτήτων της ήδη λειτουργούσας δράσης «Study in Greece». «Πρόκειται ουσιαστικά για πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα προωθούνται τα διεθνή προγράμματα σπουδών σε ενδιαφερόμενους να φοιτήσουν στην Ελλάδα ξένους φοιτητές», σημείωσε η κ. Λαλιώτου.

Η ίδια δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι το εγχείρημα είναι απαιτητικό, καθώς η προσέλκυση ξένων φοιτητών απαιτεί τη δημιουργία υποδομών για την υποστήριξή τους. «Θα πρέπει να υπάρχουν εστία για τη στέγασή τους, πρόγραμμα σίτισης, αλλά και υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα μηχανισμός εύρεσης κατοικίας», σημείωσε.

Πρεμιέρα ακαδημαϊκού έτους χωρίς τους πρωτοετείς

Σήμερα 1η Οκτωβρίου αρχίζουν τα μαθήματα του νέου ακαδημαϊκού έτους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η πρώτη εβδομάδα θα είναι, σύμφωνα με την κ. Λαλιώτου, ενδεικτική της λειτουργίας των τμημάτων.

Οπως είναι γνωστό, τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως και διά ζώσης μόνο τα μαθήματα κυρίως επιλογής, εργαστήρια και κλινικές, τα οποία έχουν αριθμό φοιτητών μικρότερο από 50 άτομα. Χθες μάλιστα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξέδωσε πρωτόκολλο αντιμετώπισης περιστατικών COVID-19 σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα.

Η λειτουργία των Πανεπιστημίων εν μέσω πανδημίας απασχόλησε τις εργασίες της συνόδου των πρυτάνεων, οι οποίοι διεμήνυσαν στον υφυπουργό Παιδείας ότι θέλουν ανοιχτά Πανεπιστήμια, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας υγείας των φοιτητών και προσωπικού.

Ωστόσο η πρεμιέρα του νέου ακαδημαϊκού έτους θα γίνει χωρίς τους πρωτοετείς φοιτητές.

Φέτος άργησε από το Υπουργείο Παιδείας η διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής των φοιτητών. Η προθεσμία εγγραφής τους ολοκληρώθηκε προχθές και έως και χθες το μεσημέρι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν είχε στη διάθεσή του τις λίστες των εγγεγραμμένων πρωτοετών φοιτητών, οι οποίοι θα αρχίσουν μαθήματα μετά από δύο εβδομάδες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΌΜΟΣ

Προηγούμενο άρθροΑναγνώρισε τις ελλείψεις στα σχολεία – Τις απέδωσε στη ελλειπή χρηματοδότηση
Επόμενο άρθροΆννα Διαμαντοπούλου: «Από το Ντεσεβό στο drone»